5 kuchni świata w jednym menu – Pizzeria & Restauracja Enzo – Trzebinia

Enzo w Trzebini to siostrzana wersja pizzerii o tej samej nazwie mieszczącej się w Krzeszowicach.

Lokal oferuje miejsca w ogródku na zewnątrz jak i na jednym z dwóch pięter. Menu jest bardzo szerokie i zawiera głównie potrawy kuchni włoskiej i polskiej, ale również meksykańskiej, azjatyckiej. greckiej czy niemieckiej (albo amerykańskiej zależy jak kto klasyfikuje burgery)

Opis kilku dań poniżej pochodzi z dwóch wizyt w lipcu 2017.

  • schab z grilla z pieczarkami i cebulą (17 PLN) był trochę za suchy i jak dla mnie  zbyt pieprzny, dodatkowej mocy dodawała mu też spora ilość cebuli.  Godna porcja.
  • musaka (21 PLN) składająca się z bakłażanów, cukinii, ziemniaków, mielonego mięsa i sera była na pewno dużych rozmiarów. Podana prosto z pieca, w środku gorąca, na brzegach przypieczona. Beszamelowy sos dobrze nawilżał całe danie, szkoda tylko że na wierzchu znajdowały się takie zwyczajne suszone zioła z saszetki – czy w lecie nie można użyć żywych?

  • obydwa makarony tagliatelle conchilia (20 PLN) oraz prosciutto (23 PLN) ugotowane al-dente i podane w super ładnych, głębokich talerzach. Zarówno pierwszy z wyraźną arabiattą, jak i drugi z oliwno-bazyliowym akcentem posypano intensywnym serem Grana Padano. Porcje również godne, wg menu 400 gramowe.
  • wrap z grillowanym kurczakiem (15 PLN) zapakowany w zamykane pudełko-tekturkę, miał w środku 80 – 100g cienko pokrojonego, mocno przyprawionego kuraka. Oprócz mięsa, w środku znajdowało się sporo warzyw w tym bardzo zimny pomidor co średnio mi spasowało. Całość skąpana w sosie tysiąca wysp z wyczuwalnymi ogórkami (taki miks ketchupu, majonezu i tatarskiego). Dobra przekąska, ale zdecydowanie za mała na obiad. W porządku jako pierwsze danie zamiast zupy 😉

                   

  • największy 300g kotlet schabowy w mieście (taka jego nazwa) 18 PLN był rzeczywiście pokaźnych rozmiarów. Dobrze rozbite mięso i w porządku panierka. Gotowane ziemniaki i surówki to wydatek dodatkowego dziesiątaka.

img_5228

  • filet drobiowy grillowany  (16 PLN) – około 100 gramowy kawałek dobrze przyprawionego i soczystego mięsa, którego wierzch wyłożono szpinakiem i trzema kawałkami mozzarelli. Smaczne, ale facet się tym nie naje.
  • burrito z mięsem (20 PLN) według życzenia i bez żadnych grymasów zostało podzielone na dwa oddzielne talerze. Zawierało kukurydzę, fasolę i mielone wieprzowo-wołowe mięso. Smaczny naleśnik polano lekko pikantnym sosem – całość zadowoliła zamawiających.
  • burger wołowy Classic (20 PLN) podany na drewnianej desce i przebity nożem z drewnianą rączką. Mięso wysmażone zbyt mocno (nie było pytania od kelnerki jakiego oczekuję poziomu). Bardzo sezamowa w sam raz chrupiąca bułka trzymająca na baczność świeże składniki. Poprawnie i smacznie.

Enzo jest pizzerią, więc nikogo nie powinien dziwić fakt iż wybór w tym temacie jest ogromny. Pizze wypiekane są w robiącym wrażenie, niemalże centralnie w kuchni ustawionym, ceglanym, włoskim piecu z ruchomą podstawą. Oprócz tego, że kręcą się w nim dookoła to jeszcze jeżdżą w górę i w dół.

Placki dostaniemy w dwóch rodzajach włoska klasyczna oraz neapolitańska. Te pierwsze występują w rozmiarach 26, 33, 45cm – te drugie tylko 33cm. Podczas jednego z pobytów ktoś zamówił jedną średnią klasyczną i zdania o niej były podzielone. Jak dla mnie ciasto było zbyt twarde, sos pomidorowy gdzieś się gubił, a brzegi za suche. Mojej opinii nie podzielili niektórzy współbiesiadnicy i kilka osób wyraziło się bardzo pozytywnie o tej konkretnej pizzy. Jak widać, ile ludzi tyle gustów, a o nich się nie dyskutuje. Następnym razem sprawdzę wersję neapolitańską. Wtedy wyrobię sobie końcową opinię i tutaj dopiszę.

Po dwóch wizytach mam mieszane uczucia jeśli chodzi o kelnerki. Za pierwszym razem Pani była słabo zorientowana w menu i każdą zagwozdkę sprawdzała z kucharzem – plusem jest to iż nie pozostawiła żadnego pytania bez odpowiedzi. Za każdym razem kelnerki były miłe i uprzejme. Minusem jest dla mnie dziwny dress code – wszystkie obsługujące miały czarne koszulki, ale dół już wg własnego uznania. Szorty, leginsy, a kolejna Pani kiecka – dużo lepiej wyglądałoby gdyby był ubraniowy full luz, albo ustalone te same stroje.

Przy zamówieniu większej ilości dań, wszystko przyszło w odstępach paru minut także tutaj należą się kuchni słowa pochwały za dobre ogarnięcie tematu serwisu,

Enzo serwuje porządne dania (niezapadające jednak w pamięć na dłużej) w atrakcyjnych cenach. Dzięki opcjom grillowym można zjeść fit i to również jest atutem.

P.S. Chcesz zobaczyć inne opisane miejsca z Trzebini? Kliknij tutaj.


OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 3,5
smak 3,5
obsługa 3,5
cena / jakość 3,5

OCENA KOŃCOWA:  3,5 / 5  (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Jedna odpowiedź do „5 kuchni świata w jednym menu – Pizzeria & Restauracja Enzo – Trzebinia”

  1. schabowy bardzo konkretny 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek