Europa Jedzenie Ocena końcowa: (3) Jest OK

Grillowane mięsa po grecku – Jahnstuben – Frankenthal, Niemcy

Pierwszy wieczór w niemieckim Frankenthal i od razu zagwostka gdzie zjeść. Standardowo więc blogi, Tripadvisor, Google i wybór padł na ponadprzeciętnie ocenianą i do tego znajdującą się 5 minut piechotą od hotelu w którym się zatrzymałem grecką restaurację Jahnstuben.

Po wejściu do środka negatywna dla nas niespodzianka – całkowity brak wolnych stolików, wszystko zajęte na full w dwóch pomieszczeniach. Kelnerka zaproponowała miejsce przy barze, byliśmy głodni więc skorzystaliśmy z tej opcji. Przy okazji mogliśmy obserwować grill mastera i wszystkie specjalności skwierczące na grillu dosłownie parę metrów od nas.

img_2179

W karcie: zupy, sałaty, mięsa a’la gyros, mięsa z grilla, mięsa smażone i pieczone, mięsa, mięsa i mięsa: wieprzowina, kurczak, cielęcina, baranina, wołowina – raj 😀

Wybraliśmy zupy oraz dania główne. Po paru minutach dostaliśmy czekadełko – pieczone na grillu chrupiące i pachnące czosnkiem kawałki pszennego pieczywa.

img_2174

Grochowa oraz gulaszowa (każda 3.50 Euro) pojawiły się po około 15 minutach – trochę długo jak na polewki. Obydwie gorące, podane w małych miseczkach. Fasolowa oprócz grochu miała kilka kawałków kiełbasy oraz boczku. Gulaszowa była rzadka, małomięsna, bez fajerwerków.

img_2172img_2173

Po kolejnych 10 minutach podano sałaty, więc uradowani chwyciliśmy za sztućce w oczekiwaniu na mięsa…. niestety pojawiły się one przed nami dopiero 15 minut później.

Ja postanowiłem spróbować Spezial Teller – mix 3 mięs z grilla (14 Euro): stek wołowy, befsztyk wołowy oraz jagnięcina z kostką. Wszystkie soczyste, pełne przypraw i ziół ale zdecydowanie za słone.  Podane z krążkami surowej, czerwonej cebuli oraz pieczonym ziemniakiem w środku którego była spora ilość tzatziki (jogurt, czosnek, ogórki, oliwa)

img_2178

W. zamówił Jagerschnitzel (11 Euro) – wieprzowy, panierowany kotlet polany dużą ilością zdecydowanie zbyt słonego sosu z pieczarkami. W zestawie chrupiące frytki – całość taka sobie.

Obsługa typowo średnia, bez zachwytów ale też i bez zarzutu. Czas oczekiwania możemy zgonić na kucharzy albo ilość zamówień tego dnia – jak wcześniej wspomniałem lokal wypchany był po same brzegi.

Zapach zielonych przypraw i grilowanego mięsa powoduje ślinotok, a wybór opcji w menu jest zatrważający.  Przyjmując, że przesadzona słoność dań była tylko jednorazową wpadką myślę, że lokal można odwiedzić. Dam im szansę ponownie się wykazać jeśli mnie tam znowu „zawieje”.

http://jahnstuben-frankenthal.de/

OCENY (1MIN – 5MAX):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 3,5
smak 3,5
obsługa 3
cena / jakość 3

SUMA 16,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

4 komentarze

  1. Jak na pełną salę to czasy podania (poza zupami) sensowne. Zdarzało mi się czekać pół godziny przy pustej sali. O… taki ewenement mi się przypomniał: kebab w Indiach w centrum handlowym. 4 osoby biegają jak w ukropie żeby przygotować jednego kebaba przez 15 minut! Dla jednej osoby! Do tego kebab był poniżej przeciętnej… (może nie gorszy od kababów w Polsce od Kebab King, ale słaby był). Frytki na zdjęciu wyglądają na mało świeże. Generalnie w knajpach przymusowo jadam na wyjazdach (Polska, małe miasta). Już po 2 dniach bardzo tęsknie za własnym gotowaniem, którego miałem dosyć 🙂
    Jeśli przymusu nie ma, to trzeba lokal znać i wiedzieć że jest dobry. Z tego wpisu widzę, że niestety nie tylko w Polsce w lokalach pracują ludzie, którzy muszą pracować w gastronomi… o której nie mają zielonego pojęcia :/

    Polubienie

  2. u mnie w mojej ukochanej pierogarni najpierw czekam 40 minut na stolik, a potem kolejne 40 na pierogi, ale warto 😉
    To mięsko smacznie wygląda,ale nie znoszę przesolonych dań.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: