WPIS EXPRESS z czerwca 2016
Stacjonujący w Bezogródku Top Wings specjalizuje się w skrzydełkach Buffalo, które są bardzo popularne w barach USA i stamtąd też się wywodzą.
Foodtruck oferuje zestawy z 4 lub 8 sztukami. Ja zamówiłem ten drugi za 18 PLN.
Swoje pudełko dostałem 15 minut po zamówieniu i bardzo pozytywnie się zaskoczyłem jego treściwym wypełnieniem. Oprócz kurczaka, znajdowała się tam spora porcja usmażonych w głebokim tłuszczu ziemniaczanych talarków, kawałki surowej marchewki i selera oraz wybrany sos (blue cheese w moim przypadku).
Skrzydełka były dokładnie takie jakie być powinny czyli chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Coś takiego osiągnąć można tylko poprzez smażenie w głębokim oleju – nie inaczej było w tym przypadku. Po usmażeniu i odsączeniu, skrzydełka maceruje się w specjalnym czerwonym, słodkawym, gęstym sosie Buffalo (oryginalnie jest to mieszanka masła, sosu Chili, Worchester, Vinegar, pieprzu Cayenne i soli).
Niektóre talarki były miękkie, inne bardziej wysmażone, prawdopodobnie przez to że sporo kawałków było ze sobą sklejonych podczas smażenia i zabrakło mieszania w międzyczasie. Popracowałbym nad nimi trochę bardziej.
Sos blue cheese był wyjątkowo lekki i mało serowy, zbyt delikatny uważam jak na amerykańskie standardy.
Zaprezentowany zestaw jest wyborną przekąską do browara – to na pewno. Można się nim dobrze najeść, ale ze względu na smażenie wszystkiego w oleju rzepakowym (skrzydełka + talarki), poziom tłuszczów trans jest ogromny, a kaloryczność turbo wysoka. Pudełko na zdjęciu miało na bank ponad 1200 kcal także jedzcie z rozwagą 😉
OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):
wygląd trucka i otoczenie 2,5
wielkość porcji 4
smak 3,5
obsługa 3
cena / jakość 3,5
OCENA KOŃCOWA: 3,3 / 5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.
Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.