Blisko łąk – Błonia Bistro – KRAKÓW, al. Trzeciego Maja

W cudownie słoneczny dzień w drugiej połowie kwietnia 2023 spacerując w okolicach Błoń zawędrowałem do skweru foodtrucków – Strefa Błonia. Miejsce fajne, bo z namiotem, stolikami i ławami oraz sporą ilością leżaków przy których można odpocząć i wrzucić coś na ząb. Pełną listę zaparkowanych przyczep i trucków znajdziecie tutaj, ale to nie o nich jest w tym poście mowa.

Lokal znajduje się pomiędzy Parkiem Jordana, a pętlą tramwajową Cichy Kącik. Jest przestronny, ubrany w cegłę i skórzane kanapy. Industrialny charakter podkreślają designerskie żarówki, czarne krzesła i niczym nie zakryta sufitowa instalacja wentylacyjna. Zmotoryzowani z pewnością docenią prywatny parking.

Restauracja pękała w szwach, a ja z karty którą podejrzycie tutaj poprosiłem o cheeseburgera podawanego z frytkami (45 PLN). Płacąc dodatkowego piątaka, zestaw możecie powiększyć o Colę, co bez wahania uczyniłem.

Na jedzenie przyszło mi poczekać 50 minut! Tak pięćdziesiąt :/ Nie wiem czy o mnie zapomniano, czy jaki był powód aż tak długiego czasu oczekiwania, ale dosłownie chwilę po mojej interwencji, bugs pojawił się na stole.

Po pierwszym gryzie odnotowałem w głowie dwa fakty. Twarda i bardzo chrupka z wierzchu bułka, dobrze przyprawione i wysmażone medium smaczne mięso. Kolejne gryzy odkryły chrupiący bekon, kompletnie pozbawiony smaku ser oraz soczyste i świeże warzywa z wyjątkowo smacznym pomidorem.

Frytki poniżej średniej. Niby ciepłe, ale twarde i po ugryzieniu gumowate. Bardzo liche i warte jedynie szybkiego o nich zapomnienia.


W kwietniu 2021 po opłaceniu i złożeniu zamówienia dostałem „bzyczka” który wibracjami powiadomił mnie o gotowości strawy do odbioru. P.S. Tego czasu jedzenie można również było opłacić i wyklikać przez stronę online.

Tego dnia miałem ochotę zarówno na żeberka jak i pizzę. Kiedy w menu zobaczyłem pizzę z wieprzowymi żeberkami (29 PLN) nie mogłem w to uwierzyć – przecież ta pozycja idealnie adresowała moją potrzebę! Cienkie, dobrze upieczone ciasto potraktowano sosem śmietanowym i mozzarellą, a po pieczeniu udekorowano marynowaną czerwoną cebulą. Świetnym składnikiem okazał się miód z wędzoną papryką i chili – słodycz i delikatna pikanteria – to lubię.

Nie był to placek rewelacyjny, zdecydowanie przydałaby się na nim lepszej jakości ser oraz odrobinę więcej smacznego mięsiwa, jednak w ramach opędzlowania na szybko na leżaku, nie mam mu nic do zarzucenia.

Spełnił zadanie, zjadłem ze smakiem i nasyciłem się tak jak potrzebowałem.

W pojemniku lubej K. wdzięczyły się trzy drobiowe (podobno indycze) pulpety (24 PLN) z gęstym sosem grzybowym (standardowo podawanym z kaszą pęczak, lecz ja poprosiłem bez niej) oraz sałatką szwedzką. Sos grzybowy zawierał sporo grzybów (nie pieczarek!) i nie ciągnął się jak glut.

Mięso pachniało dobrze, a smakowało jeszcze lepiej. Z sałatką można by się jednak postarać i nie wrzucać gotowca ze słoika. Całość w tej cenie to relatywnie dobry interes.


  • www / fb
  • śniadania: ?
  • oferta lunchowa: ?
  • parking: prywatny restauracyjny od ulicy Chodowieckiego
  • kącik dla dzieci: ?
  • ogródek / taras: dostępne stoliki przed i za budynkiem restauracji
  • miejsce przyjazne zwierzakom: tak

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4,5
wielkość porcji 3
smak 3-
obsługa 4
cena / jakość 3

OCENA KOŃCOWA:  3,5 / 5   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 3.5 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

RECENZJE STARSZE NIŻ TRZY LATA

Błonia Bistro pierwszy raz odwiedziliśmy w lekko deszczową, weekendową sobotę w kwietniu 2019. 

Ze znalezieniem wolnego stolika nie mieliśmy najmniejszego problemu – w środku było niemalże pusto. Przycupnęliśmy przy podwyższonej czwórce.

Kelnerka bez zwłoki podała kartę, a chwilę później ciężkie, świetnie wyważone i doskonale leżące w dłoniach sztućce. Efektowne, solidne szklanki wyróżniały się grubym, przejrzystym szkłem z należytym połyskiem. Tak, zwracam na to uwagę i za każdym razem gdy dostaję dobre „wiosła” i szklanice to o tym wspominam. 

Ze zgrabnego menu zdecydowaliśmy się na dwie pozycje: 

Vege Bowl (27 PLN) z jajkiem, zielonym groszkiem, ciepłymi grillowanymi pieczarkami i pieczonymi batatami, awokado, fasolką szparagową oraz ziarnami słonecznika i zimną kaszą pęczak. Wszystko delikatnie okraszone lekkim, ziołowym sosem.

K podsumowała ten talerz jako „rześkie i przyjemne wegetariańskie danie”. Ja mam tylko jeden komentarz – jeśli przygotowywałbym to danie w domu, to słonecznik na pewno uprażyłbym, a nie dawał taki „surowy”. 

img_3357

Błonia Burgera (36 PLN) podano w zestawie z chrupiącymi frytkami posypanymi Grana Padano. Domowa, wypiekana na miejscu bułka była nawet smaczna, ale bardzo miękka, lepiąca się do rąk i jak dla mnie ze zbyt dużą ilością czarnuszki. Do wysmażonego według zamówienia medium 180g. mięsa nie miałem zastrzeżeń, smaku Cheddara nie wyczułem wcale, ale bardzo wysmażony boczek już tak. Pikantno – słodki smak nakręcało chutney mango z chili.

Burger w porządku, ale za 36 złotych przydałaby się jeszcze choćby jakaś mini surówka.

img_3354img_3356

Po dwóch daniach odczuwam lekki niedosyt. Będąc w pobliżu, na pewno wpadnę wypróbować innych pozycji. Na teraz neutral. 

Jedna odpowiedź do „Blisko łąk – Błonia Bistro – KRAKÓW, al. Trzeciego Maja”

  1. frytek z parmezanem jakoś nie mogłabym zjeść;)

    Polubienie

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek