Na świeżym powietrzu smakuje najlepiej – Jama Pizza – KRASNOBRÓD, ul. Sikorskiego

Majówkę 2019 spędziliśmy na pięknym, zielonym Roztoczu gdzie czas płynie zdecydowanie wolniej niż w grodzie Kraka. Wycieczki rowerowe, kajaki, wędrowanie po lasach, plażowanie, grillowanie – to tylko kilka z potencjalnych aktywności którymi możecie się tam zająć 🙂

Jednego dnia zrobiliśmy sobie wypad do Krasnobrodu i właśnie tam postanowiliśmy poszukać czegoś do jedzenia. K. znalazła w necie celująco ocenianą pizzerię na samym końcu zalewu (na wyspie po drugiej stronie mostu). Po krótkim spacerze od parkingu zobaczyliśmy coś takiego. 

e5b3d33e-db19-4ecb-a83c-ea117e4f48c5

Drewniany domek, parasole Perły i podłużne ławy ze stolikami… Swąd starego oleju z drewnianych bud które mijaliśmy wcześniej, spowodował że miałem chwilę zawahania.  Zacząłem już nawet namawiać towarzystwo do odwrotu, głód jednak sprawił że mnie nie posłuchali. Podeszliśmy bliżej i przyuważyliśmy trzech, operujących przy opalanym drzewem piecu uśmiechniętych „ziomków”. Może nie będzie tak źle – pomyślałem. 

Zamówiliśmy po chełmskim browcu Jagiełło i trzy pizzowe specjały dnia: Pera Noci (25 PLN), Padana (26 PLN) oraz Da Morire (26 PLN).

Zdążyliśmy się już rozsiąść pod parasolami, kiedy to przyszedł P. i obwieścił, że „na tyłach” znalazł lepszą miejscówkę. Miał chłop rację, zobaczcie sami 😀 

img_3358

Pierwsze dwie sztuki otrzymaliśmy po niecałych dziesięciu minutach, trzecią dosłownie dwie później.

img_3360

Na tle zalewu prezentowały się wyśmienicie 🙂  

img_3361

Ciasto na każdej było takie samo – cienkie, wypieczone i smaczne. Ilość mozzarelli w sam raz. 

Na pierwszy ogień poszła Padana w której doceniliśmy słodką karmelizowaną cebulkę i kozi ser. Swój mocny aromat zawdzięczała czosnkowi oraz świeżej czerwonej cebuli.

Perra Nocci rozwaliła nas słodkim smakiem gruchy i octu balsamicznego, które komponowały się perfekcyjnie z aromatyczną gorgonzolą. Miłego akcentu dodawały włoskie orzechy.

Taką najbardziej standardową okazała się lekko pikantna dzięki płatkom chili pizza Da Morire. Zawierała też rozmaryn, karczochy, gorgonzolę i wyśmienity włoski boczek.

Trzy sztuki wystarczająco posiliły czwórkę dorosłych, wygłodniałych piechurów. Nasze placuszki traktowaliśmy od czasu do czasu domowymi oliwami: czosnkową oraz pikantną chili. 

img_3369

Jak to dobrze, że współtowarzysze nie posłuchali mojego początkowego biadolenia i stanowczo zdecydowali, żeby temu miejscu dać szansę. To dzięki Nim odkryłem perełkę – pizzę pierwszorzędną i nietuzinkową. Już wiem, że na pewno wrócę do tych wesołych, ubranych w pasiaste koszulki jegomości.

Pisząc powyższy tekst, jak tak sobie przypominam tę wizytę, to na samą myśl o powrocie  i zapadnięciu się w tych leżakach, gęba mi się cieszy niezmiernie. 

Tylko Panowie właściciele jeśli to czytacie proszę Was trzymajcie się jakości produktów. Nie dajcie się ponieść fali oszczędności i podążania drogą na łatwiznę. Wydaje mi się że mieciecie konkurencję, a patrząc po recenzjach w necie ludzie doceniają Wasze starania. Nie zboczcie z tej drogi! Ave. 

P.S. Wszystkie opisane przez nas miejscówki z województwa lubelskiego znajdziecie pod tym linkiem. 



OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4 (za piękny widok)
wielkość porcji 3,5 
smak 4,5
obsługa 3,5 (max dla samoobsługi)
cena / jakość 4,5

SUMA 20 (jak przyznajemy szczątkowe oceny?)


Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

 

2 odpowiedzi na „Na świeżym powietrzu smakuje najlepiej – Jama Pizza – KRASNOBRÓD, ul. Sikorskiego”

  1. Faktycznie z takim widokiem pizza musiała smakować wyśmienicie 🙂

    Polubienie

  2. To jest najlepsza pizza na Zamojszczyznie…

    Polubienie

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek