Bistro Jedzenie Kraków Kuchnia bliskowschodnia Podgórze

Mezzalians – KRAKÓW, ul. Kalwaryjska

O Mezzaliansie słyszałem wiele dobrego, jednak zajęło mi kilka dobrych lat zanim się do niego wybrałem. Cóż począć, takie życie korpoczłeka – w dzień praca, a po niej ogarnianie sportowych tematów i domowego miru – nie zawsze jest czas na restowypady. 

W lutym 2020 jeden z członków pracowej ekipy zaproponował wyjście „na coś syryjskiego”. Wspomniał również, że kilkukrotnie mijał pewien lokal na ulicy Kalwaryjskiej i że może tam?

Naszej gromadzie dwa razy powtarzać nie trzeba. Większość przytaknęła i któregoś dnia po pracy zasiedliśmy w pięć osób przy zawczasu zarezerwowanym stole.

Na start zamówiliśmy 7 – mezzowy zestaw. Cóż to takiego? A takie jak na zdjęciu poniżej różnorakie przystawki. 84 złote i tyle szczęścia. Jeśli jest Was mniej, możecie zamówić pięć albo trzy sztuki. Jeśli nie chcecie zestawu, nic nie stoi na przeszkodzie aby wybrać pojedyncze pozycje.

img_1779

Nie pamiętam dokładnych nazw wszystkiego co wylądowało na stole. Na pewno hommos klasyczny i hommos z baraniną, jakieś sałatki, coś z bakłażanem oraz chyba cieciorka.

Gwarzyliśmy i nakładaliśmy po trochę z każdego talerza i miseczki. Niektóre smaki do mnie przemówiły, inne nie. W sumie każdy z nas miał własne, często różne od innych zdanie. Ale nie ma się co dziwić – kuchnia bliskiego wschodu jest bardzo aromatyczna, kolorowa, nasycona, wieloskładnikowa – nie każdemu podchodzą takie mocne nuty i przyprawy.

Po starterach przyszła kolej na mocniejszy kaliber. Wszyscy skierowaliśmy swoje oczy na potrawy z grilla. Te podaje się zawinięte w chleb arabski wraz z pomidorem i cebulą oraz tak zwanym trójkątem Arayes z czerwoną cebulą oraz summakiem z pietruszką.

img_1794

  • szaszłyk z kurczaka marynowany w toumie (24 PLN) jako jedyny został podany z lekko puszystym sosem czosnkowym.

img_1789

img_1792

  • mielona baranina ze szpady z pietruszką i kuminem (25 PLN)

img_1788

  • mielony kurczak ze szpady z marchewką i gałką muszkutołową (24 PLN)

img_1790

img_1791

  • szaszłyk z combra baraniego z solą i pieprzem (32 PLN)

img_1787

  • warzywa z grilla (16 PLN) – cukinia, żółta papryka z kolendrą i kuminem, kalarepa marynowana z chilli i summakiem. 

img_1786

  • cebula i pomidory z grilla (5 PLN).

img_1793

Wspólnym mianownikiem wyżej wymienionych były smaczne, soczyste i pełne aromatu mięsa. Takie konkretne, z pazurem, doskonale pasujące do domowego pieczywa. Łapiecie za chlebek, urywacie kawałek, wkładacie do środka kawałek mięsiwa + jakąś jarzynę i umieszczacie w otworze gębowym. Czujecie to? Nie? Szkoda! Bo jest nieźle. 

W trakcie kolacji popijaliśmy dobre winko, a po niej jedni kawę w tygielku, inni „dziwaczne” herbaty z zieleniną 😉

img_1778

img_1777

Kolację zaliczyliśmy do udanych, jednak po jednej wizycie nie skuszę się na wystawienie ocen. Wrócę i wtedy wystawię finalne noty.



OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 
wielkość porcji 
smak 
obsługa 
cena / jakość 

SUMA (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: