Nago Sushi & Sake – KRAKÓW, ul. Świętej Gertrudy

Końcówką lutego 2022 zawitaliśmy siedmioosobową ekipą do Nago.

Uprzejma kelnerka podała karty i zapytała o napojowe preferencje. Dziewczyny poprosiły wino śliwkowe (0,75 70 PLN), chłopy butelkowe japońskie piwa Sapporo (0,33 17 PLN)

Po kilkunastominutowej debacie udało się dojść do porozumienia w sprawie starterów.

Tuńczyk tataki (45 PLN) to pięć około piętnastogramowych kawałków morskiego, okoniokształtnego drapieżnika.

Tataki to japońska technika kulinarna polegająca na dynamicznym obsmażaniu z każdej strony ryb bądź mięsa. Patelnia musi być bardzo gorąca gdyż czynność nie powinna trwać dłużej niż kilkanaście sekund. Dzięki temu mięso jest delikatne w środku, a pachnące i lekko chrupiące na zewnątrz.

Sam tuńczyk (odmiany żółtopłetwej) byłby jednak nudny, więc do towarzystwa podaje się majonez wasabi i imbir. Kto spróbował ten mega chwalił.

Pierożki z ekstremalnie delikatnego i cienkiego ciasta skrywały krewetki. Pływały w maślanym sosie lecz nie były przezeń przytłoczone, gdyż na straży kwaskowatości stała limonka. Całość muśnięta kawiorem z troci. Przystawka bardzo smaczna, jednocześnie mała i droga – 39 PLN.

Ceviche z dorady (39 PLN) oprócz sparusa zawierało pokrojone w kostkę awokado, pomidory koktajlowe, kolendrę, szalotkę i chili. Ryba była super, ale danie całkiem niepotrzebnie utopiono w przytłaczającej ilości sosu sojowego. No nie było to dobre i tak się zastanawiam skąd pomysł na peruwiańskie akcenty w miejscu o azjatyckim charakterze?

Podany wraz z nori do samodzielnego zawinięcia tatar z łososia z miso (50 PLN) fenomenalny. Odrobinę cierpki, słonawy i intensywny – wyborny.

Warzywa w tempurze (20 PLN) również bardzo dobre. Soczyste w środku, nie bardzo tłuste, nie przesolone. No i spójrzcie na ich ilość! W niejednej restauracji w tej kwocie dostalibyście 1/3 tego co podaje się w Nago. Bierzcie je bez zastanowienia.

Do podziału na wszystkich zamówiliśmy dwa zestawy sushi.

Poszczególne kawałki znikały szybko, a każdy z biesiadników wyrażał się o nich w samych superlatywach.

Rolki dobrze się trzymały, a użyte składniki i ich kompozycje były jak najbardziej trafione. Sam ryż smaczny i w odpowiedniej temperaturze, jednak przy nigiri powinien być mniej zagnieciony oraz bardziej napowietrzony.

Na sam koniec kilkoro skusiło się również na ciastko migdałowe z kremem patissiere, mascarpone, wanilią i marakują (22 PLN). Deser otrzymał szkolną piątkę.

Kolega W. który odrobinę się spóźnił, kolację postanowił zakończyć zupą Tom Yum (25 PLN). Polewka z wyczuwalnym mlekiem kokosowym i pastą chili. Krewetki w liczbie trzech sztuk jędrne. W tle kwaskowatość i lekki imbir – zapewne dzięki trawie cytrynowej.

W Nago spędziliśmy niemalże trzy godziny. Przez ten cały czas kelnerka dbała aby nam niczego nie brakowało, a poszczególne dania i sety sprawnie pojawiały się na stolikach.

Idąc tu liczyłem na świetne sushi. Nie przeliczyłem się. Sushimasterzy znają się na rzeczy i bankowo znów tu zawitam. Tym razem nie usiądę jednak w sali ze stolikami, lecz w tej na prawo od wejścia – przy owalnym sushi barze. Czuję w kościach że w oparach gwarnych konwersacji dzieją się przy nim piękne rzeczy.


  • www / fb
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny płatny przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: brak
  • miejsce przyjazne zwierzakom: tak

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA)

*** BRAK OCEN PRZEZ WZGLĄD NA DOTYCHCZAS TYLKO JEDNĄ WIZYTĘ ***

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 0 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek