LOKAL NIECZYNNY – Streat Slow Food – KRAKÓW, ul. Kącik

Z DNIEM 30 PAŹDZIERNIKA SSF ZAKOŃCZYŁ DZIAŁALNOŚĆ.

Całe szczęście udało się po raz ostatni zapuścić kły w ichniejszym Drwalu (35 PLN). Pyszne mięso, wyborny panierowany ser, domowy a’la tatarski sos, pikle i ogromna ilość chrupiącego boczku – a owe wszystkie składniki zamknięte w rewelacyjnej jak zawsze bułce.

To było piękne pożegnanie ich około dziesięcioletniej działaności. Fajnie że byli, mam nadzieję, że w lepszych czasach jeszcze do nas wrócą.


SSF to jedna z pierwszych ciężarówkowych burgerowni w Krakowie.

W listopadzie 2021 odwiedziłem ich ówczesną miejscówkę – kiosk na ulicy Kościuszki (obecnie stacjonują w sporym lokalu na ulicy Kącik) celem przetestowania Burgera Drwala 5.0 (27 PLN).

10 minut wcześniej zadzwoniłem i zamówiłem na odbiór osobisty. Przyszedłem, a wariatuńcio był już gotowy. Poprosiłem o przekrojenie na pół, zrobiłem zdjęcie i zabrałem się za konsumpcję.

Oesu jaka to była rewia smaku. Idealna podgrillowna sezamowa bułka skrywała wysmażone w punkt mięso. Mięsu towarzyszyła usmażona i panierowana gouda, odrobinę pikantny sos chrzanowy, pikle, sałata i pomidor oraz rewelacyjna, słodkawa konfitura z cebuli.

SSF jest wciąż w doskonałej formie. Lubię i szanuję.


Pod koniec 2018-tego Streat Slow Food wyniósł się z ulicy Kupa i wprowadził do małego kontenera na ulicy Dajwór (miejscówka już nie istnieje). 

img_0558

Z biura na Kazimierz mam raptem dziesięć minut. Po około rocznej przerwie zdążyłem już kilkukrotnie wpaść z ludźmi z pracy w styczniu i lutym 2019 do chłopaków z SSF na szybkie bugsy.

No i znowu to poczułem ❤ To, czyli mistrzowskie mięcho i doskonałą bułę, która jakąś niewidzialną siłą wydaje się trzymać wszystko w ryzach.

Nie ważne czy jem BBQ (20 PLN) …

…Classica (18 PLN) …

img_0553

…wegetariańskiego wariatuńcia z marchewkowo – pietruszkowym plackiem, piklami, mazdamerem, grillowaną cukinią, pomidorem, sałatą i majonezem (18 PLN) …

img_0554

… wersję premium z niesamowicie miękkimi i intensywnymi dzięki jałowcowi wołowymi policzkamiowocami granatu, karmelizowaną cebulą i Coleslawem (25 PLN) podjadając frytki kolegi (10 PLN) …

…czy arcymiękkie, rozpadające się i turboaromatycznie przyprawione pastrami (26 PLN) z sosem rosyjskim, cheddarem i kiszoną kapustą.

img_1291

Zawsze jestem wniebowzięty, szalenie ucieszony i radosny. Kontempluję każdy gryz i wolno go przeżuwam wyczuwając kubkami smakowymi wszystkie składowe. Cóż z tego, że te dwie ostatnie kanapki wyglądają jak pół d… zza krzaka, że spokojnie mogłyby wygrać ranking najbrzydszych krakowskich buł. One moi drodzy nie mają wyglądać, one mają smakować i braku tegoż smaku na pewno nie można im zarzucić. 

Ostatnimi czasy z kiosku na Dajworze wychodzę zawsze bardzo zadowolony – moi towarzysze również. Ba, jeden kolega po kilku wizytach zdążył się  już uzależnić – pozdrowienia dla Ciebie S. 😉 


OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

  • wygląd trucka  3
  • wielkość porcji  4,5
  • smak 4,5 
  • obsługa 3,5 
  • cena / jakość  4,5

OCENA KOŃCOWA: 4 / 5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.


RECENZJE SPRZED PONAD TRZECH LAT: 

Od maja 2017 chłopaki zajeżdżają swoją ciężarówką w każdy wtorek pod wieżowce na Armii Krajowej – nie ukrywam iż bardzo to mnie i moich korpokompanów cieszy 🙂

Poniżej widzicie zdjęcia Batataja (20 PLN) oraz Dyniowego z wymienionym mięsem wołowym na kuraka (20 PLN)

Oba bydlęce, ciężkie, masywne, pachnące, soczyste – no cóż tu wiele pisać – świetne!

img_5320

img_5319


Czerwiec 2016: Chutney z batatem i sosem mango okazał się wielki jak wszystkie inne, ale UWAGA na kolendrę – jest bardzo intensywna i wyczuwalna.

img_8967

img_8966


W listopadzie 2015 mieszanka rukoli, oscypka i żurawiny w Aniburgerze rozwaliła mnie na łopatki.

Bacon za smak i zapach bekonu oraz sos BBQ dostaje maksymalnie maksymalną notę. W obu przypadkach, sosy a w szczególności majonezowo – jogurtowy super się komponowały z kanapką – nie przeważały w smaku i nie zabijały dodatków i mięsa. Perfekcjonizm w każdym calu. 


Listopad 2015: Ciężarówka zielonego koloru zaparkowana jest na ogół na ulicy Kupa na Kazimierzu.

IMG_9279

Zamawiamy spośród około 10 opcji. Ceny startują od 15 PLN za Classic’a, do około dwudziestu w zależności od dodatków, dostępna również opcja z kurczakiem. Burgery smażone się na grillu z prawdziwym ogniem. Mięso grillowane jest parę minut z każdej strony, a na koniec na blachę dorzucana jest bułka.

Gotowego burgera dostajemy zapakowanego w gruby, biały papier. Po otwarciu nic się nie wylewa i nie wypada, wszystkie składniki grzecznie się trzymają w środku, a sosy nie szukają od razu luki żeby znaleźć się na naszych spodniach czy bluzce.

Lekko posypana sezamem buła jest smaczna i chrupiąca. Wielkościowo pasuje w sam raz do całej kompozycji burgera. Soczyste mięso jest wyborne i super ugrillowane – czuć zapach ognia oraz pieprzu. Dodatki nie zakłócają smaku wołowiny, którą panowie kupują podobno od zaprzyjaźnionego masarza (a nie z dyskontów). Mięsiwo waży 200g, więc posiłek jest naprawdę spory – spokojnie można się najeść się podstawowym Classic’kiem.

W chwili pisania tego postu (wrzesień 2015) uważam, że jest to najlepszy burgerowy foodtruck w Krakowie.

2 odpowiedzi na „LOKAL NIECZYNNY – Streat Slow Food – KRAKÓW, ul. Kącik”

  1. Musze spróbować bo wygląda dobrze a ocena najlepszego burgera w krk zobowiązuje do sprawdzenia 🙂

    Polubienie

  2. Powiem tak: 1-szy food truck i za to szacun! Na poczatku działania, Burgery wyrywały z butów smakiem, robiły takie bongo na podniebieniu i w głowie że szok! (każdy jeden z osobna!)
    Po latach działania niestety jakość troche im spadła… i zastanwiam się dlaczego bo non stop tam widziałem kolejki wieczorami ale jednak smak…
    Podpisuje sie pod stwierdzeniem: „kilka razy na Kupie nie był tak doskonały jak na samym początku”

    Polubienie

Dodaj odpowiedź do Obiektywny Bart Anuluj pisanie odpowiedzi

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek