Jedzenie

Nie samym jedzeniem na mieście człowiek żyje. Przepis na wołowo – warzywny gulasz.

Dziś zabieramy Was na kulinarną wycieczkę w trakcie której dowiecie się jak przyrządzić bogaty w wartości odżywcze i witaminy mięsno – warzywny gulasz.

Danie jest proste w przygotowaniu i realnie wymaga poświęcenia około dwudziestu minut. Drugie tyle gulasz pyrka sobie sam. Mowa tutaj o przygotowywaniu w popularnym wielofunkcyjnych robocie kuchennym, który dla wiecznie zabieganych ludzi jest błogosławieństwem. W nawiasach [ ] znajdziecie szczegóły dotyczące temperatury, czasu i obrotów dla poszczególnych kroków.

Bazą przepisu jest wołowina: bardzo dobrze sprawi się chuda ligawa oraz tłustsza i kleista łopatka (każdej 40 dag).

Zawczasu pokrójcie w kostkę dynię hokkaido oraz czerwoną paprykę i zielony groszek (my użyliśmy mrożonego, ale taki z puszki też da radę)

Najpierw wrzućcie mięso, następnie łyżkę oliwy i odrobinę masła [temp. 120, czas 9 min, obr 1].

Następnie czas na przyprawy. Sól, pieprz, świeży czosnek, przyprawa chili con carne, 50g koncentratu pomidorowego i mała łyżeczka słodkiej papryki. Dolewka 150 ml wody i duszonko [temp. 100, czas 15 min, obr. 0,5].

W kolejnej fazie czas na dynię [temp. 90, czas 10 min, obr. 0,5].

Na sam koniec wpada papryka oraz groszek. Celem przełamania smaku nie zaszkodzi odrobina miodu [temp. 90, czas 7 min, obr. 0,5].

Et’ voila! Gulasz gotowy.

Najlepszym doń akompaniamentem będą placki ziemniaczane, które polecamy przyrządzić na przykład z tego przepisu.

Soczyste mięso wołowe gra równie idealnie z serowymi kopytkami (tutaj podpowiedź jak je przyrządzić).


Wpis powstał we współpracy z portalem przepisy.pl na którym znajdziecie sporą dawkę motywacji do kucharzenia w domowych pieleszach. Po zarejestrowaniu się na platformie, możecie tworzyć własne przepisy i dzielić się nimi z szerszym gronem, lub jeśli wolicie – zostawić je tylko dla siebie.


Zaobserwuj nas na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Na mapie poniżej sprawdzisz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: