Jedzenie Kraków Kuchnia polska Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze Ogródek Rynek Główny Steakhouse

Dla wielbicieli mięs – Restauracja Sławkowska 1 – KRAKÓW

Wyznajemy z kumplami zasadę, że od czasu do czasu należy wybrać się na coś konkretnego do jedzenia tylko w męskim gronie. W maju 2018 przyszedł zatem czas na stejki, piwo i rozmowy na poważne życiowe tematy (żart)

Tym razem zarezerwowaliśmy stolik w restauracji czerpiącej swoją nazwę z adresu pod którym się znajduje – Sławkowska 1. Chociaż w ramach małej anegdotki muszę wspomnieć, że byli tacy którzy dopytywali o adres spotkania 😉

Jako, że zdecydowana większość napisała, że się spóźni wraz z P. postanowiliśmy rozpocząć ucztowanie od starterów w postaci blina z czerwonym kawiorem i gęstą śmietaną (28 PLN)  oraz z gravlaxem czyli peklowanym w soli surowym łososiem (28 PLN).

img_3224

img_3223

Jeśli lubicie smażone na małej ilości tłuszczu placki, to te Wam posmakują – wraz z  gęstą i kwaśną śmietaną „wchodzą” wybornie. Na kawiorze się nie znam, więc ciężko mi ocenić jego jakość, łososia jem sporo – ten był idealny.

Chwilę po skończeniu przystawek pojawiła się reszta ekipy, wobec czego zabraliśmy się za konkretne przeglądanie karty.

Menu jest jasne i czytelne, a jako że Sławkowska1 jest restauracją typu steakhouse to oczywiście ma całkiem pokaźny wołowy arsenał. Dostaniecie tam polędwicę, rostbef albo policzki (zerknijcie tutaj, ale UWAGA strona jest już trochę nieaktualna).  Steki, poza jednym wyjątkiem, występują tam w dość niespotykanych kombinacjach. W resto znajdziecie również klasyki kuchni polskiej: żeberka, schabowego, bigos czy pierogi. My z pełną świadomością zdecydowaliśmy się na mięsiwa i po kilku minutach na ręce kelnerki złożyliśmy nasze zamówienia.

Piliśmy piwko, gaworzyliśmy, czas mijał i mijał… a po trzydziestu minutach nie dostaliśmy nawet czekadełka (wszystkie stoliki obok owszem tak). Przy zamawianiu kolejnego piwa delikatnie zwróciliśmy na to uwagę. Pani w moment się zreflektowała i  zaraz dostarczyła kilka kromek ciemnego chleba wraz ze świetnym smalcem puentując, że nie podała nam go wcześniej bo w sumie to  nie wiedziała czy my go chcemy !?

img_3227

Kiedy czas oczekiwania zbliżył się do pięćdziesięciu minut kelnerzy zaczęli przynosić nasze piękności:

  • stek Jack Daniels (70 PLN) z ziemniaczanymi talarkami (10 PLN) znikł z talerza P. bardzo szybko.

img_3240

img_3235

  • trio soczystych mięs (polędwica wołowa, polędwiczki wieprzowe, wędzonka) z frytkami (45 PLN). Podane z domową musztardą, pachnące czosnkiem i cebulą oraz grzybami F. ocenił neutralnie, ale Jego ogólnie ciężko zadowolić.

img_3237

img_3238

  • pieczone i marynowane w zalewie z sosem Jack Daniels żeberka wieprzowe z domową musztardą i chrzanem (49 PLN) niesamowicie miękkie i aromatyczne. Chrzan mocny, mięso odchodziło od kości bez jakiegokolwiek problemu. J. był bardzo na tak.

img_3228

img_3229

  • klasyczna polędwica (59 PLN) z pieczonymi ziemniakami (10 PLN). Usmażona wg zamówienia i pozytywnie oceniona przez W.

aa1b5116-8d20-49c6-b7f8-ea98f4b18ac2

  • polędwica wołowa w sosie ze słonego karmelu z dodatkiem chili (74 PLN) z ziemniaczanymi talarkami (10 PLN). Kosument Sz. kontemplował i chwalił. Wszyscy nadziwić się nie mogliśmy jak dobrze taka lekko pikantna, ciepła polewa a’la toffie komponuje się z wołowiną.

img_3230

  • ja poleciałem na eksperymencie i spróbowałem steka po benedyktyńsku czyli polędwicy wołowej z sadzonym jajem oraz dwoma konkretnymi podłużnymi plastrami boczku (74 PLN). Aby nadać daniu polski charakter poprosiłem o ziemniaczane puree (10 PLN) wraz z kapustą zasmażaną (10 PLN). Mówcie / piszcie co chcecie, ale to była kompozycja trafiona w dziesiątkę! Mięso w punkt na medium, przyprawione pieprzem i solą na tyle, że przypraw nie musiałem dotykać. Plastry boczku wyborne i przyrządzone tak jak lubię – jędrne tuż przed chrupkością. Dodatki w porządku, ale bez efektu wow.

img_3233

img_3234

img_3236

img_3239

Jak wiecie, obsłudze się zawsze bacznie przyglądamy i notujemy pewne rzeczy, a tutaj wydarzyło się kilka denerwujących kwestii. Tyle o ile na samym początku było świetnie i kelnerka niemal natychmiast zjawiała się przy stoliku jak ktoś do niego dołączał albo gdy komuś skończyło się piwo, tak później po podaniu dań głównych jakby o nas zapomniała. I powodem na pewno nie była ilość gośći ani brak czasu, tylko  „bajera” za barem z resztą pracowników. Nikt też w międzyczasie nie sprawdzał  czy nam czegoś nie brakuje (a owszem zapomniano o dwóch zamówionych dodatkowo sosach), a sprzątnięcia brudnej zastawy po jedzeniu doczekaliśmy się dopiero po tym jak poprosiliśmy o rachunek. Nie usłyszeliśmy na koniec pytania o poziom satysfakcji.

Podsumowując kolację pod kątem smakowym, wszyscy byliśmy bardzo zadowoleni. Kucharze w Sławkowskiej wiedzą co robią, a ich steki w różnych odsłonach są zaskakujące i bardzo satysfakcjonujące. Dania prezentują się estetycznie i bez kombinacji – podane na talerzach, a nie deskach czy łupkach.

Miejsce zdecydowanie polecamy na nieformalne spotkania. 

* Rachunek za całą kolację z kilkoma browarami dla 6 facetów zamknął się w kwocie 650 PLN. Myślę iż jest to uczciwa cena za to co zostało nam podane i jednocześnie dziękuję właścicielom restauracji za voucher prezentowy pokrywający połowę naszej kolacji.


  • www: http://https://www.facebook.com/slawkowska1/
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: zupa + drugie danie + domowa Ice Tea = 22 PLN
  • parking: publiczny poza Rynkiem, płatny pon – sb
  • kącik dla dzieci: brak
  • ogródek / taras: brak

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 4
smak 4,5
obsługa 2,5
cena / jakość 4

OCENA KOŃCOWA:  3,7 / 5  (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

3 komentarze

  1. Ciągle w swoich recenzjach zwracasz uwagę na to, czy kelner po posiłku zapyta się o to jak Ci (wam)smakowało. Chciałbym zauważyć, że takie pytanie jest bardzo dużym błędem i nietaktem ze strony obsługi. Po stronie gościa jest poinformowanie restauracji o poziomie satysfakcji, zarówno pochwalenie kucharza i obsługi jak i zwrócenie uwagi na ewentualne niedociągnięcia. Pozdrawiam 🙂 PS Dopominanie się o czekadelko też bardzo slabe. Nie wszystkie restauracje mają je w swojej ofercie, to pierwsze primo, a drugie primo, to to ze jest to darmowy dodatek i domaganie się go od obsługi jest-delikatnie mowiac-niefortunne.

    Polubienie

    1. Czesc. Nietaktem jest przeszladzanie gosciom non stop pytaniami, ale jedno nie zaszkodzi – brak jakiejkolwiek checi poznania opinii goscia uwazam za minus. Co do czekadelka nigdy sie o nie nie upominam jesli nie mam pewnosci ze takowe jest oferowane. Jesli wszystkie stoliki obok je dostaja to nie uwazam tego za jak to napisales niefortunne.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: