Francuska kuchnia na kaziku – Zazie Bistro – KRAKÓW, ul. Józefa

Zazie Bistro kolejny raz odwiedziliśmy we wrześniu 2018 ekipą pięciu chłopa, którym po kilku mocniejszych shotach włączyło się konkretne gastro

Kelnerka usadziła nas przy zarezerwowanym stoliku (bez niego nie byłoby szans na kolację), a my nie myśląc długo polecieliśmy z przystawkami i daniami głównymi.

Na te pierwsze, przy akompaniamencie browca Piwojad poczekaliśmy około dwudziestu minut:

  • tatara wołowego z żółtkiem i kurkami podanego z pałeczkami z francuskiego ciasta (32 PLN) przyuważyłem na tablicy. Mięso było doskonałe, otoczka również niczego sobie. Strzał w dychę!

IMG_6497

  • długo pieczonego boczku na ziemniaczanym puree z plastrami marynowanej rzepy (22 PLN) nie spróbowałem, ale C. wypowiedział się pozytywnie.

IMG_6498

  • W. raviolo z „ruskim” farszem ze skwarkami z wędzonej słoniny oraz niedźwiedzim czosnkiem i winogronami (23 PLN) ocenione przez Niego na plus.

IMG_6499

  • tatar z piersi gęsi z żółtkiem, francuskim serem pleśniowym oraz bagietką ze szpikiem i suszoną gęsiną (29 PLN). Muszę przyznać iż nie wiedziałem, że gęsinę można jeść na surowo. Jak widać na załączonym poniżej obrazku owszem tak 🙂 Wraz z R. jednogłośnie jednak stwierdziliśmy, że tatar z wołowiny był lepszy.

IMG_6500

Startery i browary podkręciły apetyt do maksimum… Całe szczęście czas oczekiwania na dania główne nie przekroczył dwudziestu kolejnych minut 🙂

  • mule w sosie winno śmietanowym wraz z bukietem sałat i frytkami (31 PLN). Jako, że na przystawkę opierdzieliłem konkretne mięso, w drugiej turze zdecydowałem się na mule… z frytkami. To były największe małże jakie jadłem w życiu! Frytki usmażone tak jak trzeba na miękko w środku i chrupiąco z zewnątrz. Super.

IMG_6501

  • zapiekankę z pieczoną kaczką, pak – choyem i porem w sosie śmietanowym (29 PLN) macie opisaną poniżej w relacji z naszej wcześniejszej wizyty.

IMG_6502

  • wołowina po burgundzku z ziemniakami gratin i sałatą (35 PLN) R. usatysfakcjonowała. Soczyste mięso rozpadało się za dotknięciem widelca.

IMG_6504

  • troć wędrowna na bisque z raków wraz ze smażonymi na czosnku i kiełbasie z mangalicy kładzionymi kluskami (37 PLN). C. skusił się opisem i wyboru nie żałował.

IMG_6505

Mimo pełnego lokalu serwis był całkiem szybki, obyło się bez jakichkolwiek pomyłek, a nasza kelnerka interesowała się nami do samego końca (no dobra prawie do samego, bo o rachunek musieliśmy trochę „powalczyć” już z kimś innym)

Z Zazie wyszliśmy zadowoleni, a ja utwierdziłem się w przekonaniu, że w dalszym ciągu to francuskie bistro jest spoko.


W końcu się udało! Środek tygodnia, weekend, późne popołudnie czy wieczór zawsze słyszałem to samo: „oj przykro nam, wszystko mamy zajęte„, wychodziłem i z żalem kierowałem się dalej… Ileż można!?  Któregoś dnia chwyciłem za słuchawkę i za może piątą próbą udało mi się dodzwonić i zarezerwować stolik.

Pełni radości ruszyliśmy więc sobotnią porą obiadową (styczeń 2017) celem wypróbowania francuskiej kuchni odznaczonej przez przewodnik Michelin symbolem Bib Gourmand (stosunek jakości do cen) oraz przez Gault&Millau symbolem żółtej czapki.

Zasiedliśmy przy wskazanym przez kelnera dwuosobowym stoliku na głównej sali i chwilę później otrzymaliśmy duże karty z wypisanymi na dwóch stronach opcjami . Podczas naszej wizyty co najmniej 10 różnych par / rodzin zostało odprawionych z kwitkiem, jedynie dwóm udało się trafić na wolny stolik. Wszyscy chcą jeść w Zazie i prawie wszyscy „bezrezerwacyjni” opuszczają lokal ze smutnymi minami.

Zanim przejdę do jedzenia dwa słowa o panującej w restauracji atmosferze: luźno i przyjaźnie. Obsługa nie nosi żadnych formalnych strojów, grająca w tle muzyczka nie przeszkadza i jednocześnie jest na tyle głośna, że można swobodnie rozmawiać.

