Napoletana jak z włoskiej bajki – N’pizza – KRAKÓW, ul. Rajska

W kwietniu 2023 po bardzo długiej w tym miejscu nieobecności wstąpiłem z P. na szybką pickę. N’pizza to siostrzany lokal znanej i cenionej kazimierzowskiej restauracji Nolio.

Na samym początku należałoby napisać iż w Nolio uświadczycie placki z tylko i wyłącznie certyfikowanymi włoskimi produktami. W menu zobaczycie multum składników z dopiskami DOP świadczącymi o oryginalności pomidorów czy serów.

Zamówiliśmy dwie piękności.

Białą Bella mortadela (43 PLN) z mozarellą buffalą, bazyliowym pesto, pomidorkami datterini, pieprzem i oliwą zachwyciła niesamowitą mortadelą bolońską igp. Trzy litery IGP świadczą o najwyższej jakości wędliny, jej pochodzeniu i składzie. I rzeczywiście, ta włoska szynka z resztą dodatków smakuje przewybornie – serio!

Druga slicznotka to Mezza Luna (45 PLN) – w połowie Margherita, a w zamkniętej części calzone: prosciutto cotto, salami Napoli, ricotta oraz mozarella di Bufala. Placek wybitnie apetyczny – tak dobrej i kremowej ricotty nie jadłem chyba nigdy! Coś przewspaniałego.

Bardzo ważnym i nieodłącznym elementem topowych miejsc są pracujący tam ludzie. W N’pizzy nie ma nikogo z przypadku. W trakcie wizyty mieliśmy przyjemność zamienić kilka zdań z co najmniej trzema osobami i każdy z pracowników cechował się pozytywną aurą i profesjonalizmem.

N’pizza jest wciąż w ścisłym krakowskim topie. Placki wypieczone są wręcz idealnie – po głębszym naciśnięciu puszystego ciasta na brzegu, to wklęsa się i po kilku sekundach wraca do pierwotnego kształtu. Amatorzy pizzy w stylu neapolitańskim wiedzą o co chodzi 🙂

Szczere uszanowania dla panów pizzaiolo i całej pracującej ekipy.

Pizzeria zaprezentowała się nam tylko i wyłącznie z najlepszej strony. To miejsce jest plackarnią wręcz idealną i zasłużenie już od dawna zasila szeregi naszego rankingu najlepszych pizzerii w Krakowie.


  • www / fb
  • śniadania: brak
  • oferta lunchowa: brak
  • parking: publiczny płatny przy ulicach obok
  • kącik dla dzieci: brak kącika, ale są nakładki na krzesła dla dzieci oraz przewijak w toalecie
  • ogródek / taras: nie nazwałbym tego ogródkiem, ale jest kilka stolików przed lokalem
  • miejsce przyjazne zwierzakom: ?

OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 4
smak 6
obsługa 4
cena / jakość 5

OCENA KOŃCOWA:  4,5 / 5   (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)

Ocena: 4.5 na 5.

Zaobserwuj profil bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 


RECENZJE STARSZE NIŻ TRZY LATA

W marcu 2020 kiedy Świat opanowała epidemia koronawirusa postanowiliśmy, że chociaż odrobinę pomożemy krakowskiej gastronomii i co kilka dni będziemy zamawiać na wynos i tym samym promować krakowskie lokale próbujące przetrwać w tym bardzo trudnym czasie #zamównawynos i #zamówdodomu. 

Telefonicznie zamówiliśmy dwie neapolitańskie ślicznotki. Jadąc po placki zdałem sobie sprawę z ekspresowego tempa w jakim tam dotarliśmy. Normalnie z rejonów Aqua Parku dojazd na ulicę Rajską o godzinie 18-tej zająłby spokojnie pół godziny – tym razem potrzebowaliśmy tylko połowy tego czasu.

Po dziesięciominutowym oczekiwaniu zgarnąłem dwa opakowania, wsiadłem do samochodu głodny niczym wilk, otworzyłem pudełka i… bazinga – pizze nie były pokrojone. Nie prosiłem o ich pokrojenie gdyż byłem święcie przekonany iż taka procedura to standard przy zamawianiu pizzy na wynos. Jeśli nie chcecie przeżyć niemiłej niespodzianki pamiętajcie o tym.

img_2322

img_2323

Ze względów sanitarnych wracanie ze „zmacanymi” pudełkami do N’pizzy byłoby pomysłem szalenie głupim. Postanowiłem że pojedziemy z plackami do domu. Po siedemnastu minutach na talerzach leżały:

  • Aglio (34 PLN) – mozarella, czosnek, spianata calabrese piccante, peperoncino, pietruszka oliwa. 

img_2324

  • Capricciosa (34 PLN) – pomidory San Marzano, mozzarella, pieczarki, oliwki, karczochy, salami napoli, prosciutto cotto, pecorino romano. 

img_2325

Kurcze, mimo iż chłodne to smakowały wyśmienicie – zresztą ich wygląd mówi sam za siebie. Po recenzję innych placków zapraszam do recki poniżej. I apeluję – pomóżcie gastro – zamawiajcie na wynos!


W listopadzie 2019 zawitaliśmy na pierwsze testy N’pizzy. Kiedy przekroczyliśmy jej progi uderzyły nas trzy rzeczy:

1) niesamowity gwar rozmów, 2) prosty, ale pomysłowy wystrój wnętrza, 3) wypchany po brzegi gośćmi lokal.

Miejcie na uwadze iż N’pizza nie prowadzi rezerwacji – my na stolik musieliśmy poczekać około dziesięciu minut.

Zamówiliśmy dwie wegetariańskie sztuki:

  • Margheritę DOP (26 PLN) z pomidorami sam marzano, mozarellą, bazylią, oliwą oraz pecorino romano przez wzgląd na proste składniki bardzo często biorę na pierwszy ogień. Nic dodać nic ująć – zdała egzamin celująco.

img_0154

  • K. wybrała Bianco Verde (33 PLN) z mozzarellą, bazyliowym pesto, pomidorkami datterini, rukolą i oliwą. Oceniła ją wzorowo.

img_0157

Pizze wychodzą z takiego oto czarnego piecora.

img_0158


Miesiąc później w ramach odpoczynku od wędzonek i sałatki jarzynowej, tuż po Świętach Bożego Narodzenia w grudniu 2019 kolejny raz wpadliśmy do Nolio na pizzę. Tym razem mieliśmy farta na całej lini – niedość, że udało się zaparkować niemalże przy samym lokalu, to w środku czekała na nas wolna dwójka przy oknie. Obyło się bez czekania 🙂

Zamówiliśmy dwie inne niż ostatnio ślicznotki:

  • Bella Mortadela (32 PLN)

img_0775

  • Capra con cipolla (32 PLN) z mozarellą, ricottą i oliwą również obłędna. Do tego placka oprócz pomidorów i serów, również i cebula sprowadzana jest specjalnie z Włoch, a dokładnie z kalabryjskiej Tropei. Na samym początku poczujecie delikatną słodycz cebulowej konfitury, aby później zostać zaatakowanymi lekkim smaczkiem koziego sera oraz pikanterią peperoncino.

img_0773

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek