Odważnie i z charyzmą – Karakter – KRAKÓW, ul. Brzozowa

No i wróciłem znowu, tym razem z kolegą R. w sierpniu 2017.

Bez rezerwacji dostaliśmy gibający się stolik na dole. Spałaszowałem strusi żołądek z kremowym puree ziemniaczanym z oscypkiem i arachidami oraz paloną cebulką (31 PLN). Obłędne danie, a najbardziej zaskoczył mnie ten żołądek gdyż jak kurzych nie cierpię, tak ten smakował jak mięciutka cielęcina – konia z rzędem temu kto nie wiedząc co je strzeliłby, że to żołądek. Kremowe ziemniaki z dodatkami też zrobiły dobrą robotę.

R. za moją namową spróbował powyżej opisany stek rzeźnika (39 PLN). Smakowało mu, a szerszy opis tego dania znajdziecie z relacji wcześniejszej.

Miejsce w dalszym ciągu szczerze polecam.


W maju 2017 wyszliśmy z ekipą do Karakteru w ramach integracji zespołowej. Bez rezerwacji udało nam się wyhaczyć stolik koło baru (a właściwie dwa małe stoliki które złączyła nam obsługa).

Postanowiliśmy zamówić po przystawce i daniu głównym.

Wraz z R. poprosiliśmy o mule – ja postanowiłem spróbować wydawałoby się dziwacznego połączenia muli z żurkiem, a R. wziął w sosie pomidorowym (29 PLN każde).

Uwaga na ogromne porcje! Połączenie omułek z gęstym i kwaśnym żurkiem to niesamowite i niesztampowe połączenie. Bardzo mi ten eksperyment posmakował. 

img_4404

U M. włączyła się lampka dalekokontynentalnej degustatorki i wzięło ją na kurze łapki z harisą i kminem oraz warzywkami i bagietką (13 PLN). Nie doszukała się tam nadzwyczajnej wyjątkowości, zachwalała świeże pieczywo.

img_4405

C. skusił się na długo pieczony boczek  z wędzonym halibutem (którego po paru dniach mówił że już nie pamiętał) oraz szparagami w sosie holenderskim (23 PLN).

img_4403

Drugie dania:

  • R. – tatar z grubokrojonej koniny z bagietką korzenną wraz z kremem pomarańczowym, słoniną oraz żółtkiem (25 PLN). Zjadł do zera, ale skwitował iż nie był to najlepszy tatar jaki jadł dotychczas.

img_4402

  • moje podobno pieczone przez 8 godzin żebro wołowe podane na ziemniaczanym puree, wraz z grzybami i słodkawym sosem z Guiness’a (41 PLN) było jednym z najdroższych dań z karty. Mięso było rzeczywiście miękkie, ale też nieźle tłuste. Sos osładzał cała konsytencję, dobrych grzybów było sporo. Zielona cebulka orzeźwiała zestaw.

img_4401

  • C. skwitował swojego pstrąga w szpinaku w maślanym sosie (34 PLN) jako jednego z najlepszych jakie jadł do tej pory. Puree z groszku fajnie z rybką grało.

img_4399

  • M. jest fanką piersi z kaczki. W Karakterze podaje się ją ze smażonymi porami, puree selerowo – cutrynowym oraz z sosem owocowym z Whisky (35 PLN). Dodatki były okej, ale pierś taka sobie – raziło to, iż dwa kawałki były nierówne. Jeden został przyrządzony znacznie lepiej (bardziej miękko i delikatnie) od drugiego.

img_4398

Po wizycie ocen nie zmieniam i pozostawiam wszystkie na tym samym miejscu co zapisałem za pierwszym razem. Karakter serc towarzyszy nie skradł, ale mnie dalej pociąga jego przepastne i niespotykane menu – wrócę na pewno.


Spontaniczna decyzja pewnego listopadowego 2016 wieczoru w środku tygodnia zaowocowała tym, że znalazłem się w resto do którego wybierałem się od paru miesięcy. Miałem lekkie obawy, że bez rezerwacji zostaniemy z K. odprawieni z kwitkiem, ale nie mogłem nie spróbować. 

Niemrawa kelnerka zaprowadziła nas do dwuosobowego stolika. Chwila oczekiwania na zamówione piwo i sok pozwoliła mi rozejrzeć się po lokalu. Około 10 stolików z zachowaną zdroworozsądkową odległością pomiędzy nimi, wystrój bez ekstrawagancji i udziwnień, sporo światła.

Rozbudowane i odważne menu jest tym co przyciąga do Karakteru. Przykładowo mule przygotowywane są na 8 różnych sposobów np z żurkiem i białą kiełbasą. Zjemy również takie smakołyki jak: ozorek cielęcy, ratka wieprzowa, grasica, konina – kuchnia dla odważnych nie ma co – wegetarianie muszą uważać nawet na desery, gdyż tam można znaleźć foie gras…

Człowiek tak sobie czyta tą kartę, rozważa, łapie się za głowę i nie wie co wybrać! Na coś jednak trzeba było się zdecydować:

  • stek rzeźnika / kukurydziane puree / olej z pestek dyni / szalotka / pak-choy / masło kaparowe z anchois 39PLN. Mięso wołowe z okolic podbrzusza (pomiędzy nerkami a przeponą) wysmażono idealnie wg zamówienia czyli medium. Było miękkie, nieżylaste, kruche, bardzo soczyste i pachnące. Uwielbiam szalotkę i pak-choy, nie zawiodłem się i w tym temacie. Słodkie puree fajnie grało z całą kompozycją, prażone pestki dyni wesoło strzelały podczas gryzienia. Same plusy.  Nie mogę powiedzieć ani jednego złego słowa – szukam w głowie co mi nie grało , ale nie jestem w stanie do niczego się przyczepić.

img_1755img_1758

  • kanapka z peklowanym polikiem wołowym / krem z kalafiora / colesław / rzymska / buraki / cebula / pesto pietruszkowe / frytki 23 PLN. Miękka maślana bułka posmarowana zielonym pesto – połączenie słodkiej bułki i pietruszki nie spasowało mi wcale ale K. była zadowolona. Zestaw sałat podobny jak w moim daniu powyżej. Mięso bez odchyleń, lekki, miękki polik rozpadający się w ustach. Świeży domowy jogurtowo-majonezowy colesław z buraczkami, frytki i fantastyczne, chrupiące chipsy cebulkowe dopinały całość.

img_1756img_1757

Wszystkie pozycje  z karty tak bardzo kuszą, że mimo pełnego brzucha człowiek ma ochotę dalej zamawiać. Od czasu do czasu można sobie pofolgować, przekroczyć wewnętrzne granice, poszukać czegoś nowego. Chce się wracać i smakować, nie przyjść i się najeść, tylko właśnie eksperymentować  – dać się porwać wyobraźni i lekkiemu szaleństwu.

Ja 100% ponowię wizytę. Mam ogromny niedosyt że spróbowałem tylko dwóch opcji, ale już wiem co będzie moim następnym wyborem 🙂

Szczerze polecam, szczególnie że ceny jak i porcje są bardzo fair.



OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 4
smak 4,5
obsługa 4
cena / jakość 5

SUMA 21 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s