Jedzenie Kraków Kuchnia włoska Ocena końcowa: (3) Jest OK Pizza Pizzeria Zabłocie

Piec na Zabłociu – KRAKÓW, ul. Ślusarska

W grudniu 2019 wraz z J. i B. wpadliśmy porą obiadową do Pieca.

Ja zamówiłem Margheritę (19 PLN), J. Calzone (28 PLN), a B. w ramach lunchu dnia (22 PLN z dowolnym napojem) poprosił o penne z sosem pomidorowym i boczkiem.

J. swój zawinięty w pół placek ocenił jako dobry, ja podobnie. Również i tym razem oliwa nie budziła zastrzeżeń.

B. niestety obiad dnia nie podszedł. Wspominał o zbyt jałowym smaku i zjadł tylko makaron z boczkiem, połowę sosu zostawił. Moim zdaniem ta pasta technicznie i jakościowo nie była zła, tylko cholernie apatyczna i nudna… 


Ostatnia wizyta w Piecu i opisana kilka miesięcy wcześniej tragiczna oliwa nie dawała mi spokoju. Skrzyknęliśmy się więc z ziomkiem D. pewnego dnia w październiku 2018 i wpadliśmy tam na pizzę.

Mimo iż była dwunasta z minutami, a lokal dopiero się otwierał, z pieca buchał już należyty ogień. Zamówiliśmy po placku i po niecałych dziesięciu minutach otrzymaliśmy takie oto wspaniałości.

img_6709

img_6710

Jej wysokość Salami (22 PLN) oraz Spianiata (29 PLN) – obydwie świetne mokre w środku i o pulchnych brzegach na zewnątrz. Moje salami tłuste i mocne w smaku (w niczym nie przypominające polskich sklepowych odpowiedników), a to na Spianacie należycie pikantne.

Nie obyło się oczywiście bez testu oliwy. I co? No i tym razem nie mogłem mieć najmniejszych zastrzeżeń. Na warsztat wzięliśmy kilka butelek i zarówno te smakowe jak i ta bez dodatków przeszły test bez zająknięcia. Nie wiem o co chodziło z tym znajdującym się kiedyś na stole wyrobie oliwopodobnym – tym razem ciecz wypadła celująco w związku z czym podnoszę końcową ocenę smakową.


Do Pieca wpadliśmy z koleżką na szybki lunch w czerwcu 2018. O tamtejszej pizzy słyszałem wiele dobrego więc morda mi się cieszyła kiedy zasiadłem i poczułem unoszącą się woń włoskich placków.

Z sali widać robiący wrażenie, opalany drewnem piec z którego powstają te italiańskie specjały. Jak ktoś lubi może podglądać pracę pizzaiolo. Miejsca w środku jest spokojnie na 25 osób.

Zamówiliśmy pikantną Spianiatę (29 PLN) oraz Pera e zola (26 PLN) z gruszką i gorgonzolą.

IMG_2614

IMG_2613

Obydwie po niespełna dziesięciu minutach kelner podał do stolika. Gorące i puszyste z lekko napompowanymi boczkami. Niezły sos pomidorowy, a połączenie gruszki, orzechów i gorgonzoli niebanalne. Bardzo ciągnący się ser, co dla jednych jest plusem, dla innych minusem – dla mnie ok.

Nie wszystko jednak okazało się pozytywne… Byłem bardzo zniesmaczony przestraszną oliwą, która znajdowała się na stoliku :/ Mam nadzieję, że to jednorazowa wpadka, bo to coś było tragiczne: bardzo rzadka, jakby rozcieńczona kompletnie pozbawiona smaku ciecz. Odechciało mi się szukać innych, więc nie wiem może tylko ta jedna jedyna na naszym stoliku była lipna.

Do Pieca zawitam jeszcze kiedyś na szybki lunch i sprawdzę temat oliwy i jakąś inną pizzę – wtedy też poprawię / utrzymam wystawione noty. Dla mnie pizza i oliwa to jedność i nawet jeśli ta pierwsza jest pyszna, to słaba druga przekreśla wysoką końcową ocenę smaku.

P.S. Recenzje innych miejscówek z rejonów Zabłocia tutaj –> klik.


  • www: https://www.facebook.com/Piecnazablociu/
  • kącik dla dzieci: brak
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: dwa makarony lub dwie pizze (Margherita albo Marinara) z dowolnym napojem w cenie 22 PLN.
  • parking: publiczny przy ulicach obok, płatny pon – sobota, ciężko znaleźć miejsce
  • taras / ogródek: brak

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3
wielkość porcji 3
smak 3,5
obsługa 3,5
cena / jakość 3,5

OCENA KOŃCOWA:  3,3 / 5  (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

3 komentarze

  1. Pracowalam w zeszłym roku w Piecu, przez pół roku. Oliwa była sprowadzana z Włoch, aromatyzowana świeżymi przyprawami i ziolami. Nie mam pojęcia co się pozmieniało, ale sama pójdę z ciekawości zobaczyć :O

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: