Polska kuchnia w nowomodnej odsłonie – Miodosytnia Restauracja & Aparthotel – KRAKÓW, ul. Świętego Wawrzyńca

W pewien sobotni październikowy 2019 wieczór mieliśmy przyjemność uczestniczyć w przepysznej kolacji zorganizowanej w kameralnym Aparthotel Miodosytnia. Hotel mieści się w 700 letnim budynku w centrum krakowskiego Kazimierza i do dyspozycji gości oddaje 17 kameralnych pokoi. 

Do izb gościnnych nie zaglądaliśmy, ale lobby prezentuje się następująco:

Za kulinarną stronę wieczoru odpowiadali Ci Państwo: 

img_9012

  • szef kuchni kultowej Bafta 195 Piccadilly w Londynie – Anton Manganaro
  • szefowa kuchni MiodosytniaMarta Brachaczek;
  • zwycięzca 6. edycji programu Masterchef, szef kuchni wrocławskiej restauracji SurferMateusz Zielonka. 

W ramach startera Anton Manganaro uraczył nas łososiem marynowanym w burakach, który podano z domowym majonezem z czarnym czosnkiem. Do tego piklowany, żółty burak. Całość smaku dopełniał kawior z miodu pitnego oraz krakers z czarnym atramentem kałamarnicy

img_8998img_8997

Marta Brachaczek zaserwowała danie główne. Bigos staropolski w nowoczesnej odsłonie podany z krokietem z kaszanki i karmelizowanym jabłkiem oraz długo pieczonym boczkiem, posypanym popcornem z kaszy pęczak. Do tego purée z brokuła i sos demi glace. 

img_8999img_9002img_9001

Mateusz Zielonka zbombardował „publiczność” panacottą z oscypka zakopiańskiego z białą czekoladą, kawiorem z czarnej porzeczki, kruszonką z orzechami włoskimi i sokiem miętowo – limonkowym. 

img_9003

W międzyczasie na stołach pojawiały się wyborne napitki od Miody Pitne. 

img_9006img_9004img_9005

Kolacja była wyjątkową, gwiazdkową ucztą dla podniebienia i to jedno zdanie musi Wam póki co wystarczyć w ramach rekomendacji. My wiemy iż sto procent wrócimy celem spróbowania standardowego menu. 

Tak jak w przypadku wszystkich wizyt degustacyjnych, tak i tutaj nie wystawiamy teraz ocen w żadnej z kategorii. Te pojawią się kiedy odwiedzimy Miodosytnię jako cisi klienci. 


  • www: http://miodosytnia.com.pl/
  • śniadania: nie zauważyłem
  • lunche: nie zauważyłem
  • parking: publiczny płatny pon-sb przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: nie zauważyłem
  • ogródek / taras: tak jest dostępny piękny zewnętrzny taras „na tyłach” budynku

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 
wielkość porcji 
smak 
obsługa 
cena / jakość 

SUMA (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s