Burgerownia Jedzenie Kraków Rankingi Streetfood

Najlepsze burgery w Krakowie

Na blogu znajduje się około osiemmdziesiąt! postów opisujących konsumowane przez nas w Polsce i za granicą burgery. Stąd też zrodził się pomysł, aby przygotować zestawienie krakowskich punktów, które naszym zdaniem do perfekcji opanowały przygotowanie bułek z mięsem wołowym. Tak, z mięsem! I tak, tylko i wyłącznie z tym wołowym. W rankingu nie ma miejsca na wyjątki i z góry przepraszamy wegetarian, którym nie będziemy w stanie niczego doradzić *

* W międzyczasie pracujemy nad zestawieniem najlepszych kanapek vege – pojawi się ono w przyszłości. Tutaj znajdziecie zestawienie kanapek mięsnych.


BARDZO WAŻNE: Do ewidencji braliśmy pod uwagę jedynie miejscówki w których klasyczne burgery kosztują maksymalnie 25 złotych, dlatego nie znajdziecie tutaj  droższych, najczęściej oferowanych w zestawach z frytkami i surówkami hambugsów restauracyjnych.


Jakie są według nas cechy fenomenalnego burgera?

  • aromatyczne, pachnące ogniem wypieczone pod zamówienie mięso, a jeśli takie pytanie nie występuje to przygotowane na medium – różowe w środku i dobrze doprawione;
  • trzymająca wszystkie składniki w ryzach bułka która nie epatuje tablicą Mendelejewa i nie zawiera sztucznych spulchniaczy. Powinna być lekko zgrillowana i odrobinę chrupiąca, ale nie na tyle żeby ranić podniebienie;
  • świeże i czyste dodatki bez ścinek skór z pomidorów / ogórków czy zwiędłej sałaty, sery powinny być roztopione i wyczuwalne, a bekon lekko chrupiący (nie surowy, ale także nie spalony na wiór);
  • domowe, własnoręcznie robione sosy, bo najgorsze co można dostać to sklepowe „fanexy” – no chyba, że mówimy o ketchupie i musztardzie – w ich przypadku dopuszczamy markowe dipy. Tutaj bardzo ważne są odpowiednie proporcje, bo nie może być tak, że majonez przyćmiewa smak mięsa, albo że w bugsie oznaczonym jako bbq nie czuć żadnego wędzenia.
 

Ostatnia edycja postu: wrzesień 2020 

* lokale przedstawione są w kolejności alfabetycznej

Avionetka Pasta & Burger


Pierwsze spotkanie z Avionetką nie należało do najlepszych. Zamówiony wtedy serowy hamburgeros w ogóle do mnie nie przemówił. Jednak wróciliśmy tam po raz drugi i później trzeci i czwarty… i teraz już wracamy bardzo często. Zakochałem się bez opamiętania w ich Cheese & Bacon gdyż jest to jedyny ze znanych mi bugsów w Krakowie smażony dodatkowo po przepołowieniu mięsem do dołu. Dzięki tej operacji otwierają się kulinarne arkany burgerowego nieba!  P.S. Jako offtopic zdradzę Wam, że mają tam również świetne makarony 🙂

Szersza recenzja pod tym linkiem. 


Homie Burger


Jak tylko te bugsy pojawiły się w Krakowie zaczęliśmy dostawać głosy od czytelników czy już ich spróbowaliśmy. Pojechaliśmy na Ruczaj raz, później drugi, w końcu spróbowaliśmy ich również w domowych pieleszach. Ostatni test upewnił nas w decyzji o dodaniu burgerów od przemiłej, zakochanej w „simsonowej” kreskówce pary do naszego zestawienia. Aneta i Kamil serwują takie sztosy, że jak to mówią – mucha nie siada. Wielkie, soczyste, pełne różnorodnych smaków – no po prostu przepyszne!

Szersza recenzja pod tym linkiem.


M22


Chłopaki w punkcie na Rynku oraz drugiej lokalizacji Mural – na ulicy Krupniczej mówią, że kotlety formują z najlepszej polskiej wołowiny, a bułki piecze im zaprzyjaźniona piekarnia. Pierwszym bugsem który u nich jadłem był fit z kurczakiem. Niektórzy takie wynalazki nazywają kanapkami na ciepło – zwał jak zwał, ta pozycja zwaliła mnie wtedy z nóg. Od czasu do czasu zajadam się ich wołowymi klasykami i zawsze otrzymuję piękniusieńkie, wyborne i konkretne buły z perfekcyjnym, trochę pieprznym mięsem. Chłopaki robią autorskie sosy i jedne z najlepszych jakie jadłem w Krakowie, smażone na tłuszczu wołowym, frytki ze sprowadzanych z Belgii ziemniaków. Kilka razy zdarzyły się jakieś fuckupy z obsługą, ale nie były to nigdy poważne wypadki.

Nasza recenzja pod tym linkiem


Parkowa Kraków Food & Chill Out


Tutaj mamy do czynienia z prawdziwie komfortowymi bugsami. Ich maślane bułki skradły już niejeden żołądek, a truflowy majonez zapisał się w pamięci każdemu ze znajomych konsumentów. Panowie smażą je w okrąglaku tuż obok Parku Bednarskiego więc buły są doskonałym wyborem dla tych którzy zechcą się z nimi zapoznać na leżaku w otoczeniu zieleni.

img_3137

 

img_7674-1

img_7670-1

Nasza recenzja pod tym linkiem


Wolove Burgers Mistrzejowice NH


Burgery od reprezentanta Nowej Huty ogromnie lubuję i często się nimi posilam po treningach. Ich lokal znajdziecie także w Zielonkach. Mięso jest zawsze perfekcyjnie wysmażone, a buły odrobinę chrupiące. Mają najatrakcyjniejsze ceny z całego zestawienia, ale nie ma co się oszukiwać – lokal w Nowej Hucie w porównaniu do miejscówek w centrum jest jednak trochę tańszy w utrzymaniu.

Szersza recenzja pod tym linkiem


Oprócz tego zestawienia mamy dla Was również post ze WSZYSTKIMI krakowskimi skwerami z przyczepami gastronomicznymi  i foodtruckami


 

Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.


zdjęcie główne pochodzi ze strony freepik.com

 

Lista dodatkowa


 

Streat Slow Food


 

Siedem, a może osiem lat temu chłopaki zaczynali od jednej ciężarówki. Teraz swoje buły z 200g. mięsiwem serwują w kiosku koło Jubilatu, Do tej pory kilka razy miałem mniejsze bądź większe zastrzeżenia, ale czym jest ta liczba kiedy mój żołądek przetrawił ich chyba ze setkę *

* ilość dotyczy niegdysiejszego kiosku na ulicy Dajwór (w zielonych truckach ani w kiosku koło Jubilatu nie bywamy prawie wcale)

SSF jest na liście dodatkowej gdyż nie jedliśmy ich już od ponad roku więc nie możemy ciągle ręczyć za ich doskonałość.

Nasza recenzja pod tym linkiem.


Gruba Buła


Właściciel zaczynał od małej, zaparkowanej tuż przy ulicy Starowiślnej przyczepy. Po kilku(nastu?) miesiącach przeniósł się do kantorku na Dajworze, a później do większej restauracji na ulicy Dajwór. Aktualnie lokal znajduje się na ulicy św. Wawrzyńca.  Ten burger to ideał, perfekcja w każdym calu. Odrobinę pieprzne mięso rozpada się za dotknięciem zębów, a bułka wytrzymuje do samego końca. Składniki idealnie się uzupełniają, nie ma mowy o zakłócaniu jednych przez drugie. Coś pięknego.

Gruba znajduje się na liście dodatkowej, gdyż właściciel poprosił nas o zdjęcie go z rankingu nie tłumacząc przy tym co przyświeca jego prośbie. Jako, że nie zamierzamy nikogo uszczęśliwiać na siłę, wyrzucamy Grubą z głównego rankingu TOP, lecz dajemy Wam znać, że znajdziecie tam porządne bugsy. 

img_3771

img_0578

Szersza recenzja pod tym linkiem.

26 komentarzy

  1. Dodaj do listy planowanych do odwiedzenia „Zdrową Krowę” z Katowic (punkt na ul. Jankego, bo reszta punktów radzi sobie różnie). Zawsze tam jemy, jak jesteśmy przejazdem. Warto znać tą lokalizację.

    Polubienie

  2. Jest szansa zeby znalazlo sie tu miejsce ktore wam nie zaplacilo? Ile kosztuje takie msc w rankingu (prosze o kontakt) w zestawieniu brakuje hamburgerow od szwagra oraz z kebaba na starowislnej. Niska cena i bardzo dobre są

    Polubienie

      1. No na serio. Wszystko w internecie jest manipulacją nie wieże że ten wpis jest oparty na waszych doświadczeniach jak i nie wieże że zjedliście w życiu tyle hamburgerów że możecie nazywać się ekspertami… więc ponawiam pytanie bo mnie ciekawość zrzera ile kosztuje miejsce na takiej stronie

        Polubienie

      2. Leszku po pierwsze nikt nigdzie nie twierdzi, że jesteśmy ekspertami, ale uważam, że skoro jedliśmy burgery w co najmniej stu różnych miejscach, mamy jakiś punkt odniesienia. Po drugie skoro masz już wykreowany swój punkt widzenia nie zamierzam Cie wyciągać z własnej bańki, i informuję, że miejsce na naszej stronie kosztuje 50 tys złotych. Mam nadzieję że zaspokoiłem Twoją ciekawość. A teraz wracaj skąd przyszedłeś i proszę nie wracaj, bo to ewidentnie nie blog dla Ciebie. Bez odbioru

        Polubienie

  3. Właśnie jesteśmy w M22. Ul. Świętego Marka. Zawsze się boję że opinie i rankingi są lewe czy też sponsorowane ale tutaj pozytywne opinie potwierdzam. Hamburgery były git. Bardzo dobre. Pyszne sosy. Nawet frytki mega. Jestem zadowolony. Do tego cena 20zl za hamburger classic do przyjęcia. Pewnie przy następnej wizycie w Krakowie znowu tu wpadniemy.

    Polubienie

  4. Po ogladnieciu tych zdjec moge powiedziec ze te burgery bardziej przypominaja gruby placek niz burgera
    dla mnie jest to poprostu profanacja prawdziwego burgera – takich zdjec sie nie wstawia Mozna ze mna polemizowac

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: