W pewien sobotni październikowy 2019 wieczór mieliśmy przyjemność uczestniczyć w przepysznej kolacji zorganizowanej w kameralnym Aparthotel Miodosytnia. Hotel mieści się w 700 letnim budynku w centrum krakowskiego Kazimierza i do dyspozycji gości oddaje 17 kameralnych pokoi.
Do izb gościnnych nie zaglądaliśmy, ale lobby prezentuje się następująco:
Za kulinarną stronę wieczoru odpowiadali Ci Państwo:
- szef kuchni kultowej Bafta 195 Piccadilly w Londynie – Anton Manganaro;
- szefowa kuchni Miodosytnia – Marta Brachaczek;
- zwycięzca 6. edycji programu Masterchef, szef kuchni wrocławskiej restauracji Surfer – Mateusz Zielonka.
W ramach startera Anton Manganaro uraczył nas łososiem marynowanym w burakach, który podano z domowym majonezem z czarnym czosnkiem. Do tego piklowany, żółty burak. Całość smaku dopełniał kawior z miodu pitnego oraz krakers z czarnym atramentem kałamarnicy.
Marta Brachaczek zaserwowała danie główne. Bigos staropolski w nowoczesnej odsłonie podany z krokietem z kaszanki i karmelizowanym jabłkiem oraz długo pieczonym boczkiem, posypanym popcornem z kaszy pęczak. Do tego purée z brokuła i sos demi glace.
Mateusz Zielonka zbombardował „publiczność” panacottą z oscypka zakopiańskiego z białą czekoladą, kawiorem z czarnej porzeczki, kruszonką z orzechami włoskimi i sokiem miętowo – limonkowym.
W międzyczasie na stołach pojawiały się wyborne napitki od Miody Pitne.
Kolacja była wyjątkową, gwiazdkową ucztą dla podniebienia i to jedno zdanie musi Wam póki co wystarczyć w ramach rekomendacji. My wiemy iż sto procent wrócimy celem spróbowania standardowego menu.
Tak jak w przypadku wszystkich wizyt degustacyjnych, tak i tutaj nie wystawiamy teraz ocen w żadnej z kategorii. Te pojawią się kiedy odwiedzimy Miodosytnię jako cisi klienci.
- www: http://miodosytnia.com.pl/
- śniadania: nie zauważyłem
- lunche: nie zauważyłem
- parking: publiczny płatny pon-sb przy ulicach obok
- kącik dla dzieci: nie zauważyłem
- ogródek / taras: tak jest dostępny piękny zewnętrzny taras „na tyłach” budynku
OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):
lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość
SUMA (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)
Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.
Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.