Restauracja Corse – KRAKÓW, ul. Poselska

Odwiedziny w restauracji Corse (mającej dwa widelce od Michelina) miały miejsce podczas trwania kwietniowego 2016 festiwalu Restaurant Week.

Jak w przypadku każdego miejsca biorącego udział w festiwalu, do wyboru są 2 rodzaje menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru w cenie 39zł/osoba. Ja wybrałam menu 1 (mięsne), mój towarzysz menu 2 (wegetariańskie).

 IMG_4776IMG_4777

Restauracja znajduje się w ścisłym centrum Krakowa, na ulicy Poselskiej i serwuje kuchnię korsykańską. Na pierwszy rzut oka wnętrze skojarzyło mi się ze śródziemnomorskimi knajpkami portowymi lub łodzią.

W wystroju zdecydowanie dominują elementy drewniane i marynarskie (liny, kotwice itp.) Lokal jest dosyć przestronny, czysty i bardzo jasny dzięki dużym oknom. Jak dla mnie bardzo przyjemny klimat.

Na pierwszy głód dostaliśmy czekadełko – pastę z oliwek z pieczywem. Bardzo smaczna, niby drobna rzecz, ale od razu poprawia nastrój i pomaga dotrwać do właściwego posiłku.

Jako pierwsze podano przystawki.

Dla mnie carpaccio z buraków z serem feta, dla towarzysza zupę cebulową z pomidorem i kminkiemCarpaccio pyszne; słodki burak pokrojony w plastry, zamarynowany (zazwyczaj w oliwie, czosnku, przyprawach) świetnie smakuje w połączeniu ze słonym serem i dosyć wyrazistą rukolą.

Spróbowałam też przystawki z menu 2. Zupa cebulowa bardzo smaczna, domowa, dobrze doprawiona. Jedynym moim zastrzeżeniem jest dodatek pomidorów. Spotykałam już taką wersję w innych miejscach, nie mniej jednak moim faworytem jest klasyczna francuska wersja (tylko z cebuli). Dla niektórych problematycznym składnikiem mógłby być też kminek (w wersji oryginalnej jest tymianek) – dla mnie ok. Plus: oba składniki zostały uczciwie wymienione w opisie.

Krótko po przystawkach na stole pojawiły się dania główne.  Moim daniem był kurczak Cap Corse w sosie musztardowym z pieczonymi ziemniakami i cukinią nadziewaną warzywnym ratatouilleMięso bardzo smaczne, delikatne. Sos łagodny, ale pełen smaku. Dodatki bardzo dobre i bardzo świeże.

Danie wegetariańskie również bardzo na plus – bakłażan miękki, nadziewany pysznym sosem i serem.

IMG_4697IMG_4698

Następnie nadszedł czas na desery. Lody nugatowe były przepyszne. Bardzo słodkie i kremowe, przełamane kwaśniejszym cytrusowym sosem.

Drugi deser, ciasto czekoladowe z wiśniami (podane w formie babeczki) totalnie zachwyciło mojego towarzysza, opieram się więc na jego opinii. Ja też próbowałam, ale ciężko mi ocenić, bo nie lubię ciast czekoladowych, natomiast byłam pod wrażeniem delikatnej i puszystej konsystencji.

Ogólne wrażenie z restauracji bardzo pozytywne. Przyjemny lokal, sprawna i miła obsługa, proste i pyszne dania przyrządzone ze świeżych produktów dobrej jakości. Bardzo rozsądne i ładnie zaprezentowane na talerzu porcje. Minusem był brak owoców morza, które generalnie stanowią podstawę kuchni korsykańskiej i widnieją w regularnym menu restauracji.

Mam też wrażenie, że dla osób spragnionych bardziej skomplikowanych wrażeń kulinarnych dania mogły wydać się za proste.

Ja dobrze wiedziałam co wybieram i dlaczego, więc nie był to dla mnie minus, natomiast nie da się nie zauważyć, że część potraw można spokojnie przygotować w domu.

Myślę, ze wrócę, żeby spróbować czegoś typowo korsykańskiego.

http://corserestaurant.pl

 

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 3,5
smak 4
obsługa 3,5
cena / jakość 4

SUMA 18,5 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

Corse Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

2 myśli w temacie “Restauracja Corse – KRAKÓW, ul. Poselska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s