OK, czas na jedzenie 🙂 Od dawna miałem ochotę na jakiś dobry seafood, więc po wypatrzeniu w sekcji przystawek ośmiornicy nie mogłem jej przepuścić. Podana została wraz z pietruszkowym puree, grejpfrutem oraz słoniną z mangalicy (rasa węgierskiej świni). Wszystko pływało w musztardowym maślanym francuskim sosie buerre blanc. Głowonóg był idealnie twardawy, niegumowy i całkowicie nie pachnący morzem. Słodkie pietruszkowe puree przeciwstawiało się kwaśnemu owocowi, a słonina chrupała jak zwariowana. Miodzio za 25 złotych.

img_2497img_2498

  • K. długo wahała się nad przystawką. Ostatecznie policzek jeleni podany na rozmarynowym puree (21 PLN) wygrał z kozim serem z konfiturą z cebuli. Mięso było kruche,  pachnące winnym sosem, a wydawałoby się zwykłe puree bardzo oryginalne o idealnej puszystej konsystencji. Chrupiąca i twardawa dynia była przeciwwagą dla delikatnej dziczyzny. Pyszna przystawka;

img_2499

Nie wydaje mi się abyśmy czekali dłużej niż 10 minut od skończenia powyższych kiedy to pojawiły się:

  • zapiekanka z pieczoną kaczką i pak – choyem w sosie śmietanowym wraz z Fourme d’ Ambert (25 PLN). Na pierwszy rzut oka mięso wyglądało jak bardzo popularna ostatnio szarpana wieprzowina. Po pierwszym kęsie nie było jednak wątpliwości że mamy do czynienia z drobiem. Intensywna, miękka kaczucha pachniała tak jak trzeba (i nie miała tego specyficznego, kaczego posmaku – dla mnie to plus). Bazą ogromnej ilości sosu jest śmietana i jeden z najstarszych francuskich serów pleśniowych. Uwaga na żołądki – tych bardziej wyczulonych na duże ilości tłuszczu może „zamulić”. Brakowało mi jakiegoś orzeźwiającego składnika w tej całej kompozycji – chińska kapusta nie do końca z tym sobie radziła. Porcja bardzo sycąca, popracowałbym nad trochę bardziej finezyjnym jej podaniem. Uwaga – przy jedzeniu trzeba uważać gdyż zapiekanka jest piekielnie gorąca w środku (o czym uprzejmie poinformował mnie kelner);

img_2502

  • zębacz z kluseczkami quenelles (przypominają nasze leniwe, ale ich bazą jest kasza manna), opiekaną kaszanką i fenkułowym sosem na bazie pastisa (33 PLN) czyli anyżowego likieru najczęściej spożywanego we Francji. Ryba była bardzo zwarta, jej białe mięso nienachalne w smaku czy zapachu, a skórka chrupiąca. Dwie kulki opiekanej kaszanki wizualnie wydawały się lekko przypalone – ale nic bardziej mylnego! Aromatyczna panierka kryła w sobie bardzo delikatne podroby. Kluski zanurzone w sosie, którego smak był dla mnie  czymś zupełnie nowym miały bardzo lekką strukturę. Marynowane lekko kwaśne warzywo, którego nie udało mi się rozpoznać odważnie przeciwstawiało się wymienionym wyżej składnikom. Bardzo zaskakująca i oryginalna propozycja;

img_2504img_2505

Na koniec zamówiliśmy jeden deser na dwoje. Tarta z kasztanami, gruszką i gorzką czekoladą (12 PLN) – nie nazbyt słodki deser w środku którego znajdują się owocowe kawałki. Gdzie podziały się kasztany? Całkiem możliwe, że były składnikiem czekoladowej masy ułożonej na kruchym, trochę zbyt twardym spodzie. Jak deserowy nie jestem, tak ta tarta wyjątkowo mi podeszła.

img_2506

Warto wspomnieć, że zamówienia przybywały na ciepłych talerzach czyli tak jak to odbywać się powinno w tego typu lokalach.

Wizyta w Zazie zajęła nam godzinę i dziesięć minut. Jak na w pełni obłożony lokal i zamówienia podawane w 3 etapach to wyjątkowo szybko. Przez cały czas obsługiwał nas jeden kelner, który trzykrotnie przy zbieraniu pustych talerzy pytał czy wszystko było w porządku. Mały minus za przytaknięcie jak wspomniałem o „smacznym, słodkawym ziemniaczanym puree przy ośmiornicy” – przecież było pietruszkowe.

Czy jestem zadowolony z wizyty? Bardzo! Długo czekałem i nie zawiodłem się. Urozmaicone i niepospolite menu, zachęcające ceny skorelowane z ponadprzeciętną jakością potraw, sprawna obsługa, szybko pojawiające się na stołach dania, luźna atmosfera. Wszystko to bardzo mi odpowiada. Nic tylko rezerwować i poczuć to samemu. Polecam i wrócę nie jeden jeszcze raz.

http://www.zaziebistro.pl/

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3
wielkość porcji 4
smak 4,5
obsługa 3,5
cena / jakość 5

SUMA 20 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s