Polska kuchnia w nowomodnej odsłonie – Miodosytnia Restauracja & Aparthotel – KRAKÓW, ul. Świętego Wawrzyńca

W pewien sobotni październikowy 2019 wieczór mieliśmy przyjemność uczestniczyć w przepysznej kolacji zorganizowanej w kameralnym Aparthotel Miodosytnia. Hotel mieści się w 700 letnim budynku w centrum krakowskiego Kazimierza i do dyspozycji gości oddaje 17 kameralnych pokoi. 

Do izb gościnnych nie zaglądaliśmy, ale lobby prezentuje się następująco:

Za kulinarną stronę wieczoru odpowiadali Ci Państwo: 

img_9012

  • szef kuchni kultowej Bafta 195 Piccadilly w Londynie – Anton Manganaro
  • szefowa kuchni MiodosytniaMarta Brachaczek;
  • zwycięzca 6. edycji programu Masterchef, szef kuchni wrocławskiej restauracji SurferMateusz Zielonka. 

W ramach startera Anton Manganaro uraczył nas łososiem marynowanym w burakach, który podano z domowym majonezem z czarnym czosnkiem. Do tego piklowany, żółty burak. Całość smaku dopełniał kawior z miodu pitnego oraz krakers z czarnym atramentem kałamarnicy

img_8998

img_8997

Marta Brachaczek zaserwowała danie główne. Bigos staropolski w nowoczesnej odsłonie podany z krokietem z kaszanki i karmelizowanym jabłkiem oraz długo pieczonym boczkiem, posypanym popcornem z kaszy pęczak. Do tego purée z brokuła i sos demi glace. 

img_8999

img_9002

img_9001

Mateusz Zielonka zbombardował „publiczność” panacottą z oscypka zakopiańskiego z białą czekoladą, kawiorem z czarnej porzeczki, kruszonką z orzechami włoskimi i sokiem miętowo – limonkowym. 

img_9003

W międzyczasie na stołach pojawiały się wyborne napitki od Miody Pitne. 

img_9006

img_9004

img_9005

Kolacja była wyjątkową, gwiazdkową ucztą dla podniebienia i to jedno zdanie musi Wam póki co wystarczyć w ramach rekomendacji. My wiemy iż sto procent wrócimy celem spróbowania standardowego menu. 

Tak jak w przypadku wszystkich wizyt degustacyjnych, tak i tutaj nie wystawiamy teraz ocen w żadnej z kategorii. Te pojawią się kiedy odwiedzimy Miodosytnię jako cisi klienci. 


  • www: http://miodosytnia.com.pl/
  • śniadania: nie zauważyłem
  • lunche: nie zauważyłem
  • parking: publiczny płatny pon-sb przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: nie zauważyłem
  • ogródek / taras: tak jest dostępny piękny zewnętrzny taras „na tyłach” budynku

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 
wielkość porcji 
smak 
obsługa 
cena / jakość 

SUMA (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek