Włoskie specjały w zróżnicowanych cenach. Del Papa – KRAKÓW, ul. Św. Tomasza

Del Papa istnieje od 2005 roku. Znajduje się przy placu Szczepańskim i oferuje tradycyjne dania kuchni włoskiej. Jest dumnym posiadaczem odznaczenia Gault & Millau, ma też symbol jednego widelca od Michelin.

Parę ładnych lat temu przy okazji świętowania Walentynek wraz z kolegą J. zabraliśmy tam nasze lube. Zajadaliśmy steki, pasty i mule popijając prawdziwie po polsku wódką ze szklanek (tylko panowie). Czas minął szybko i przyjemnie.  Tym razem (luty 2017) było bezalkoholowo, ale równie smacznie jak ostatnio. Na dole postu dopiska z kolacji wigilijnej z grudnia 2017. 

Środek restauracji jest całkiem nietypowy. Z jednej strony obdrapane ściany z widoczną czerwoną cegłą i odpadającym tynkiem, z drugiej elegancka elewacja z punktowym oświetleniem.  W lecie zasiąść można w zewnętrznym ogródku.

img_2924img_2923img_2925

Charakterystyczne dla tego rodzaju kuchni menu można podejrzeć tutaj.

Chwilę po zamówieniu zostaliśmy poczęstowani wypiekanymi na miejscu, lekko twardawymi, słonymi i bardzo uzależniającymi paluszkami grissini.

img_2916

Na pierwsze dania nie czekaliśmy długo, około 10 minut:

  • krem z pasternaku i zimowych warzyw z chili (12 PLN) zgodnie z nazwą powinien zawierać porcję ostrej papryki, ale na prośbę K. kucharz ilość tego czerwonego diabła ograniczył do minimum. Gęsta zupa dobrze grała razem z pietruszką i smażonymi kawałkami boczku. Ostrość okazała się idealna i bardzo rozgrzewająca.

img_2918

  • czarne risotto z ośmiorniczkami i krewetką (28 PLN) wielkością przypominało danie główne. Było wybitne. Czarne jak smoła (dzięki transowi kałamarnicy), udekorowane kawiorem z alg morskich, pietruszką oraz krewetką. Ryż był bardzo kleisty i utopionych było w nim sporo sprężystych ośmiorniczek. Niesztampowa i oryginalna pozycja.

15 minut po spożyciu powyższych na stołach pojawiły się:

  • pizza Appettita (27 PLN), która po polsku nazywać mogłaby się mięsna uczta. Zawierała: pikantne salami, szynkę, boczek i cebulę. Oprócz tego oczywiście sos pomidorowy oraz ser. Od dawna miałem ochotę na specjalność z pieca i ten placek spełnił moje oczekiwania. Przez ogrom mięsnych składników pizza była bardzo tłusta, ale jak łatwo się domyślić jednocześnie bardzo sycąca. Ciasto było cienkie (ale nie do przesady), boczki chrupiące. Sos pomidorowy mógłby być trochę bardziej wyczuwalny, bo wśród wszystkich dodatków po prostu ginął.

img_2920

  • pasta Alfredo (26 PLN) – tagliatelle, szynka parmeńska, ser grana padano, rukola, suszone pomidory, śmietana. Niezła porcja makaronu domowej roboty. Śmietana i ser były bardzo intensywne i jednocześnie niezamulające, co często można zaobserwować w potrawach z tymi dodatkami. Szynka pierwszej jakości. Paście nie mam nic do zarzucenia.

Złego słowa powiedzieć o jedzeniu nie mogę. Kelner, który nas obsługiwał  był OK, chociaż miał chyba gorszy dzień, bo podczas naszej wizyty ze trzy razy spadały mu sztućce w różnych miejscach sali. W trakcie konsumpcji nie podchodził i nie zadawał żadnych pytań. Przy zabieraniu pustych talerzy nie zapytał ani razu czy nam smakowało. Podejrzewam, że widząc wyzerowane za każdym razem talerze, znał odpowiedź.

Jest jednak rzecz, która mi się nie spodobała. W tej klasie lokalu, żeby nie było na stolikach fajnej pieprzniczki / solniczki tylko sklepowe młynki wraz z przyprawami od znanego sprzedawcy przypraw? Podobnie sprawa ma się z oliwą i octem balsamicznym. Nie można ich przelać do jakichś fajnych naczynek zamiast podawać w  sklepowych butelkach? Może to mały i nieistotny szczegół, ale nie pasuje mi do całokształtu restauracji.

Na pytanie czy warto Del Papa odwiedzić, odpowiadam bez zawahania – tak warto! W uczciwych cenach zjecie tam prawdziwe włoskie specjały. Polecam.


W grudniu 2017 miałem przyjemność uczestniczyć w kolacji wigilijnej dla około pięćdziesięciu osób.

Menu podczas tego wieczoru przedstawiało się następująco:

IMG_E8910

Po zajęciu miejsc przez wszystkich gości, kelnerzy stolik po stoliku zaczęli zbierać zamówienia. Po kilkunastu minutach na stołach pojawiły się gorące i esencjonalne zupy.

W kremie z dyni z pancettą wyraźnie przebijał się boczek, druga zupa smakiem przypominała polską jarzynową. Obydwie smaczne, ale jakoś nadzwyczajnie nikogo nie porwały (szczególnie warzywna). Pieczywo czosnkowe nie załapało się na zdjęcia – bułeczki były bardzo smaczne i zniknęły szybciej niż się pojawiły.

Po rozprawieniu się z zupami i będąc już po kilku kuflach piwa / karafkach wina rozmowy rozkręciły się na całego i nawet nie wiem ile minęło czasu kiedy to na stołach pojawiły się dania główne:

  • kilka kawałków super delikatnej duszonej wołowiny w pysznym winnym sosie wraz z ugotowanym w punkt makaronem oraz warzywami i szpinakiem – smaczne i sycące danie wywołało uśmiech na twarzach biesiadników
  • idealnie mięciutka i delikatna polędwica z dorsza wraz z fajną w smaku kontrastującą,  lekko twardą czarną soczewicą oraz warzywami julienne (ugotowanymi i pokrojonymi w cienkie paski: marchewką, pietruszką, porem)

Zwieńczeniem takiej kolacji musiały być desery, więc na sam koniec upajaliśmy się smakiem pysznej i fantastycznej pod kątem tekstury panacotty z nutką ziołową i karmelowaym sosem oraz tartą bezową, która smakiem pierwszemu deserowi nic a nic nie ustępowała.

img_9170

Z tego co rozmawiałem z ludźmi, zdecydowana większość kolację zaliczyła do udanych i smacznych. Duże podziękowania należą się także obsłudze lokalu, która bez najmniejszych problemów radziła sobie z bandą wyluzowanych korpoludzi i reagowała natychmiastowo na wszystkie zgłoszenia i życzenia. Tym samym restauracja jak najbardziej zasłużyła na podniesienie o pół punktu oceny obsługi.

Firmowa Wigilia w Del Papa? Jak najbardziej owszem TAK. 

http://www.delpapa.pl/pl


OCENY
(1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 4,5
obsługa 3 3,5
cena / jakość 4,5

SUMA 19,5 20 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi postami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s