Jedzenie Kraków Ocena końcowa: (4) Bardzo dobrze Pizza Pizzeria Stare miasto

Napoletana jak z włoskiej bajki – N’pizza – KRAKÓW, ul. Rajska

W kwietniu 2023 po bardzo długiej w tym miejscu nieobecności wstąpiłem z P. na szybką pickę. N’pizza to siostrzany lokal znanej i cenionej kazimierzowskiej restauracji Nolio.

Na samym początku należałoby napisać iż w Nolio uświadczycie placki z tylko i wyłącznie certyfikowanymi włoskimi produktami. W menu zobaczycie multum składników z dopiskami DOP świadczącymi o oryginalności pomidorów czy serów.

Zamówiliśmy dwie piękności.

Białą Bella mortadela (43 PLN) z mozarellą buffalą, bazyliowym pesto, pomidorkami datterini, pieprzem i oliwą zachwyciła niesamowitą mortadelą bolońską igp. Trzy litery IGP świadczą o najwyższej jakości wędliny, jej pochodzeniu i składzie. I rzeczywiście, ta włoska szynka z resztą dodatków smakuje przewybornie – serio!

Druga slicznotka to Mezza Luna (45 PLN) – w połowie Margherita, a w zamkniętej części calzone: prosciutto cotto, salami Napoli, ricotta oraz mozarella di Bufala. Placek wybitnie apetyczny – tak dobrej i kremowej ricotty nie jadłem chyba nigdy! Coś przewspaniałego.

Bardzo ważnym i nieodłącznym elementem topowych miejsc są pracujący tam ludzie. W N’pizzy nie ma nikogo z przypadku. W trakcie wizyty mieliśmy przyjemność zamienić kilka zdań z co najmniej trzema osobami i każdy z pracowników cechował się pozytywną aurą i profesjonalizmem.

N’pizza jest wciąż w ścisłym krakowskim topie. Placki wypieczone są wręcz idealnie – po głębszym naciśnięciu puszystego ciasta na brzegu, to wklęsa się i po kilku sekundach wraca do pierwotnego kształtu. Amatorzy pizzy w stylu neapolitańskim wiedzą o co chodzi 🙂

Szczere uszanowania dla panów pizzaiolo i całej pracującej ekipy.

Pizzeria zaprezentowała się nam tylko i wyłącznie z najlepszej strony. To miejsce jest plackarnią wręcz idealną i zasłużenie już od dawna zasila szeregi naszego rankingu najlepszych pizzerii w Krakowie.


  • www / fb
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny płatny przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: brak kącika, ale są nakładki na krzesła dla dzieci oraz przewijak w toalecie
  • ogródek / taras: nie nazwałbym tego ogródkiem, ale jest kilka stolików przed lokalem
  • miejsce przyjazne zwierzakom: ?

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 4
smak 6
obsługa 4
cena / jakość 5

OCENA KOŃCOWA:  4,5 / 5   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Rating: 4.5 out of 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 


RECENZJE STARSZE NIŻ TRZY LATA

W marcu 2020 kiedy Świat opanowała epidemia koronawirusa postanowiliśmy, że chociaż odrobinę pomożemy krakowskiej gastronomii i co kilka dni będziemy zamawiać na wynos i tym samym promować krakowskie lokale próbujące przetrwać w tym bardzo trudnym czasie #zamównawynos i #zamówdodomu. 

Telefonicznie zamówiliśmy dwie neapolitańskie ślicznotki. Jadąc po placki zdałem sobie sprawę z ekspresowego tempa w jakim tam dotarliśmy. Normalnie z rejonów Aqua Parku dojazd na ulicę Rajską o godzinie 18-tej zająłby spokojnie pół godziny – tym razem potrzebowaliśmy tylko połowy tego czasu.

Po dziesięciominutowym oczekiwaniu zgarnąłem dwa opakowania, wsiadłem do samochodu głodny niczym wilk, otworzyłem pudełka i… bazinga – pizze nie były pokrojone. Nie prosiłem o ich pokrojenie gdyż byłem święcie przekonany iż taka procedura to standard przy zamawianiu pizzy na wynos. Jeśli nie chcecie przeżyć niemiłej niespodzianki pamiętajcie o tym.

img_2322

img_2323

Ze względów sanitarnych wracanie ze „zmacanymi” pudełkami do N’pizzy byłoby pomysłem szalenie głupim. Postanowiłem że pojedziemy z plackami do domu. Po siedemnastu minutach na talerzach leżały:

  • Aglio (34 PLN) – mozarella, czosnek, spianata calabrese piccante, peperoncino, pietruszka oliwa. 

img_2324

  • Capricciosa (34 PLN) – pomidory San Marzano, mozzarella, pieczarki, oliwki, karczochy, salami napoli, prosciutto cotto, pecorino romano. 

img_2325

Kurcze, mimo iż chłodne to smakowały wyśmienicie – zresztą ich wygląd mówi sam za siebie. Po recenzję innych placków zapraszam do recki poniżej. I apeluję – pomóżcie gastro – zamawiajcie na wynos!


W listopadzie 2019 zawitaliśmy na pierwsze testy N’pizzy. Kiedy przekroczyliśmy jej progi uderzyły nas trzy rzeczy:

1) niesamowity gwar rozmów, 2) prosty, ale pomysłowy wystrój wnętrza, 3) wypchany po brzegi gośćmi lokal.

Miejcie na uwadze iż N’pizza nie prowadzi rezerwacji – my na stolik musieliśmy poczekać około dziesięciu minut.

Zamówiliśmy dwie wegetariańskie sztuki:

  • Margheritę DOP (26 PLN) z pomidorami sam marzano, mozarellą, bazylią, oliwą oraz pecorino romano przez wzgląd na proste składniki bardzo często biorę na pierwszy ogień. Nic dodać nic ująć – zdała egzamin celująco.

img_0154

  • K. wybrała Bianco Verde (33 PLN) z mozzarellą, bazyliowym pesto, pomidorkami datterini, rukolą i oliwą. Oceniła ją wzorowo.

img_0157

Pizze wychodzą z takiego oto czarnego piecora.

img_0158


Miesiąc później w ramach odpoczynku od wędzonek i sałatki jarzynowej, tuż po Świętach Bożego Narodzenia w grudniu 2019 kolejny raz wpadliśmy do Nolio na pizzę. Tym razem mieliśmy farta na całej lini – niedość, że udało się zaparkować niemalże przy samym lokalu, to w środku czekała na nas wolna dwójka przy oknie. Obyło się bez czekania 🙂

Zamówiliśmy dwie inne niż ostatnio ślicznotki:

  • Bella Mortadela (32 PLN)

img_0775

  • Capra con cipolla (32 PLN) z mozarellą, ricottą i oliwą również obłędna. Do tego placka oprócz pomidorów i serów, również i cebula sprowadzana jest specjalnie z Włoch, a dokładnie z kalabryjskiej Tropei. Na samym początku poczujecie delikatną słodycz cebulowej konfitury, aby później zostać zaatakowanymi lekkim smaczkiem koziego sera oraz pikanterią peperoncino.

img_0773

%d blogerów lubi to: