Nie samym jedzeniem na mieście człowiek żyje. Przepis na wołowo – warzywny gulasz.

Dziś zabieramy Was na kulinarną wycieczkę w trakcie której dowiecie się jak przyrządzić bogaty w wartości odżywcze i witaminy mięsno – warzywny gulasz.

Danie jest proste w przygotowaniu i realnie wymaga poświęcenia około dwudziestu minut. Drugie tyle gulasz pyrka sobie sam. Mowa tutaj o przygotowywaniu w popularnym wielofunkcyjnych robocie kuchennym, który dla wiecznie zabieganych ludzi jest błogosławieństwem. W nawiasach [ ] znajdziecie szczegóły dotyczące temperatury, czasu i obrotów dla poszczególnych kroków.

Bazą przepisu jest wołowina: bardzo dobrze sprawi się chuda ligawa oraz tłustsza i kleista łopatka (każdej 40 dag).

Zawczasu pokrójcie w kostkę dynię hokkaido oraz czerwoną paprykę i zielony groszek (my użyliśmy mrożonego, ale taki z puszki też da radę)

Najpierw wrzućcie mięso, następnie łyżkę oliwy i odrobinę masła [temp. 120, czas 9 min, obr 1].

Następnie czas na przyprawy: sól, pieprz, świeży czosnek, przyprawa chili con carne, 50g koncentratu pomidorowego i mała łyżeczka słodkiej papryki. Dolewka 150 ml wody i duszonko [temp. 100, czas 15 min, obr. 0,5].

W kolejnej fazie czas na dynię [temp. 90, czas 10 min, obr. 0,5].

Na sam koniec wpada papryka oraz groszek. Celem przełamania smaku nie zaszkodzi odrobina miodu [temp. 90, czas 7 min, obr. 0,5].

Et’ voila! Gulasz gotowy.

Najlepszym doń akompaniamentem będą placki ziemniaczane, które polecamy przyrządzić na przykład z tego przepisu.

Soczyste mięso wołowe gra równie idealnie z serowymi kopytkami (tutaj podpowiedź jak je przyrządzić).


Wpis powstał we współpracy z portalem przepisy.pl na którym znajdziecie sporą dawkę motywacji do kucharzenia w domowych pieleszach. Po zarejestrowaniu się na platformie, możecie tworzyć własne przepisy i dzielić się nimi z szerszym gronem, lub jeśli wolicie – zostawić je tylko dla siebie.


Zaobserwuj nas na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Na mapie poniżej sprawdzisz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc.

 

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek