Dolnośląskie Jedzenie Ocena końcowa: (3) Jest OK

Portugalskie przysmaki – Gastruś – WROCŁAW

Serwującego portugalskie specjały wrocławskiego Gastrusia odkryłem w czerwcu 2017 podczas zlotu w krakowskim Bezogródku.

Z tego co się dowiedziałem, pracujący w foodtrucku osobnicy uwielbiają Portugalię i stamtąd przywieźli pomysły na swoje specjały.

Tego dnia proponowali:

img_4681

Spróbowałem Bifany Classic (18 PLN) oraz zupy Caldo Verde z chorizo (12 PLN).

Marynowana i mięciutka wieprzowina wraz ze sporą ilością podsmażonej cebulki zawierała salsę paprykową oraz musztardę własnej roboty. Sosów było naprawdę bardzo dużo, niestety już po dwóch gryzach sporo mięsa i cebulki wylądowało w torebce w której znajdowała się kanapka. Przydałoby się popracować nad kwestią podania (może w jakiejś zamkniętej jednostronnie bułce?) bo świeżutka acz twardawa przy pierwszym gryzie ciabatta nie radziła sobie dobrze ze ślizgającymi się dodatkami. Pod koniec jedzenia jak już wszystko wypadło do torebki zajadałem tylko bułkę z sosami, a cebulę i mięso wyławiałem z papieru wypełnionego płynnymi sosami.

Kanapką da się zaspokoić mniejszy tylko głód i to głównie za sprawą pieczywa. Mięsa było tam maksymalnie 100g, więc jak ktoś liczy na solidną porcję jedzenia to nie tędy droga.

img_4842img_4843

Zupa była w sam raz gorąca i treściwa. Oprócz bardzo dobrego chorizo zawierała jarmuż, ziemniaki oraz cebulkę. Nie wiem czy tak smakuje oryginał, ale w parę osób zgodnie stwierdziliśmy, że była na piątkę.

img_4840img_4841

Gastruś to fajna odmiana i świeży powiew na foodtruckowej scenie. Cieszę się że spróbowałem, spora szansa, że jeszcze kiedyś do nich zawitam.


OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3
wielkość porcji 3
smak 3,5
obsługa 3,5
cena / jakość 3,5

SUMA 16,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

3 komentarze

  1. It looks great, however this is far from being even close to Portuguese food.Caldo verde com tomato sauce??? That is gastronomic terrorrism that Portuguese food is facing at the hands of Gastrus!!! Do you know that Caldo Verde means Green Soup!!!!!!!!Shame…Shame….Shame!!!!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: