Punktacja


Technika oceniania


Oceny są od 1 do 5. Wyjściową oceną każdego elementu jest 3 – które oznacza że wszystko jest tak jak  ma być – bez większych rewelacji, ale też bez negatywnych odczuć.

W telegraficznym skrócie 1 – straszna lipa, 2 – nad czymś trzeba jeszcze popracować, 3 –  jest dobrze, 4 – zdecydowanie ponad normę i prawdopodobnie pozostanie w pamięci, 5 – absolutna rewelacja, fantastyczność w każdym calu, wzór dla innych.

Całkowita ocena końcowa jest sumą pięciu składowych:

  • SMAK  – osobista ocena piszącego plus opinia współtowarzyszy
  • CENA / JAKOŚĆ – stosunek jakości do ceny, ponieważ miejsca są różne i rozbieżność cen również
  • WYSTRÓJ / WNĘTRZE – czy siedzenia są wygodne, czy w środku jest wystarczająca ilość miejsca, klimat, jakość zastawy na której podaje się jedzenie. Jeśli mowa o trucku to czy da się na niego patrzeć, czy ktoś włożył trochę czasu w jego przygotowanie
  • OBSŁUGA / SERWIS – czy kelnerzy są mili, czy interesują się gośćmi, czy zadają odpowiednie pytania, czy się uśmiechają i są ogarnięci, czy realizacja jest zgodna z zamówienie, czas od zamówienia do podania dań itp. 
  • WIELKOŚĆ PORCJI – krótko i na temat – jak jemy to po to żeby  zaspokoić głód.

Od stycznia 2020 postanowiliśmy, że zanim danemu miejscu wystawimy jakiekolwiek oceny, to co najmniej dwukrotnie je odwiedzimy.

5 komentarzy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: