Jedzenie Kazimierz Kraków Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze Pizza Pizzeria

Pizze jak marzenie – Placek Wolnica – KRAKÓW, ul. Krakowska

Nie wiem ile w Krakowie jest pizzerii, ale kilka z nich bezapelacyjnie zasługuje na uznanie. Po wielu testach i konsumpcjach, we wrześniu 2021 Placek Wolnica dołączył do listy najpyszniejszych krakowskich pizzerii. Nasze top of the top znajdziecie tutaj.

Glutenowe cuda wychodzą z takiego oto pieca. Temperatura 450 – 500 stopni oznacza, że pizze wypiekają się lekko ponad minutę 😀

Końcem września 2021 w ramach przerwy obiadowej zabrałem P. na glutenowe bomby do Placka. Poprosiliśmy o dwie sztuki, ledwo się obejrzeliśmy, a bzykacz informujący o ich gotowości zaczął piszczeć i wibrować.

Zacznę od swojej Agnello (41 PLN) w której dobrze przyprawioną jagnięcinę połączono z wędzoną mozzarellą di bufala, pak choiem oraz pecorino romano. Pizza smakowała nutami kuminu, wędzonej papryki oraz mięty. Mimo iż pizza oznaczona jest w karcie jako pikantna poprosiłem Janka (pizzaiolo) aby zrobił ją dla mnie w wersji łagodnej.

P. po dłuższym namyśle zdecydowała się na najdroższą w karcie, bo aż za 44 złote Polpo. Cena nie bierze się znikąd, gdyż na pizzy oprócz sosu pomidorowego, czosnku, oliwek zielonych i kalamata wdzięczą się miękkie kawałki ośmiornicy. W porównaniu do opisanego wyżej, ten placek był kwaśniejszy oraz za zasługą kaparów bardziej słony.


W sierpniu 2021 z koleżanką blogerką CityCitizen zamówiliśmy dwie sezonówki. Przy okazji również po Aperolu, bo żar lał się z nieba.

Zucchine (41 PLN) – ricotta, mozzarella fior di latte, cukinia i kwiaty cukini, pomiorki koktajlowe, oliwa, pieprz, skórka z cytryny. Oprócz nich, kontrowersyjne, super mocne i przejmujące wszystkie inne smaki anchois. Zapewne znajdą się amatorzy mocnych rybnych smaków, nam jednak przetwory z sardeli na tymże placku nie pasowały.

Fava (29 PLN) genialne połączenie spoczywającego na mozzarelli fior di latte bobu z kurkami, czosnkiem, oliwą, bazylią i oregano. Pyszność nieludzka.

Pizze, tak jak wszystkie opisane poniżej, charakteryzowały się doskonałym ciastem. I kropka. Cóż tu więcej debatować – przeczytajcie kilka dalszych akapitów, a zobaczycie jak prezentują się inne placki.

P.S. Wartym zauważenia jest fakt iż Placek Wolnica to nie restauracja, acz pizzeria gdzie strawę odbieracie osobiście po zasygnalizowaniu gotowości przez wydane Wam w trakcie płatności urządzenie. Sztućce są drewniane, a pizze spoczywają na papierze i plastikowych tacach. Placek to miejsce z wybitną pizzą i zdecydowanie na spotkania nieformalne.


W grudniu 2020 i styczniu 2021 w trakcie szalejącej pandemii COVIDowej zapodałem sześć różnych placków. Rzeczone pizze szalenie mi posmakowały, ale zanim do nich przejdę, szybkie dwa zdania o wynosowych pudełkach. To nie barbarzyńskie, smutne eko-pudełka, lecz małe dzieła sztuki! Sedno tkwi nie tyle w samej grafice, co aluminiowej „wyściółce” dzięki której placuchy zachowują ciepło zdecydowanie dłużej.

Pizze na ogół pałaszowałem w aucie, ale raz udało mi się zabrać dwie sztuki do domu. I wiecie co? Pudełko chyba rzeczywiście zdało egzamin. Po dwudziestu minutach trasy, placki miały wyczuwalnie wyższą temperaturę aniżeli otoczenie.

Na testy wskoczyły: dostępna w czwartkowej promocji Lardo (20 PLN) z włoską świńską słoniną, koktajlowymi oraz pieprzem

… oraz Serowa (29 PLN) z ricottą, mozzarellą, pecorino romano oraz obowiązkową gorgonzolą.

Większość wolnicowych placków opędzlowywałem nie w domu, a od razu po ich zakupie w aucie. Po kolei przedstawię Wam kilka z nich.

Jak zapewne się domyślacie po nazwie, głównym składnikiem Mortadeli (36 PLN) oprócz mozzarelli jest typowa dla Lombardii włoska kiełbasa – mortadela. W większości dobrych pizzerii serwuje się ją w zestawie z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami. Tutaj jest tak samo, a dodatkowo na chrupiącym cieście spoczywają jeszcze ricotta, oliwa i pieprz. Placek warty swojej ceny – spory, bardzo sycący i 100% organoleptycznie satysfakcjonujący.

W którąś pierwszą środę grudnia poleciałem na ostro czyli „zatańczyłem” ze zrabatowaną na dwie dyszki pizzą Picante dzierżącą sos pomidorowy, plamki ricotty, ostre salami spianata, świeże listki bazylii oraz oliwę. Jako, że miałem podejrzenia co do ogniowatości wędliny, uprzejmie poprosiłem o nie dokładanie peperoncino. Całe szczęście, bo skończyłbym źle. Już dzięki zbyt dla mnie ostremu salami, potwierdziłem to co wiem od dawna – ja i kulinarna pikantność to dwa inne światy. Ciastu jednak nie mogę nic, a nic zarzucić. Prawdziwa napoletana z typowymi napompowanymi boczkami i super cienkim środkiem – pure love.

W kolejny poniedziałek postanowiłem spróbować promocyjnej Vegany z sosem pomidorowym, wegańską mozzarellą, czosnkiem i oregano. O oliwie albo zapomniano albo jej zbyt mała ilość wyparowała w piecu – po wyjęciu z pieca pizzaiolo już niczym jej nie skropiła. Na pizzy powinna się jeszcze znajdować rukola, lecz grzecznie za nią podziękowałem. Placek, tak jak i poprzednie świetnie wypieczony, gorący i aromatyczny. Gdybym nie wiedział, to nie rozpoznałbym iż mam do czynienia z „nieprawdziwym” serem. Nie zapytałem z czego jest ta wege mozzarella, następnym razem nie omieszkam się dowiedzieć. Plus za doskonałe czarne oliwki.

Za każdym razem pizzę zamawiałem uprzednio dzwoniąc do lokalu. Placki zawsze były do odbioru na umówioną godzinę (ale wtedy też pizzeria nie działała w formule otwartego lokalu jak jest teraz). Nie mogę również nie wspomnieć o zawsze miłej (zarówno przez telefon jak i na miejscu) i skorej do opowieści o składnikach obsłudze.

Pizzę zamówicie również przez popularne dowozowe portale, oraz przez ich własną stronę www.

Placek Wolnica jest super. Nigdy na żadnej z ich pizzy się nie zawiodłem. Będę wracał i gawiedzi wszelakiej polecał.


  • www: https://www.facebook.com/placekwolnica/
  • śniadania: dostępne codziennie do 15-tej śniadaniowe kanapki panuozzo (15-30 PLN za sztukę, przelew za dodatkową złotówkę)
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny płatny pon – sb przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: dostępne stoliki na zewnątrz (obowiązuje samoobsługa)

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3
wielkość porcji 3,5
smak 5
obsługa 4
cena / jakość 4 (jakość jest super, ale ceny przez wzgląd na samoobsługę dorównują restauracjom)

OCENA KOŃCOWA:  4 / 5  (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: