Autentyczna i prosta kuchnia włoska – Nolio – Kraków, ul. Krakowska

W pewien piątkowy lipcowy 2016 (na dole postu dopiska z lipca 2017) wieczór wybraliśmy się do włoskiej restauracji na Kazimierzu. Nolio wyróżnia przedstawiony na zdjęciu tytułowym piec z cegły, zrobiony przez włoskiego rzemieślnika Stefano Ferrary, którego rodzina zajmuje się tym od paru już pokoleń. Właśnie w nim wytwarzane są pizze wg oryginalnej, neapolitańskiej receptury srodze pilnowanej przez wytyczne Stowarzyszenia AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana). Do tego stowarzyszenia należą tylko dwie pizzerie w Polsce – Nolio i poznańska Forni Rossi (posiadająca certyfikat dla pieca gazowego).

Tyle słowem wstępu, czas na konkrety. Restauracja jest spora. Możemy usiąść w środku lub w ogródku na zewnątrz. Podczas mojej wizyty ruch w interesie był duży, kelnerki biegały w tą i z powrotem, ale po paru minutach zostaliśmy przyuważeni i podano nam karty. W menu parę przystawek, dwie zupy, makarony, pizze i desery. Brak jest typowych dań mięsnych bądź rybnych. Karta jest czytelna i dość interesująca, wypełniona ciekawymi opisami  oryginalnych produktów stosowanych w serwowanych potrawach. O kuchni z rejonów Neapolu możemy sporo dowiedzieć się właśnie z menu – fajne.

Na początek zamówiliśmy pierwsze dania (przyszły 5 min po zamówieniu – express).

  • chłodnik z botwinki z lodami z sera gorgonzola (11 PLN). Muszę przyznać, że chłodników za często z K. nie jemy i mieliśmy lekkie obawy, ale jednocześnie byliśmy bardzo ciekawi smaku. I cieszę się że zaryzykowaliśmy, bo był nietypowy i bardzo dobry. W życiu bym nie powiedział, że posmakują mi lody o serowym aromacie w połączeniu z botwinką i roszponką – a jednak 🙂

img_9201

  • makaron bucatini z polędwicą wieprzową i fasolką szparagową (oryginalnie podawany ze szparagami, ale akurat wtedy już się skończyły o czym zostałem uprzedzony) oraz pistacjami z Bronte (27 PLN). Owe pistacje rosną podobno na skałach z law wulkanu Etny w Sycylii – były dobre i świeże, nie różniły się jednak wiele od „standardowych”. Dwa kawałki mięsa (ok 100g) były delikatne i kruche. Makaron w sosie pecorino ugotowany bardzo al-dente – twardawy i sprężysty.

img_9200

Dania drugie:

  • tagliatelle z bazyliowym pesto, cukinią, kalafiorem romanesco, pomidorkami i parmezanem (24 PLN).  Bardzo udana kompozycja – ciekawy kalafior o wyglądzie brokuła, sporo oliwy;

img_9203

  • pizza Capricciosa (29 PLN) – delikatnie kwaśna dzięki pomidorom San Marzano, ser mozarella di Bufala Campana intensywny, ale nie ciągnął się tak bardzo jak w Enplato. Świeża szynka prosciutto, karczochy i pieczarki były idealnymi dodatkami. Ciasto cienkie, ale nie bardzo kruche. Bardzo dobre pulchne brzegi (fantastycznie smakują z oliwą). Do resto poszedłem głównie żeby zasmakować właśnie pizzy i nie zawiodłem się.

img_9202

Czego mi brakowało? Na pewno oliwy i przypraw na stole. Proszenie o dodatki podczas gdy kelnerka ma sporo gości do obsłużenia jest trochę niewygodne. Warto zaznaczyć, że jak już się doprosiłem to  była (owa oliwa) bardzo dobrej jakości.

Obsługa na wysokim poziomie – pani kelnerka uśmiechnięta i zorientowana w menu i w potrawach. Pod koniec jedzenia padło pytanie o poziom zadowolenia. Po zjedzeniu tego co powyżej byliśmy najedzeni bardzo mocno, także idąc we dwójkę sugeruję jednak trochę delikatniej podejść do tematu – 3 dania wystarczą 🙂

Nolio polecam zdecydowanie na każdy rodzaj wyjścia – prywatny / służbowy, rodzinny, kameralny czy ze znajomymi.


W lipcu 2017 wpadliśmy na pizzę (dla porównania zamówiliśmy taką samą jak podczas wizyty rok wcześniej) Capricciosę za 30PLN. Korzystając z okazji nie odmówiłem sobie również tatara z tuńczyka (25 PLN). Zamówienia pojawiły się na stole 15 minut po ich złożeniu u miłej kelnerki.

Pizza była mokra i tak jak poprzednio reprezentowała bardzo wysoki, włoski, neapolitański poziom.

Mięso tatara, dzięki różnorodnym dodatkom, nie było mdłe ani nudne. Super posiekana polędwica z tuńczyka współgrała z limonkowo-miętowymi kropeczkami majonezu. Rzodkiewki oraz orzechy pini doskonale przełamywały schemat, a czarny, aromatyczny i niegorzki sezam miło łechtał kubeczki smakowe. Z całej kompozycji nie dotarła do mnie tylko grillowana cytryna – nie poczułem różnicy w smaku czy zapachu w porównaniu do „normalnej”, więc może reprezentowała tylko walor artystyczny?

Od ostatniej wizyty minął rok, a Nolio jest takie jakie było od samego początku – autentyczne i uczciwe. Stwierdzam z całym przekonaniem, że zarówno kuchnia jak i obsługa są w dalszym ciągu ponadprzeciętnie dobre i spędzanie tam czasu to czysta przyjemność.

http://nolio.pl/

OCENY:

lokal / wystrój 4,5
wielkość porcji 4
smak 4,5
obsługa 4
cena / jakość 5

SUMA 22 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Nolio Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

One thought on “Autentyczna i prosta kuchnia włoska – Nolio – Kraków, ul. Krakowska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s