Bułka z pieca z pieczarkami i serem jak z lat 90-tych – Zapiekanki Bieńczyckie – KRAKÓW, Bieńczycki Plac Targowy

Każdy ma swoje smaki młodości. Takie które jak tylko się o nich pomyśli powodują ślinotok. Dla jednych są to kanapki ze szkolnego sklepiku, a dla innych fastfoody z budek z jedzeniem do których latało się na długiej przerwie. Niektórzy wspominają domowe, gorące niedzielne obiadki, inni kukurydzę na polu w trakcie żniw. 

Od kilku znajomych wiem, że takim silnym sentymentem darzą zapiekanki z placu Bieńczyckiego. Ja swoje młodzieństwo spędziłem w innym mieście, ale fakt – jak kilka lat temu wziąłem pierwszego gryza bieńczyckiej zapiekany – cofnąłem się w czasie.

Już sam oldschoolowy lokal przypomina stare lata. Mimo relatywnie małego lokalu, w środku jest trochę miejsca miejsca i zazwyczaj pełno gości.

W menu znajdziecie zapieksy i napitki. Bułki pieką się po cztery na tacach, których piec mieści również cztery, a może nawet pięć. Jeśli tuż przed Wami ktoś wykupi całą tacę, nie lękajcie się – kolejne zapieksy pojawią się maksymalnie za kilka minut. 

W połowie listopada 2023 wpadliśmy tutaj z koleżanką M. W kwocie 8.50 PLN dostaniecie „bazę” na którą składa się buła z pieczarami i serem. Jeśli macie ochotę na coś więcej, to do podstawy doliczacie po 50 groszy za każdy sos, sałatkę czy prażoną cebulkę. 

Poprosiliśmy wersje bazowe z ketchupem i majonezem. To był strzał w dziesiątkę.

Po pierwszym gryzie morda ucieszyła mi się jak dziecku, które pierwszy raz przejechało kilkanaście metrów rowerem bez pomocy rodzica. Odrobinę chrupka na zewnątrz bułka, prześwietne aromatyczne buchające żarem pieczarki z cebulką oraz ciągnący się ser. Kwintesencja zapieksy – serio ! 

Jeśli lubicie te wynalazki czasów PRLu, koniecznie spróbujcie zapiekanek bieńczyckich. Tylko pamiętajcie: baza plus sosy – żadnych surówek ani cebulek! Smacznego! 


Końcem listopada 2019 ceny prezentowały się następująco, a ja skonsumowałem klasyczka.

img_9928

Kilka tygodni później pchany wspomnieniem wróciłem, ale tym razem przekombinowałem.

Zapieksa z surówką i prażoną cebulką to porażka. W owej surówce, nad jabłkiem zdecydowanie górowała surowa cebula – jej moc skutecznie zabijała wszystkie inne smaki.

Prażona cebulka może i byłaby dobra, ale buła została nią tak niefortunnie posypana, że połowa została na serwetkach. 

img_0575

Co do serwetek to przydałoby się dawać ich więcej niż sześć super cienkich listków szczególnie, że w lokalu nie podaje się talerzyków. Jeśli chcecie zjeść w środku i przy okazji nie zrobić na stole „chlewu”, to poproście o podwójną, albo nawet potrójną porcje serwet. W sumie to nie wiem czemu one nie znajdują się na stołach !? 


P.S. Przy okazji polecamy Waszej uwadze wpisy o innych legendarnych krakowskich miejscówkach: o kiełbaskach z Nyski, kurczaku z rożna z okolic ronda Kocmyrzowskiego albo  Restauracji Stylowej


  • www: brak
  • śniadania: brak
  • lunche: brak
  • parking: można zaparkować na płatnym placowym albo przy ulicach obok za free
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: brak

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3- (przydałby się węzeł sanitarny do umycia rąk)
wielkość porcji 3- 
smak 4
obsługa 3
cena / jakość 4

OCENA KOŃCOWA:  3,4 / 5 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Jedna odpowiedź do „Bułka z pieca z pieczarkami i serem jak z lat 90-tych – Zapiekanki Bieńczyckie – KRAKÓW, Bieńczycki Plac Targowy”

  1. wieki takich zapiekanek nie jadłam;)

    Polubienie

Dodaj odpowiedź do okularnicawkapciach Anuluj pisanie odpowiedzi

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek