Jedzenie Lubelskie Roztocze

Pyszna rybka zawsze w cenie – Pstrąg Roztoczański – Chata Rybaka – BONDYRZ

Tuż przy wodnym, zabytkowym młynie w miejscowości Bondyrz na Roztoczu znajduje się ośrodek hodowli ryb łososiowatych, który jest jednocześnie restauracją rybną. 

Do tego miejsca miałem już kilka podejść, ale za każdym razem skutecznie zniechęcał mnie werdykt w postaci co najmniej 60-cio minutowego czasu oczekiwania. 

Tym razem wpadliśmy tam w trakcie szalejącej koronawirusowej pandemii i nasze zamówienie zostało zrealizowane niemalże natychmiastowo.

W dobie odbiorów osobistych w połowie maja 2020 skrócone menu prezentowało się następująco: 

img_3332

Po otrzymaniu pakunków skierowaliśmy się na przeciwko na trawkę gdzie mieliśmy taki oto piękny widok na wspomniany wcześniej wodny młyn (który de facto po wcześniejszym umówieniu można zwiedzać). 

img_3334

Na trawie rozłożyliśmy koc, a na turystycznym decathlonowym stoliku (który bardzo polecam) wypakowaliśmy prawie wszystkie nasze dania (P. ryba niestety się nie zmieściła). W ten oto sposób rozpoczęliśmy nasz wynosowy piknik. 

img_3336

  • rosół rybny jak na swoją cenę wyglądał, trzeba przyznać, dość lipnie. Raptem 2/3 pojemnika lekkiego wywaru z kilkoma rybnymi uszkami wyceniono na 15 PLN. Zarówno J. jak i K. stwierdzili, że oceniając tą polewkę pod kątem smaku to prezentowała bardzo średni poziom. 

img_3335

Pstrągi zamówiliśmy cztery. Zacznę od tego, który nie załapał się na zdjęcie i który P. spuentował „najlepszym pstrągiem jaki jadł w życiu” – mowa o pstrągu w czosnkowej oprawie (22 PLN). Jakież było nasze zdziwienie kiedy po otwarciu drapieżnika ukazały się w środku całe, duże kawałki czosnku. Pstrąg nie był nimi natarty, tylko one w całości zostały wraz z nim upieczone! Obłęd. Niesamowicie prosty pomysł – smakowały jak niebo. 

Pstrąg firmowy (22 PLN) posypany prażonymi migdałami wcinały dziewuchy. Wzięły najprostszą odmianę, więc nie liczyły na kulinarne przeboje. Zjadły do ostatniej ości. 

img_3339

Mój pstrąg rozłożył na łopatki. Dosłownie. Kucharz wypatroszył go z kręgosłupa i środek wypełnił kapustą z grzybami (27 PLN). To połączenie wprawiło mnie w fantastyczny nastrój. Jadłem jak szalony, stanowczo zbyt szybko, nie zważając na ości. Całe szczęście po kilku kęsach się opamiętałem i nie doszło do incydentu. Proszę ja Was coś pięknego. Mięso idealne: soczyste, miękkie, bardzo delikatne, skórka super chrupiąca. Rarytas. 

img_3338

img_3341

Frytki (6,50 PLN) dobre, pojawiło się nawet określenie „domowe”. Po krótkiej chwili zrobiły się bardzo twarde więc trzeba je szybko wcinać. 

Surówki (7 PLN) w smaku bardzo okey, ale ich porcja wołała o pomstę do nieba. Tuż przed otworzeniem przyszła mi do głowy myśl, czy aby przez pomyłkę nie dostałem samego pudełka – takie było lekkie – idę o zakład, że waga wypełnienia nie przekraczała stu gramów. 

img_3340

W kwestiach bycia eko – no cóż wynosy potęgują produkcję plastiku dlatego ważna jest segregacja opakowań oraz recykling i re-using (np. udało się nam odzyskać połowę folii aluminiowej i ta spełni swoją funkcję w pakowaniu kanapek). Fajnie by było jakby restauracja wymieniła plastikowe sztućce i styropiany na tekturowe albo trzcinowe odpowiedniki. 

Wracając do kwestii odczuć smakowych zgodnie stwierdziliśmy, że pstrągi w tym miejscu są prima sort. Musicie mieć na uwadze, że za takiego drapieżnika z dodatkami bez napoi zapłacicie 35 – 40 złotych. W tej części Polski może się to wydawać odrobinę przeszacowane, ale gwarantuję Wam, że drenaż portfela wynagrodzi Wam smak ryby. 

Tak, bez wahania polecamy Wam to miejsce. Przy następnej wizycie na Roztoczu, z dużą dozą prawdopodobieństwa odwiedzimy je ponownie celem wystawienia ocen końcowych. 


P.S. Ten obiad przypomniał mi o pewnym miejscu – około sto kilometrów dalej, w mieście z którego pochodzę jest inna smażalnia – Pstrągowo. Jeśli lubicie ryby to koniecznie kliknijcie w ten niebieski link – być może Chełm również jest na Waszej liście do odwiedzenia? 😉


  • www: https://www.facebook.com/PstragRoztoczanski/
  • śniadania: brak w ofercie 
  • lunche / obiady dnia: brak w ofercie
  • parking: prywatny przy restauracji
  • kącik dla dzieci: ?
  • ogródek / taras: dostępny
  • wynos / dowóz: odbiór osobisty 

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 
wielkość porcji 
smak 
obsługa 
cena / jakość 

SUMA (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Wszystkie recenzje z województwa lubelskiego sprawdzisz klikając w ten link

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: