Czyżyny Jedzenie Kraków Kuchnia azjatycka Restauracja Sushi

Yapito Sushi – KRAKÓW, ul. Bolesława Orlińskiego

Yapito to japońska restauracja zlokalizowana na ogromnej czyżyńskiej Avii. Miejsce wydaje się popularne wśród lokalnej społeczności, gdyż niejednokrotnie odbierając swoje pakunki widziałem oczekujących gości oraz sporo białych karteczek z zamówieniami przy zapracowanych kucharzach. Oprócz rolek w ofercie widnieją dania, zupy i przystawki. Pełne menu znajdziecie tutaj.

Lokal jest mały, estetyczny, z kilkoma stolikami i hokerami przy sushi barze. W sumie to wszystko co mogę o nim powiedzieć, gdyż przez #covid19 za każdym razem brałem na wynos i konsumowałem w domu lub aucie. Z tego samego powodu nie jestem w stanie wystawić jakiejkolwiek opinii obsłudze.

W kwietniu 2021 w drodze powrotnej z biura zgarnąłem do domu dwie rolki, w tym jedną polecaną przez szeroką rzeszę fejsbukowych czytelników:

  • chrupiący tatar (6 szt – 30 PLN) bez nawijania makaronu na uszy jest mistrzem świata! „Otempurzona” rolka skrywa łososia, a na jej wierzchu znajdziecie pora i sos kobe. Ciepła, wilgotna no i chrupiąca. Wybitna, lecz ja od Yapito do domu mam maksymalnie pięć minut – cieżko stwierdzić jak ta rolka będzie smakowała po dłuższym, kilkudziesięciominutowym transporcie. 
  • drugą rolką była ta najprostsza z karty – wegetariańska futomaki (6 szt – 21 PLN). Tutaj pierwszym zaskoczeniem była możliwość skonfigurowania własnej kompozycji. Do wyboru 3 z 9-ciu możliwych składników + jeden z 4-ech sosów. Moją rolę zbudowałem na sosie teryiaki z awokado, tykwy i oshinko. Trafiłem w dziesiątkę, rozbiłem bank – polecam taką kombinację.

Niech Was nie zwiedzie ilość kawałków – może i jest ich sześć, ale to jedne z większych rolek jakie widziałem w krk suszarniach – zarówno patrząc po średnicy jak i grubości. Takimi 12 sztukami najadłem się bardzo srogo. 

No i moi mili Państwo – ryż! Ten ryż! Fenomenalny, miękki, krótkoziarnisty, idealnie octowo – słodki, kleisty ryż! Ależ on bardzo robi robotę. Czytajcie dalej jeszcze będzie o nim kilka zdań 🙂


Końcem marca 2021 spróbowałem dwóch dań głównych:

  • tori teriyaki (30 PLN) to smażone wraz ze skórką, posypane sezamem, miękkie i soczyste mięso z ud kurczaka. Podane z doskonałym ryżem i nietypową jak na kuchnię azjatycką surówko – sałatką z koktajlowymi, glonami i słodką śmietaną. Na spodzie pudełka odnalazłem sos teriyaki który po dokładnym wymieszaniu z ryżem stworzył mieszankę słodko – wyborną. Danie trafiło w moje gusta.
  • udon kurczak (30 PLN) to nic innego jak gruby makaron z cyckami kury i warzywami (papryka, pieczarki, cebula). Tutaj o słodyczy nie było już mowy, a w tle przebijały się pikantne nuty chili. A makaron? Niestety najsłabsze ogniwo – miękki i kluskowaty. Po napisaniu w tej sprawie do restauracji, doszliśmy wspólnie do wniosku iż mogło to być spowodowane tym iż szczelnie zamknięte jedzenie, chwilę na mnie czekało (strawę zamówiłem przez aplikację i odebrałem w trakcie spaceru) zanim w czterech ścianach finalnie zabrałem się za jego konsumpcję.

Obydwie miski celująco poskarmiają głód. Jadłem je na wieczór, następnego dnia ma obiad i zostawiłem jeszcze odrobinę na deser. A ja jak wiecie potrafię dużo zjeść!


Pierwszy raz odwiedziłem Yapito w lutym 2021.

Na odbiór i ostateczną ocenę sushi lub sashimi, oprócz oczywiście samej jakości składników i smaku, wpływa kwestia estetyczna i pieczołowitość przygotowania. W kulturze japońskiej jest to bardzo ważny aspekt i zawsze zwracam na to uwagę. Sashimi z trzema rodzajami ryb (70 PLN) pod tym względem rozczarowało. Pośpiech i ilość zamówień nie może być usprawiedliwieniem dla brzydali które mi się dostały. Uczciwie jednak nadmienię, iż według menu, sashimi nie jest podawane w rolkach i sushimaster wyjątkowo zgodził się je przygotować w ten sposób na moje specjalne życzenie.

Tu i tam (Bluefin albo Yana) naoglądałem się pięknych rolek bez ryżu i może to nieelegancko teraz narzekać, ale cena za 6 raczej wątłych zbudowanych z tuńczyka, łososia i serioli (chyba) rolek po prostu nie wydaje się atrakcyjna. Na plus zdecydowanie zaliczam świeżość – do użytych produktów nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń.

Owinięte tatarem z łososia Samurai Roll (36 PLN) z krewetką w tempurze, ogórkiem, porem i sosem kobe

… oraz opatrzone przypalanym węgorzem Dragon Roll (40 PLN) z krewetką w tempurze, ogórkiem, awokado, sosami kobe i kabayaki

sprawiły że poczułem motyle w brzuchu. Po pierwsze dawno, bardzo dawno nie jadłem tak idealnego, ciepłego, miękkiego, świetnie zbalansowanego słodko – octowego ryżu. Po drugie opalony węgorz i łosiowy tatar pachniały jak milion dolców, a i smakowały również wybornie. Po trzecie rolki sklejono starannie i z dbałością o szczegóły.

Wrócę szybko i pożrę inne kombinacje. W tym ryżu jest moc! Zakochałem się.

P.S. Polecam ściągnięcie apki Yapito i składanie zamówień przez programik. Niedość, że jest jasny i czytelny, to od wszystkiego co wrzucicie do koszyka dostaniecie 10% rabatu. Dobry dil.


  • www: https://yapitosushi.pl
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny osiedlowy przy ulicach obok jednak znalezienie miejsca graniczy z cudem
  • kącik dla dzieci: ?
  • ogródek / taras: ?

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Aby być na bieżąco z nowymi postami polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie .

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: