Parlez – vous Francais? Zakładka Food & Wine – KRAKÓW, ul. Józefińska

img_9792

img_9793

Zakładka należy do tych krakowskich restauracji które są wyróżnione widelcem od Michelina. Dodatkowo pojawia się bardzo często na łamach portali restauracyjnych, blogów oraz gazet otrzymując tylko wysokie noty. Restauracja jest też obecna w przewodniku restauracyjno-hotelowym M. Gessler oraz w Gault & Millau – długo by wymieniać gdzie jeszcze…

Postanowiłem wraz z K. wpaść na obiad w sobotnie lipcowe 2016 popołudnie. Było brzydko, padał siarczysty deszcz i może dzięki temu bez rezerwacji i czekania udało nam się złapać wolny stolik.

Konserwatywny wystrój, biel kontrastująca z czernią i czerwienią. W pomieszczeniu jasno dzięki dużym przepuszczającym sporo dziennego światła oknom  oraz dzięki tu i ówdzie rozmieszczonym jasno świecącym kinkietom.  Na sali której siedzieliśmy znajdował się dobrze wyposażony bar.

Tyle słowem wstępu czas przejść do meritum. Karta menu taka jak lubię czyli zwięzła i prosta. Do wyboru parę przystawek, sałatek, dwie/trzy zupy, dania główne, desery oraz bagietki- tak na szybko gdy nie ma za wiele czasu. Nazwa miejsca Food&Wine zobowiązuje, więc w Zakładce dostaniemy też wino – polskie z winnicy Hybridium w Witanowicach (małopolska).

Zamówiliśmy po przystawce, daniu głównym i na zakończenie jeden wspólny deser. Chwilę po tym jak kelner odebrał nasze zamówienie był już z powrotem z darmowym amuse bouche w formie serka z suszonymi pomidorami w oliwie bazyliowej podany z mini bułeczką oraz malutką kromką pieczywa. Pieczywo było jeszcze ciepłe, serek idealnie się na nim rozpływał – był bardzo delikatnej konsystencji o intensywnym dzięki suszonym pomidorom i bazylii smaku.

img_9780

Parę minut po wybudzeniu kubków smakowych pojawiły się nasze przystawki:

  • tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem w porcelanowej miseczce  wraz z marynowanym ogórkiem i cebulą , blanszowaną kurką, kaparami oraz sosem musztardowym. Do tego dwa chipsy pieczywa – wszystko podane na kamiennej płycie – 26PLN. Kompozycja prezentowała się wyśmienicie co można zobaczyć poniżej. Mięso grubo-mielone bez jakichkolwiek twardych części. Oprócz świeżości i smaku to co jeszcze mi się bardzo spodobało to symetria podania, lewa i prawa strona były niemalże identyczne

img_9781img_9782

  • K upatrzyła sobie garnuszek krewetek na ciepło podanych w żeliwnym rondelku wraz ze szpinakiem, pomidorem oraz grzankami czosnkowymi 26PLN. To co w tym zestawie było najważniejsze czyli owoce morza (było ich około 5 sztuk) to idealnie sprężyste krewetki tygrysie. Szpinak i pomidorowa baza rozpływały się w ustach a sos z nich powstały był bardzo ciepły i aromatyczny. Krewetka która była na samej górze podana dla celów estetycznych przygotowana była tak, iż aby pozbyć się głowy wystarczyło lekko odciąć ją widelcem – bez szamotaniny i dłubania rękami.
img_9790

img_9791

Po zakończeniu przystawek i oczekiwaniu kolejne 10 minut dostaliśmy zamówione dania główne:


  • chwilę zastanawiałem się nad ośmiornicą ale nie pasowało mi tam opisane jako pikantne ratatouille warzywne z ciecierzycą. Wybrałem więc polędwiczkę wieprzową z pieca wraz z duszonymi w śmietanie z musztardą Dijon porami. Zestaw dopełniało purée z boczkiem i tymiankiem oraz ciemny sos36PLN. Dwa spore kawałki wieprzowiny idealnie miękkie i upieczone dosłownie tak jak mógłbym sobie tego życzyć – zero tłustych czy niejadalnych części. Jak porów nie lubię, tak te jadłem bez opamiętania i nie mogłem się sam sobie nadziwić jak mi smakują. Puree ziemniaczane było mistrzowskie. W tym poście pisałem, że najlepsze jadłem w Ed Redzie – to już przeszłość – pałeczkę przejmuje od teraz forma „zakładkowa”

img_9783img_9784

  • udko królika podane na racuchu z soczewicy wraz z marchwią z młodym imbirem – wszystko polane sosem z kwaśnej śmietany – 39PLN. Ja odrzuciłbym to danie od razu ze względu na soczewicę, K. ją lubi więc to był jej wybór. Mięso też miękkie i delikatne jak w śwince opisanej powyżej. Soczewicowy placek mi akurat nie podszedł – był suchy i twardy, ale współtowarzyszka zjadła bez zająknięcia. Super były małe lekko twarde marcheweczki – imbir był rzeczywiście wyczuwalny;

img_9785img_9786

Najedliśmy się całkiem nieźle, ale deseru w takim miejscu po prostu trzeba spróbować więc wybraliśmy bezę z czekoladowym crème pâtissière wraz z truskawkami i malinami. Rześkości kompozycji dodawały lody pomarańczowe. Wszystko pływało w malinowym kompocie – 15PLN.

Deserów ogólnie nie jadam – ten mnie pozytywnie zaskoczył. Najlepsze moim zdaniem były lody – pomarańczowy smak aż kipiał, forma sorbetu ale bez grudek lodu – super. Czekoladowy krem francuski też bardzo dobry, beza jak beza.  Sos malinowy można wypić podanymi do deseru łyżeczkami.

img_9787img_9788

Ceny zależą od punktu widzenia. Nie zjemy tam pełnego obiadu za 20PLN, dania główne mięsne startują od dwukrotności dwudziestki, ale pamiętajmy, że w menu nie ma typowych „schaboszczaków”.

Wizytę uważamy za bardzo udaną i niezmiernie jestem rad, że w końcu tam dotarłem. Kuchnia francuska wg Zakładki jest oryginalna i świeża, obsługa profesjonalna, uprzejma i na wysokim poziomie. Kelner bardzo dobrze wiedział czym jest jaka potrawa, a to niestety nie jest standardem w wielu lokalach. Naprawdę duże słowa pochwały za ponadprzeciętny serwis.

Restauracja jest doskonałym wyborem na specjalną okazję, wyjście firmowe albo niezobowiązujące spotkanie. Miejsce godne polecenia !

http://zakladkabistro.pl/menu

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 5
obsługa 4,5
cena / jakość 4,5

SUMA 21,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Zakładka Food and Wine Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

2 myśli w temacie “Parlez – vous Francais? Zakładka Food & Wine – KRAKÓW, ul. Józefińska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s