Dolnośląskie Jedzenie Karczmy na trasie Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze

Chcesz sobie przypomnieć albo zobaczyć jak to kiedyś było? Spróbuj w tym miejscu! – Oberża PRL – Jedlina-Zdrój

W listopadzie 2018 wybraliśmy się na Dolny Śląsk. Po zdobyciu kolejnych dwóch szczytów Korony Gór Polski i zwiedzeniu kompleksu Podziemne miasto Osówka złapał nas głód. Nie mając pojęcia gdzie się wybrać, sięgnąłem po telefon i rozpocząłem poszukiwania po czeluściach internetu . 

Natknąłem się na wpis o miejscu w okolicy w którym „czas się zatrzymał” i gdzie serwują „powalające porcje„. Te dwa określenia wystarczyły do podjęcia decyzji. 

Zjawiliśmy się tam chwilę po 19tej i widząc taką oto tabliczkę przed wejściem, trochę się wydygałem czy ktoś nas jeszcze zechce obsłużyć. 

img_8128

Całe szczęście obawy okazały się bezpodstawne i tuż po przekroczeniu progów przejęła nas kelnerka i zaprowadziła do stolika. 

img_8139-1

Nie no żartuję 🙂 Dostał się nam taki przyjemniaczek. 

img_8130

Kelnerka zostawiła karty, poinformowała o wyprzedaniu 1/3 dań (a jednak!) i dała nam czas na zastanowienie. Kiszki marsza grały i chociaż łatwo nie było decyzje zapadły szybko. Tutaj możecie podejrzeć menu z fikuśnymi nazwami dań – jest bardzo sprytnie napisane i podzielone na różne sekcje.  

Pani pojawiła się z powrotem po około pięciu minutach, a my przekazaliśmy nasze prośby. W trakcie oczekiwania na jedzenie zdążyłem się przejść po lokalu i wyłapałem takie oto smaczki 🙂 

img_8129img_8140-1

Po dosłownie chwili na stole pojawiła się herbata (spójżcie na ten koszyczek i cukiernicę) oraz gratisowe czekadełko. 

img_8137-1img_8132img_8133

Smalczyk dosolony i świetnie przyprawiony, z malutkimi kawałkami mięsa – doskonały. Taki typu „wiem, że zaraz czeka mnie porządny obiad, ale nie mogę się opanować i jem dalej” 🙂 

Po chwili na imprezę wbiła pomidorowa (8 PLN). Świetna, śmietanowa, aromatyczna, kompletnie nic jej nie brakowało. I jeszcze te wypasione lane kluchy. Kosa. 

img_8131

Ja upolowałem grillowany schab z zestawem surówek oraz smażonymi ziemniorami za UWAGA 26 złotych. Dwa obficie podlane sosem kawałki mięsiwa, podane wraz z chyba połową kilograma pachnących czosnkiem i pietruszką ziemniaków. Wszystko to na gorącej, żeliwnej patelni. Porcja nie duża, ale przeogromna! Mięso jak na schab miękkie – przy krojeniu obyło się bez walki. Smażone węgle świeże i gdzieniegdzie tak jak lubię mocniej przyjarane. Burczaki słodkawe, surówce z czerwonej kapusty przydałoby się więcej soli – była całkowicie nijaka. 

img_8134img_8135

K. pierogi kresowe prezentowały się nieźle. 11 sztuk wraz z surówką z kapusty z bardzo małą ilościa oleju kosztowało 15 złociszy. Miały średniej grubości ciasto i  dobrze przyprawiony mięsno – kaszowy farsz. Kucharz nie pożałował smalczyku oraz bardzo drobno posiekanej pietruchy. 

img_8136-1

W kwocie niecałych sześciu dyszek najedliśmy się przestraszliwie – takie interesy to ja lubię. 

Na rachunek się nie doczekaliśmy przy stoliku, więc uiściłem opłatę przy barze.  Debatujące tam o wieczornym utargu kelnerki, nawet nie zwróciły na mnie uwagi. Miały taki jakby SCRUMOWy podsumowujący dzień stand-up (ludzie IT wiedzą o czym mówię). Kiedy załatwiłem temat z panią przy kasie, reszta nawet nie oderwała się od rozmowy. No, ale może w Oberży panuje zasada, że nie tylko wystrój jest rodem z PRL 😉 

Miejsce zdecydowanie godne polecenia. Prawdziwe, smaczne, przytulne i ciepłe. Będąc w pobliżu na pewno ponownie je odwiedzimy. 

http://www.oberza-prl.pl


OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 5
smak 4
obsługa 2,5
cena / jakość 4

SUMA 19,5 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

A tutaj zobaczysz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc.  Jeśli jesteś z Małopolski możesz je też sprawdzić  na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

2 komentarze

  1. Byłem w sierpniu. Przypadkiem, przejazdem, zagnany przez głód po zdobyciu jakiejś górki. Okoliczności podobne i wrażenia też. Znaczy zgadzam się z wszystkimi tezami autora. Pozdrawiam.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: