Pino – KRAKÓW, ul. Szczepańska

W sobotnie popołudnie, w trakcie majówki 2016 wybraliśmy się sporą ekipą do Pino. Osób było wiele, dzięki temu spróbowaliśmy  szerokiego wachlarza potraw.

Przed opisem jedzenia dwa zdania o lokalu. Dużo przestrzeni na dwóch piętrach, mnóstwo stolików i sporo światła. Jak dobrze usiądziemy, możemy obserwować pracę kucharzy i serce jakie wkładają w wykończenie potraw przed podaniem ich klientom. Mimo otwartej kuchni nie dochodzą do nas prawie żadne niechciane zapachy.

img_8425

Menu to większa, jednostronicowa karta z daniami i napojami plus sezonowa wkładka – wszystko jest zgrabnie ułożone i czytelne – tak jak lubię.

Na pierwszy ogień oprócz napitków poszły startery:

  • bulion rybny z młodymi warzywami i filetem z pstrąga – 16PLN – nie lubię takich warzywnych zupek o bardzo delikatnym smaku, rybna wkładka nie ratowała sytuacji – cena przesadzona jak na taką polewkę, nic specjalnego;

img_8428

  • śledź bałtycki – 17PLN – podany z jajkiem w koszulce oraz z sałatką z pikli – wyrazisty w smaku dzięki marynowaniu w oleju lnianym – bardzo dobry;

img_8426

  • tatar wołowy – 26PLN – podany na pajdzie chleba, uprzednio zmieszany z jajkiem, na desce takie dodatki jak: cebulka, suszone pomidory, kapary oraz kurki. Dodatkowo w słoiczku mix sałat. Mięso smaczne i świeże. Do pełni szczęścia przydałaby się dodatkowa kromka pieczywa;

img_8427

  • podane z warzywami z patelni, karczochem oraz śmietaną placuszki z ricotty – 17 PLN. Bardzo delikatne w smaku, mało wyraziste – ale w sumie taka właśnie jest ricotta;

Po zaspokojeniu pierwszego głodu przyszedł czas na dania główne (i desery):

  • kaczka sous vide 42 PLN

 czym jest sous vide?  – metoda próżniowego gotowania w szczelnie zamkniętych plastikowych workach/torebkach , temperatura i czas obróbki cieplnej dobierane są w zależności od rodzaju mięsa. Celem jest zachowanie oryginalnego smaku i mikro/makroelementów potrawy

podano ją w towarzystwie musu z batatów oraz quiche ziemniaczanego  z ziołami. Pierś bardzo łatwo się kroiła i była delikatna, tłuszczyk na jej górnej warstwie intensyfikował doznania. Bataty i ziemniaki moim i T. zdaniem trochę się ze sobą gryzły;

img_8430

img_8439

  • mule w sosie pomidorowym (31 PLN) z jakiegoś powodu zostały posypane parmezanem – mimo jego intensywności były smaczne, a porcja na tyle duża, że J. po wcześniejszym tatarze nie dał jej rady;

img_8431

img_8433

  • żeberku w sosie miodowo-pomidorowym (35PLN) towarzyszyły opiekane ziemniaki oraz słoiczek sałat. Zarówno K. jak i B. ocenili je całkiem pozytywnie. Dane mi było ich spróbować i uważam, że mięso powinno lepiej odchodzić od kostki – tutaj było sporo zabawy z obgryzaniem;

img_8435

  • tagliatelle ragout z piersi kaczki – 27PLN. Potrawa smakowała jak dobre spaghetti po bolońsku, mało kto wyczułbym tam kaczuchę;

img_8437

  • penne carbonara 22PLN. M. siedział daleko ode mnie, kciukiem do góry wskazał na poprawność makaronu. Zaznaczył przy tym jednak, że robi lepszy;
  • papardelle porcini – 25PLN – poprawny niezamulający makaron z borowikami oraz wystarczającą ilością sosu z białego wina i masła;

img_8429

  • ciasto z rabarbaru – K. zamówiłaby jeszcze raz, F. wręcz przeciwnie, prawdopodobnie dlatego, że nie było słodkie tylko kwaśne.

Finalnie za 10 osób rachunek wynosił 550PLN. Zdecydowana większość z nas zamówiła po dwa dania, wszyscy piwka albo napoje. Ceny na pewno nie należą do wygórowanych biorąc pod uwagę lokalizację w samym sercu Krakowa.

Do obsługi nie mam większych zastrzeżeń, troszkę długo czekaliśmy za pierwszym razem na napoje. Nie było żadnych wpadek i pomyłek, ale też nie było pytań o satysfakcję podczas ani po zakończeniu jedzenia.

To co dobrze zapamiętałem to sposób podania potraw – estetyka serwowania dań na wysokim poziomie z dbałością o detale.

Dobre miejsce zarówno na prywatne jak i firmowe spotkania. Przy zamówieniu pierwszego i drugiego dania na pewno się najemy. Możliwe, że kiedyś jeszcze zawitam.

http://www.restauracjapino.pl

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 4
obsługa 3,5
cena / jakość 3,5

SUMA 18,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Pino Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s