PUNKTY NIECZYNNE – Bao Dao – KRAKÓW, ul. Wielopole, Śląska, Gromadzka, Orlińskiego

PUNKTY ZOSTAŁY ZAMKNIĘTE

Ależ w styczniu 2021 mieliśmy z chłopakami wyżerkę. Właścicielka Naszego Bao sprezentowała nam komplet azjatyckich bułeczek na parze z przeróżnymi wypełnieniami, a ja w ramach się odwdzięczenia tutaj je Wam zaprezentuję.

Jako że w trakcie sesji zdjęciowej zdążyły wystygnąć, wrzuciłem je dosłownie na pięć minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Ten czas wystarczył aby złapały odrobinę ciepła, a sosy i sałaty nie zdążyły się ugotować.

Przed przyjściem męskiej ekipy zdążyłem podelektować się chrupiącymi frytkami z batatów (13 PLN) oraz charakterną, pikantną, treściwą, zupą kimchi z kilkoma kawałkami kurczaka (15 PLN).

OK, czas przejść do głównych bohaterów. W menu znajdziecie około 10 bułeczek z wszelakimi treściami. Mięsa, ryby, owoce morza, warzywa. Możecie kupić jedną sztukę lub dwie. Przy zakupie dwóch oszczędzicie kilka złotych. Pełną ofertę znajdziecie tutaj.

  • bao z KURCZAKIEM W PANKO (15 PLN), świeżą kolendrą i spicy mayo rozkochał soczystym i dobrze przyprawionym kurczęcim mięsem oraz połączeniem chrupiącej marchwi z glonami wakame.
  • bao z soczystą i przyjemną DUSZONĄ jakby szarpaną WOŁOWINĄ (15 PLN), piklowaną cebulą i orzeszkami ziemnymi gdyby nie sos curry oraz ogórek z imbirem smakowałoby niemalże tak obiadowo i po polsku. Mimo iż mało azjatycka, to na pewno ciekawa opcja.
  • bao z KALMAREM W TEMPURZE (15 PLN), sałatą, glonami wakame i sosem sweet chili skrywało dwie niegumiaste sztuki owoców morza, ale nie ma co się oszukiwać – tempura najlepiej smakuje tuż po zrobieniu. W moim przypadku przez czas transportu i sesję zdążyła wystygnąć, a po podgrzaniu straciła swoją sprężystość. Bierzcie tą zapewne smaczną bułkę w lokalu, w dowozie jednak odradzam.
  • bao z panierowanym ŁOSOSIEM (16 PLN) rzodkwią w cytrusach, kolendrą i mango mayo to świeżynka w bao’wej karcie. W tej mięciutkiej bułeczce ta panierowana ryba nie do końca trafiła w moje gusta.
  • bao z grubym plastrem miękkiego PIECZONEGO BOCZKU (15 PLN), chrupiącą pod zębami piklowaną kapustą, orzeszkami ziemnymi, srirachą i kolendrą kupiło mnie delikatną pikanterią oraz aromatycznym wieprzkiem. Tę opcję polecam na zimowe wieczory 🙂
  • bao z KREWETKAMI W PANKO (15 PLN) i spicy mayo bezapelacyjnie wpadło na moje prywatne podium. Dwa opankowane skorupiaki nawet po ostudzeniu i podgrzaniu trzymały fason i pięknie chrupały. Połączenie z marynowanym imbirem, szpinakiem baby oraz sezamem okazało się wyjątkowo dobrze trafione.
  • a na koniec pure VEGE mianowicie bao z NUGGETSAMI SOJOWYMI (15 PLN), piklowanym ogórkiem, rzodkiewką i orzeszkami ziemnymi. Przez ogromną ilość kolendry oczywiście wziąłem jego tego bułka za wroga, jednak po odrzuceniu mydlastego zielska, kotlet z bobowatej rośliny w połączeniu z miso mayo zdobył moją aprobatę.

Niezmiennie jeśli dostaję coś w prezencie, to nie wystawiam ocen końcowych. Wrócę do tematu kiedy w końcu po covidowej pandemii otworzą restauracje. Wtedy pod osłoną kaptura zjem na miejscu kilka kolejnych sztuk i będę w stanie finalnie ocenić te mięciuchne i pulchniutkie bułeczki.



OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój
wielkość porcji
smak
obsługa
cena / jakość

OCENA KOŃCOWA:     (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

 

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek