Bistro Durum – KRAKÓW, Rynek Podgórski

Początkiem czerwca 2019 Bistro Durum zabrało nas w kulinarną podróż przez różnorodne pozycje swojej karty.

W lokalu tuż obok Rynku Podgórskiego pierogi i makarony wyrabiane są na miejscu na oczach gości. Jeśli chcecie prześledzić krok po kroku etapy powstawania zamówionego  przez Was dania, wystarczy stanąć przy szybie w centrum bistro i obserwować jak praca wre przy klejeniu waszych pierogów.

Dosyć wstępu, zapraszamy do szybkiej relacji z kolacji degustacyjnej w której mieliśmy przyjemność uczestniczyć. 

Degustacja rozpoczęła się od wyraźnego, doprawionego, niepikantnego bulionu z kaczki. Bez makaronu, ale z chrupiącymi cieniutko pokrojonymi warzywnymi paskami i żółtkiem. 

img_5133

Z dań głównych na pierwszy ogień wjechały pierogi z wędzonym ziemniakiem, oscypkiem, borowikiem, żółtkiem i parmezanem.

Kolejne pojawiły się reprezentujące typowe polskie smaki pierogi z kaszanką na puree z kapusty i kapką kremu z gorczycy.

Następnie z białą kiełbasą w sosie z żuru…

… a później typowo męskie ze zdecydowanie cięższym i grubszym ciastem – z golonką i musztardą  na puree z kiszonej kapusty.

Zwieńczeniem dumplingowej uczty były pierogi na słodko z serem, skórką pomarańczową, sosem waniliowym i malinką dla ozdoby.

Jako, że podstawą kuchni w Durum oprócz pierogów są także wyrabiane na miejscu makarony, tych drugich w trakcie degustacji również nie mogło zabraknąć 

Wybór padł na linguine z krewetkami, pomidorami i pietruszką oraz tagliatelle z borowikami, cydrem, truflami i tymiankiem.

Spróbowaliśmy też wszystkich trzech znajdujących się w karcie opcji deserowych: bezy z mascarpone i śmietaną, lodów jogurtowych z leśnymi owocami i panacotty z wanilią, mango i białą czekoladą.

Jak zapewne zdążyliście zauważyć nudy tam nie uświadczycie. Jeśli lubujecie się w mącznych potrawach, niesztampowe i rozbudowane kompozycje staropolskich specjałów na pewno przypadną Wam do gustu. P.S Zdjęcia prezentują porcje degustacyjne – w rzeczywistości na talerzach znajdziecie 6 sztuk pierogów i 300-350g makaronów. 

* Relacja z kolacji widziana oczami dziewczyn I. i K. 

Tak jak zwykle w przypadku wieczorów degustacyjnych tak i teraz nie wystawiamy ocen. Te zostaną dopisane po „cichej wizycie”. 


  • www: https://www.facebook.com/bistrodurum/
  • śniadania: brak w ofercie
  • lunche: pon-pt 12-17: codziennie zupa /  przystawka + danie główne za 20 złotych (z napojem 25)
  • parking: publiczny przy Rynku Podgórskim albo pobocznych ulicach, płatny pon-pt
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: jest kilka stolików na zewnątrz

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 
wielkość porcji 
smak 
obsługa 
cena / jakość 

SUMA (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Jedna myśl w temacie “Bistro Durum – KRAKÓW, Rynek Podgórski

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s