Bar Jedzenie Kazimierz Kraków Kuchnia azjatycka Ocena końcowa: (3) Jest OK

Domowe smaki z kraju kwitnącej wiśni – The Tokio Tower – KRAKÓW, ul. Podbrzezie

img_1637

Tokio Tower to mikro-lokal usytuowany na Kaziku tuż przy ulicy Miodowej. Mimo iż kubatura wnętrza nie poraża, w środku zmieści się około dziesięciu osób – i będzie im wygodnie. 

Menu zamyka się raptem w sześciu pozycjach. Na obiad składa się: danie główne, bulion z kurczaka (od marca zupa Miso) i sałatka z marynowanego w soli zielonego ogórka.  

img_1627

Tak, dobrze widzicie – ceny startują od 13, a kończą się na 16-tu złotych. Na teraz do picia oferowana jest tylko i wyłącznie woda (darmowa!). Od marca dostępna będzie również japońska herbata Houjicha

W trakcie oczekiwania na strawę polecam lekturę karty  – dowiecie się z niej ciekawostek o właścicielu który pełni również rolę szefa kuchni. 

img_1628

W lutym 2020 zdążyłem przelecieć przez prawie całe menu. 

  • Butatamadon (14 PLN) to nic innego jak ryż z super cienkimi paskami wieprzowiny oraz jajkiem

img_1631

img_1632

  • Katsudon (16 PLN) to również wieprzowina, ale w formie pociętego w paski kotleta schabowego podanego na ryżu i cebulce. 

img_1633

img_1634

  • Tofudon (16 PLN) to wariacja wegetariańska w której zamiast mięsa, na ryżu spoczywają kawałki smażonego tofu. Kurcze jakież ono jest miękkie – normalnie chmurka. Dodawany do zestawu sos – bezbłędny. 

img_1949

  • Curry (13 PLN) po japońsku to drobne kawalątki kurczaka oraz długo gotowanych warzyw. Z ryżem wzorowe. 

img_1635

  • Katsu Curry (16 PLN) smakuje dokładnie tak samo jak danie powyżej, z tą różnicą, że jest skomponowane ze schabowym kotletem w świeżutkiej, odrobinę twardej panierce. 

img_1950

Ryż jest dokładnie taki jak lubię – zwarty i kleisty, ale w tym samym czasie o idealnej konsystencji. Pysznym starterem jest gorący bulion (coś a’la nasz rosół) oraz orzeźwiające marynowane ogórki. 

Za co lubię tą „kanciapę”? Za szczerość i uczciwość. I potęgowany przez kucharza klimat domowej kuchni, który jak będziecie mieli szczęście wyjdzie na salę i z szerokim uśmiechem pokłoni się Wam w pas. 

Potrawy wydają się proste i w tych cenach byłoby grzechem oczekiwać czegoś więcej niż to co dostaje się na talerzu. Jasne, że mógłbym przyczepić się do śladowej ilości mięsa w curry albo do kuchennego „zapachu” który utrzymuje się po każdej z wizyt na odzieży przez kilka dni. Szkoda, że brakuje również jakiegokolwiek węzła sanitarnego – choćby po to aby umyć ręce… 

Ale nie zamierzam się niczego czepiać – niech to miejsce trwa jak najdłużej. Niech się nie zmienia ani nie podąża za modą. Niech kucharz robi swoje i nie kombinuje – facet zna się na rzeczy – szczerze mu życzę wszystkiego co najlepsze. 

P.S. Na fanpejdżu The Tokio Tower pojawiła się informacja, że w marcu właściciel musi odrobinę podnieść ceny coby mieć jakąkolwiek stopę zwrotu z interesu. Także nie zdziwcie się jeśli przyjdzie Wam zapłacić kilka złotych więcej za dania opisane w powyższej recenzji. Dwie dyszki za takie przyzwoite smaki to ciągle dobry interes. 

Sprawdźcie, warto ! 



OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 2,5 (przydałaby się lepsza wentylacja miejsce do umycia rąk)
wielkość porcji 3,5
smak 4
obsługa 3,5
cena / jakość 4

OCENA KOŃCOWA:  3,5 / 5 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: