Legendarna bieńczycka kanciapa – Kurczak z rożna – KRAKÓW, al. Generała Władysława Andersa

Jest w Hucie miejsce które zna każdy jej rodowity mieszkaniec. W zielonym (obecnie czerwonym) otwartym 24h na dobę kiosku, od prawie 25 lat sprzedaje się kurczaki z rożna.

Kilka lat temu punkt przeszedł zewnętrzny remont i obecnie prezentuje się następująco.

Oprócz drobiu, w menu widnieją zapiekanki, hamburgery i hot-dogi. Na tych jednak nie chcę się skupiać, gdyż wszystkie fast-foodowe opcje składane są z gotowych, nierzadko mrożonych produktów (np kotlety do hamburgera) i odgrzewane w mikrofali. To słaba pasza.

Sierpniowe 2023 menu przedstawiało się następująco.

Poprosiłem połówkę kurczaka na wynos (16,50 PLN) oraz frytki z posypką (5,50 PLN). Zanim przejdę do kuraka muszę wspomnieć o tych drugich. Sporo osób je tu zamawia i dodatkowo prosi o legendarną posypkę. To ona tworzy całą magię (podobno niemiecka do kurczaka). P.S. Jest słona, więc nie radzę dodatkowo solić. 

Fryty są chrupiące i miękkie w środku. Ich smak z przyprawą przypomina mi niegdysiejsze chipsy Ruffles z kurczakiem. One broń Boże nie reprezentują modnego ostatnio dwa razy smażonego w łoju wołowym nurtu belgijskiego czy też grubo ciętego amsterdamskiego – to są karbowane mrożonki, ale należy ich po prostu spróbować! I kropka. 

Tyle o frytach, czas przejść do kurczęcia.

1/2 kury ma w sobie około 60 gram białka i jak ktoś omija skórę, chociaż jest ciężko, albowiem przez przyprawy i jej chrupkość nieźle smakuje, to ma całkiem fit posiłek.

Grillowany kurczak jest soczysty i mękki. Dodatkowo za złotówkę dostaniecie kilka kromek pieczywa, a za kolejne 3 ziko dwie kiszonki (czerwona kapucha, ogórki).

Chcecie wziąć do domu? Nie ma sprawy – pani zapakuje Wam w aluminium. Taki zestaw posili Was co najmniej na pół dnia! 

Jeśli wybierzecie konsumpcję na miejscu, to kuraka dostaniecie na tekturowym talerzyku z plastikowymi sztućcami. W lecie możecie go spałaszować przy zewnętrznym stole, przy zimniejszej aurze w środku gdzie zasiądziecie przy jednym z trzech dwu-osobowych stolików.

A po fieście, umyjecie ręce przy małym zlewie. Niby standard i może się zastanawiacie po co w ogóle o tym piszę, ale brakuje mi tego w kilku modnych, krakowskich, streetfoodowych miejscówkach. Właściciele zasłaniają się hasłami typu malutki lokal, albo nie ma za bardzo gdzie, a tutaj proszę – żywy przykład, że jak się chce to się da. 

W budzie która kipi prawdziwością i powtarzalnością smaku, zjecie uczciwego kurczaka z rożna, ale UWAGA – jeśli liczycie na piękne aranżacje, kolorowe fudisowe focie i architektoniczne perełki na Instagrama – ten kiosk nie jest dla Was.


OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 4
smak 4
obsługa 3
cena / jakość 4,5

OCENA KOŃCOWA:  3,8 / 5   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 4 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

RECENZJE STARSZE NIŻ TRZY LATA


Poniżej widzicie fotki z początku roku 2019-tego

img_8346

img_9310

img_9092

img_8277

img_9090

12 odpowiedzi na „Legendarna bieńczycka kanciapa – Kurczak z rożna – KRAKÓW, al. Generała Władysława Andersa”

  1. Zdecydowanie najsmaczniejszy kurczak z frytkami w całym Krakowie! Odwiedzam go regularnie 😉

    Polubione przez 1 osoba

  2. Takie budki to prawdziwe rarytasy, szkoda że nieco odchodzą w zapomnienie albo wypierają je bary z kebabami czy wegańskie restauracje. A co do tego miejsca to nie jeden raz ratowało tyłek wygłodniałego studenta, tak przynajmniej słyszałam z relacji męża 😜

    Polubione przez 1 osoba

  3. pamiętam jak na wakacjach w latach 90 prawie codziennie się jadło taką kurę w rożna, bo w sumie innych miejsc w okolicy wypoczynku nie było, ten smak się pamięta. Sama bym teraz zjadła porządną porcję kuraka z rożna i fryty;)

    Polubione przez 1 osoba

  4. wygląda zacnie i szkoda takich miejsc. teraz niestety wszystko jest eko-vege-homo , nic tylko zapuszczać wąs i na OFF Festival 🙂

    Polubienie

  5. Takie miejsca są najlepsze :)!

    Polubione przez 1 osoba

  6. Jest *w* Hucie.

    Polubienie

    1. Racja, dzięki poprawione

      Polubienie

  7. Awatar GośćMilka Sobka
    GośćMilka Sobka

    Tragedia !!
    Drożyzna kurczak z rożna 28 zł
    Jak dla mnie nie do objęcia takiej ceny!!
    Będzie wojna???

    Polubienie

    1. Nie żreć i kropka.!!!

      Polubienie

    2. Tak będzie wojna…
      24 lutego się zaczęła jakby co

      Polubienie

  8. Hej. Inflacja jak wszędzie i a kurak tylko parę złociszy droższy (ok od 2020 poszedł o 9 do góry, ale i tak biorąc pod uwagę, że 100 zostawiam w kfc na byle kubełek no to… sorry ale za każdym razem wygra). Jak wam kurak nie smakuje to jest KFC po drugiej stronie i tu jest cały wic – KFC po drugiej stronie, a i tak Kurczak stoi od 90tych niewzruszony. Jak mam kupić obiad to zostawię swoją 100 w kuraku na całym na wynos plus dwa razy duże fryty z przyprawą i dwa razy kiszonki. Mam plecak jedzenia na 4 osobową rodzinę. Dodaj colę i niedziela ja się patrzy 🙂

    Polubienie

    1. Plus lokal przeszedł odświeżenie i wygląda teraz bardzo elegancko (ale wnętrze bez większych zmian, choć jest czyściej :))

      Polubienie

Dodaj odpowiedź do GośćMilka Sobka Anuluj pisanie odpowiedzi

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria placki ziemniaczane Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek