Bar Czyżyny Jedzenie Kraków Kuchnia azjatycka Podgórze Stare miasto

Bao Dao – KRAKÓW, ul. Wielopole, Śląska, Gromadzka, Orlińskiego

Ależ w styczniu 2021 mieliśmy z chłopakami wyżerkę. Właścicielka Naszego Bao sprezentowała nam komplet azjatyckich bułeczek na parze z przeróżnymi wypełnieniami, a ja w ramach się odwdzięczenia tutaj je Wam zaprezentuję.

Jako że w trakcie sesji zdjęciowej zdążyły wystygnąć, wrzuciłem je dosłownie na pięć minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Ten czas wystarczył aby złapały odrobinę ciepła, a sosy i sałaty nie zdążyły się ugotować.

Przed przyjściem męskiej ekipy zdążyłem podelektować się chrupiącymi frytkami z batatów (13 PLN) oraz charakterną, pikantną, treściwą, zupą kimchi z kilkoma kawałkami kurczaka (15 PLN).

OK, czas przejść do głównych bohaterów. W menu znajdziecie około 10 bułeczek z wszelakimi treściami. Mięsa, ryby, owoce morza, warzywa. Możecie kupić jedną sztukę lub dwie. Przy zakupie dwóch oszczędzicie kilka złotych. Pełną ofertę znajdziecie tutaj.

  • bao z KURCZAKIEM W PANKO (15 PLN), świeżą kolendrą i spicy mayo rozkochał soczystym i dobrze przyprawionym kurczęcim mięsem oraz połączeniem chrupiącej marchwi z glonami wakame.
  • bao z soczystą i przyjemną DUSZONĄ jakby szarpaną WOŁOWINĄ (15 PLN), piklowaną cebulą i orzeszkami ziemnymi gdyby nie sos curry oraz ogórek z imbirem smakowałoby niemalże tak obiadowo i po polsku. Mimo iż mało azjatycka, to na pewno ciekawa opcja.
  • bao z KALMAREM W TEMPURZE (15 PLN), sałatą, glonami wakame i sosem sweet chili skrywało dwie niegumiaste sztuki owoców morza, ale nie ma co się oszukiwać – tempura najlepiej smakuje tuż po zrobieniu. W moim przypadku przez czas transportu i sesję zdążyła wystygnąć, a po podgrzaniu straciła swoją sprężystość. Bierzcie tą zapewne smaczną bułkę w lokalu, w dowozie jednak odradzam.
  • bao z panierowanym ŁOSOSIEM (16 PLN) rzodkwią w cytrusach, kolendrą i mango mayo to świeżynka w bao’wej karcie. W tej mięciutkiej bułeczce ta panierowana ryba nie do końca trafiła w moje gusta.
  • bao z grubym plastrem miękkiego PIECZONEGO BOCZKU (15 PLN), chrupiącą pod zębami piklowaną kapustą, orzeszkami ziemnymi, srirachą i kolendrą kupiło mnie delikatną pikanterią oraz aromatycznym wieprzkiem. Tę opcję polecam na zimowe wieczory 🙂
  • bao z KREWETKAMI W PANKO (15 PLN) i spicy mayo bezapelacyjnie wpadło na moje prywatne podium. Dwa opankowane skorupiaki nawet po ostudzeniu i podgrzaniu trzymały fason i pięknie chrupały. Połączenie z marynowanym imbirem, szpinakiem baby oraz sezamem okazało się wyjątkowo dobrze trafione.
  • a na koniec pure VEGE mianowicie bao z NUGGETSAMI SOJOWYMI (15 PLN), piklowanym ogórkiem, rzodkiewką i orzeszkami ziemnymi. Przez ogromną ilość kolendry oczywiście wziąłem jego tego bułka za wroga, jednak po odrzuceniu mydlastego zielska, kotlet z bobowatej rośliny w połączeniu z miso mayo zdobył moją aprobatę.

Niezmiennie jeśli dostaję coś w prezencie, to nie wystawiam ocen końcowych. Wrócę do tematu kiedy w końcu po covidowej pandemii otworzą restauracje. Wtedy pod osłoną kaptura zjem na miejscu kilka kolejnych sztuk i będę w stanie finalnie ocenić te mięciuchne i pulchniutkie bułeczki.



OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: