Bronowice Jedzenie Kraków Kuchnia europejska Małopolska Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze Ogródek Restauracja Z dziećmi

Z dala od miejskiego zgiełku – Nowy Spichlerz – Tomaszowice

Przeglądając listę restauracji uczestniczących w tegorocznym jesiennym festiwalu Restaurant Week rzuciło mi się w oczy miejsce o którym nic a nic wcześniej nie słyszałem – Nowy Spichlerz w Tomaszowicach. Decyzja zapadła bardzo szybko i następnego wieczoru w październiku 2019 zameldowaliśmy się na miejscu.

Obiekt znajduje się w pięknym otoczeniu przyrody, w odrestaurowanym Dworze w Tomaszowicach. Na naszych zdjęciach niestety nie uświadczycie tych piękności gdyż przykryła je noc, ale jak klikniecie tutaj to zostaniecie przekierowani do galerii na stronie głównej obiektu. 

W drzwiach przywitał nas kelner i wskazał przygotowany stolik na głównej, przestronnej sali o charakterze wiejskiej gospody – tuż przy drzwiach wejściowych i kuchennej „wydawce”. 

Chłopak zapytał o napojowe preferencje, zapalił świeczkę i się oddalił. Po chwili wrócił do stolika z festiwalowymi drinkami na bazie wermutu Martini Fiero i toniku Kinley. W tymże drinku pływał kawałek ZGRILLOWANEJ pomarańczy. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że w tej edycji RW w innych miejscach również kilkukrotnie próbowaliśmy owego festiwalowego drina i tylko tutaj kelnerowi chciało się go zrobić zgodnie z otrzymanymi od organizatora wytycznymi (grillowana pomarańcza). Uszanowanie. 

Czas przejść do konkretów. W ramach przystawek zaproponowano: 

  • wędzoną polędwiczkę wieprzową, portobello ze szpinakiem, pumpernikiel, sos bearnaise

img_9672

  • tatar z marynowanego buraka, jabłko, ser kozi, spadź iglasta, liść botwinki

img_9671

Dania główne reprezentowały: 

  • polik wołowy, mus z dyni, demi-glace, szczaw czerwony, pesto z pietruszki

img_9675

img_9676

  • samosa ze szpinakiem, purée z selera, smażone kurki, chips rukola, groszek

img_9678

img_9677

Deser w obydwu menu był taki sam: 

  • mille feuille z pomarańczą, konfitowana figa, kula z białej czekolady 

 

Pozostawiłem wszystkie potrawy bez szerszych opisów i charakterystyk z pełną świadomością, gdyż każda opcja smakowała wybornie. Serio! Oprócz trafionych tesktur i połączeń aromatów, także i porcje nie należały do małych. 

Deserowi na pewno przydałoby się jakieś większe przełamanie. Biała czekolada skutecznie podniosła poziom dopaminy, a jej ogromna słodycz niemalże nie pozwalała przebić się żadnemu innemu smakowi – te kilka mini owocków z których pochodził ratunek zniknęło z talerza w oka mgnieniu. 

Mistrzem wieczoru okrzyknęliśmy danie wegetariańskie prezentujące ponadprzeciętny poziom. Nienudne, nieoklepane, oryginalne. Chociaż trzeba przyznać, że mięsom i proponowanym do nich dodatkom także niczego nie brakowało. 

Wieczór zaliczyliśmy do bardzo udanych i zgodnie stwierdziliśmy, że była to najlepsza tegoroczna kolacja w ramach restauracyjnego festiwalu – zarówno pod kątem oferowanych dań jak i serwisu. Jeśli szukacie świetnej restauracji poza miastem proszę bardzo – oto i ona. 


  • www: https://www.facebook.com/nowyspichlerzrestauracja/
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: dostępny duży prywatny 
  • kącik dla dzieci: w środku są mniejsze krzesełka i kolorowanki które mogą być dostarczone do stolika, na zewnątrz jest spory plac zabaw 
  • ogródek / taras: tak ze sporą ilością stolików 

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 4
smak 4
obsługa 4
cena / jakość 4

OCENA KOŃCOWA: 4 / 5  (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

2 komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: