Archiwum / nieczynne Fine-dining Kraków Kuchnia polska Restauracja Rynek Główny

RESTAURACJA NIECZYNNA – Art – KRAKÓW, ul. Kanonicza

Ten wpis tworzę w nocy kilka godzin po tym jak przeczytałem, że owa restauracja zakończyła działalność i swoją ostatnią porcję wydała 5 lipca.

W 99% przypadków odpuściłbym jakiekolwiek pisanie, ale zaserwowano nam tak niesamowite przeżycie, że mimo wszystko chciałbym o nim wspomnieć i mieć z tej kolacji wirtualną pamiątkę.

Kiedy na liście Restaurant Week zobaczyłem Restaurację Art, dwa razy sprawdziłem czy to aby przypadkiem nie jest pomyłka. Przecież Art to fine-dining! Jakim cudem się znalazła w spisie festiwalu? 

W edycji oznaczonej hasztagiem #WiwatRestauracje, niedość że w kwocie pięciu dyszek bez złotówki świadczy się gościom trzydaniowe doświadczenie, to dodatkowo chętnych raczy się darmowym drinkiem Martini Fiero. Jakby tego było mało, każdy gość całkowicie za darmo może zamówić butelkę Coca-Coli. Sami przyznacie, że jest to szalenie kusząca oferta. 

W tym samym lokalu mieściła się niegdyś Kurka Wodna która swego czasu (Restaurant Week edycja wiosna 2017) również cudownie nas ugościła i chwilę później zamknęła swe drzwi (tutaj ówczesna recenzja). O co więc chodzi? Czy nad lokalem wisi jakieś fatum? A może to pokłosie Covid-19

Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że cokolwiek jest powodem takiej, a nie innej decyzji zostanie szybko załatwione, a utalentowani szefowie kuchni otworzą się w innym miejscu.

Ja tymczasem w ekspresowej migawce przedstawię co początkiem lipca 2020 zaserwowano naszej czwórce. 

Chwilę po zajęciu miejsc pojawiło się czekadełko – kilka rodzajów domowego pieczywa wraz z masłem (to te białe „kamyczki” na lewo). 

img_4315

Dalej amouse – bouche w formie tartinki

img_4316

  • Przystawka MENU A: consomme pomidorowe, polędwica z dorsza, salsa pomidorowa 

img_4317

  • Przystawka MENU B: gołąbki z kuskusem, botwinka, majonez z majeranku 

img_4318

  • Danie główne MENU A: confitowane udko z kurczaka w demi glace z crunchem z orzechów, pieczone ziemniaki w stylu krakowskiego kumpiru z masłem ziołowym, majonez z krwawnika, groszek cukrowy, bób, fasolka szparagowa.

img_4321

img_4322

  • Danie główne MENU B: lazania z młodej kapusty, kalarepa, orzechy włoskie,  rzodkiewka z zalewy lodowej, sos koperkowy.

img_4319

img_4320

  • Deser MENU A: lody twarogowo – truskawkowe, galaretka z proseco, oliwki marynowane w truskawkach, crunch z musli i liofilizowanej maliny. 

img_4325

img_4326

  • Deser MENU B: piszinger z andrutów kaliskich, ganache czekoladowy, żel rabarbatowy, świeże czereśnie oraz czereśnie marynowane na ostro.

img_4323

img_4324

Nie widzę sensu w szczegółowym rozpisywaniu się o daniach, lecz rąbka tajemnicy uchylę. To była jedna z najlepszych – jeśli nie najlepsza kolacja w ramach festiwalu #restaurantweek (a odbyliśmy już parędziesiąt podobnych wizyt) głównie przez wyśmienite połączenia smaków oraz zsynchronizowaną i elokwentną obsługę.

Lekko dłuższy niż wszędzie serwis (cała kolacja trwała 2 h i 20 min), należy usprawiedliwić nienaganną prezentacją dań na talerzu. Nigdzie nam się nie spieszyło, chociaż niewygodne krzesła ze zbyt krótkim oparciem dały się trochę we znaki. 

Szkoda, że nie będzie już nam dane spróbować tej ARTystycznej kuchni. I że nie odwiedzimy ichniejszego, podobno pięknego ogrodu (podczas naszej wizyty zanosiło się na deszcz, więc ucztowaliśmy w środku).

To było bardzo miłe doświadczenie i zdecydowanie warte tych 50 złotych. Dziękujemy za takie pożegnanie, będziemy je bardzo ciepło wspominać. 


OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 
wielkość porcji 
smak 
obsługa 
cena / jakość 

OCENA KOŃCOWA:   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

2 komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: