Stacjonarny lokal Burgertaty przy rondzie Grzegórzeckim – KRAKÓW, ul. Rzeźnicza

Pierwszy raz o Burgertacie pisałem w 2016 (tutaj). Od tamtego czasu jakoś nie było mi do niego po drodze, ale w majowy 2017 dłuższy weekend wraz z rodzinką nadarzyła się okazja do odwiedzenia nowego lokalu przy rondzie Grzegórzeckim.

W środku jest świeżo i nowocześnie. Zaraz po wejściu witani jesteśmy ścienną grafiką, w drugiej sali znajdziemy również ciekawą maksymę – szacun za kozackie wykonie !

img_4284img_4270

To co mi się bardzo spodobało to instalacje oświetleniowe zrobione na wzór rur grzewczych. Fajny pomysł i niezłe wykonanie. Na stolikach z blatami wykończonymi na wysoki połysk próżno szukać obrusów, sosów, przypraw czy chociażby serwetek. Kolory krzeseł nawiązują do kolorów instalacji i grafik ściennych.

Podczas naszej wizyty lokal był kompletnie pusty, zajęliśmy jeden ze stolików, a kelnerka błyskawicznie podała nam jednostronicowe karty (do wglądu tutaj). Wiadomo, królują burgery, ale znajdziemy tam również długo pieczone mięsa w bułkach (wół, wieprz) oraz kanapki na ciepło.

  • siostra zamówiła małego 100g burgera wegańskiego z ciecierzycy i kukurydzy. W jego skład wchodziła rukola, sałata lodowa i pomidor. Był bardzo smaczny, ale rzeczywiście mały – zbyt mały jak na 15cie złociszy, szczególnie, że ciecierzyca i kukurydza nie są na tyle drogie, aby ten burger przewyższał cenowo większość mięsnych odpowiedników o tej samej gramaturze.

img_4275

  • kanapka rzeźnicza z szarpaną wołowiną (200g – 23 PLN)  podana w bułce burgerowej z sezamem. Miała sporo surówki z czerwonej kapusty pomieszanej ze słodkim, dymnym barbecue. Była bardzo sycąca, a mięso gładko się rozpadało. Fajna.

img_4276

  • 200g Classic (17 PLN) ukontentował szwagra który wsunął bułę w oka mgnieniu. Składał się dokładnie z tego co widać na zdjęciu poniżej.

img_4279

  • ja skorzystałem z oferty burgera miesiąca. W wycenionym na 21 złotych Sztosie oprócz wołowiny był ser Mimolette, grilowane pieczarki, ogórki kiszone (baaardzo ich dużo), czerwona cebula oraz dressing miodowo-musztardowy. Niesymetrycznie uformowane całkiem grube mięso wysmażone było na medium (mimo braku takiego pytania od kelnerki) i dobrze smakowało. Krowi ser jak dla mnie był zbyt mało wyczuwalny (przydałby się plaster więcej). Bułka do samego końca dzielnie trzymała wszystko co trzeba w środku. Jakość adekwatna do ceny.

To co mi się nie spodobało to podawanie burgerów / kanapek bez żadnego papieru przez co przy chwili nieuwagi soki i sosy mogą kapać na stół albo co gorsza spodnie.

Fajną opcją jest możliwość zamówienia dwóch dodatków z sosem w cenie 9PLN. Jeden dodatek to kwota 6 złociszy, więc kalkulacja oszczędności jest prosta. Skusiliśmy się na smaczne i chrupiące frytki belgijskie (z wyczuwalnym ziemniaczanym miękkim miąższem – jedne z lepszych jakie ostatnio jadłem) oraz równie dobre krążki cebulowe w grubej panierce. Z owymi smakołykami bardzo dobrze grał sos Aioli na bazie jogurtu i czosnku.

Za stówkę wraz z paroma napojami 4 dorosłe osoby coś tam przekąsiły i wyszły zadowolone.

BT to dobre miejsce na mroźne zimy kiedy złapie nas ochota na woła. W lecie wolę jednak kazimierzowskie foodtrucki.

P.S. Parę godzin po wizycie dorwała mnie lekka żołądkowa niestrawność. Podejrzewam jednak że nie było to z racji (nie)świeżego jedzenia, a przez frytki / krążki cebulowe z głębokiego oleju od którego trochę się na redukcji odzwyczaiłem.

http://burgertata.pl/

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 3,5
obsługa 3,5
cena / jakość 3,5

SUMA 18 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s