Jedzenie Kuchnia europejska Restauracja hotelowa Rynek Główny

Szyk i elegancja – Restauracja w Hotelu Unicus**** – KRAKÓW, ul. Świętego Marka

Na pierwsze testy czerwcowego 2020 festiwalu Restaurant Week wybraliśmy restaurację znajdującą się klimatycznym podpiwniczeniu czterogwiazdkowego Hotelu Unicus. 

W edycji oznaczonej hasztagiem #WiwatRestauracje, niedość że w kwocie pięciu dyszek bez złotówki świadczy się gościom trzy-daniowe doświadczenie, to dodatkowo chętnych raczy się darmowym drinkiem Martini Fiero. Jakby tego było mało, każdy gość całkowicie za darmo może zamówić butelkę Coca-Coli. Sami przyznacie, że jest to szalenie kusząca oferta. 

Tak jak zwykle w ramach „restaurantweekowych” wizyt (a trochę ich przez te kilka lat obskoczyliśmy) zamówiliśmy obydwa menu.

Żeby nie przedłużać zacznę od przystawek: 

  • MENU MIĘSNE reprezentował mocny, esencjonalny, gęsty i słony krem z żurku z plastrem chrupiącego boczku oraz ugotowanym metodą sous vide jajkiem któremu dosłownie za muśnięciem łyżki białko odchodziło od żółtka. 

img_4099

  • w MENU VEGE przygotowano poprawną, prostą i jednak trochę nazbyt oklepaną kompozycję mixu sałat z mini tostami z kozim serem oraz pudrem z orzechów

img_4098

Odstęp czasowy pomiędzy zabraniem talerzy po przystawkach, a podaniem dań głównych nie przekroczył piętnastu minut. 

  • K. z MENU MIĘSNEGO kontemplowała miękkiego kurczaka supreme z kremowym, kleistym, pękatym i zwartym ryżem arborio. Drób połączono z prężnymi młodymi warzywami (krótko pieczonymi / gotowanymi) oraz sosem winnym z bardzo wyczuwalnym estragonem. Na talerzu znajdowały się również jadalne kwiaty – czyżby szczawik

img_4102

img_4103

  • nie ukrywam, że Restaurację Unicus wybrałem przez wzgląd na danie główne z MENU VEGE. Nigdy nie jadłem rekina, więc jak przeczytałem na stronie iż oferowany jest stek z tegoż drapieżnika nie mogłem odpuścić. I to był strzał w dychę, bo usmażone na maśle mięso okazało się fenomenalne – miękkie, delikatne i kompletnie bez ości – konsystencją i smakiem przypominało polędwicę z dorsza. 

Do ryby zaproponowano te same co w opcji z kurczakiem warzywa wzbogacone o kluski z miętą. Dookoła rozsypano gruboziarnistą sól. Danie kompletne i smaczne – chyba zacznę polować na rekina w sklepach i na targach coby trochę w domowych czeluściach z nim kulinarnie poeksperymentować. 

img_4100

img_4101

Po daniach głównych i chwili przerwy przyszedł czas na desery: 

  • piana z ajerkoniaku zaskoczyła podwójnie. Nie dość, że alkoholowe procenty dosłownie kipiały w kieliszku, to utopione i niewidoczne na zdjęciu owocowe mikro kuleczki a’la kawior miło eksplodowały pod naciskiem zębów.

Lubującym się w mocniejszych likierach owy deser przypadnie do gustu, tym co od alkoholu stronią na pewno nie. 

img_4106

  • tarta na bazie ciasta francuskiego ze świeżymi owocami przyjemna – po jej przepołowieniu krem waniliowy pięknie rozlał się na talerz. 

img_4105

img_4104

Na koniec chciałbym również wspomnieć o miłej kelnerce która wydawała się szczerze zainteresowana naszymi odczuciami i przy każdej sposobności podpytywała nas o opinie. Nosiła maseczkę, ściśle przestrzegała wytycznych higienicznych i mimo wymian obrusów bardzo dokładnie dezynfekowała zwolnione stoliki. 

Konkludując to była bardzo przyjemna kolacja. Otrzymaliśmy dania które przyrządzono z dbałością o szczegóły i przywiązaniem do nienagannej prezencji na talerzach. Smakowo większość z nich również nas usatysfakcjonowała. 

Resto Unicus polecamy zarówno na kameralne rodzinne spotkanie jak i randkę we dwoje. Na wizytę służbową również, ale z zaznaczeniem, że nie będziecie spożywali dużo wyskokowych trunków – w środku jest bardzo cicho i niechcący moglibyście wyjawić innym tajemnice firmy.


Jako, że opisywana wizyta odbyła się w ramach ambasadorstwa Restaurant Week nie wystawiamy jeszcze ocen końcowych. Te pojawią się jak zwykle w przyszłości po wizycie całkowicie incognito. 



OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 
wielkość porcji 
smak 
obsługa 
cena / jakość 

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

3 komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: