Lokalna smażalnia – Restauracja Nord – WARNA – Bułgaria

Wzdłuż plaży w Warnie jest ogrom miejsc z jedzeniem, ciężko nawet na oko stwierdzić w ilu miejscach możemy zjeść przy samym morzu. Jakbym miał strzelać to strzeliłbym liczbę +/- 50.

Nord jest typową smażalnią z bardzo dużą ilością stolików. Sądząc po języku jakim posługiwali się klienci oraz po opiniach na TripAdvisorze jest to też miejsce w którym stołuje się ludność lokalna.

Jak na smażalnię przystało siadamy przy stołach z lekko brudnymi pojemnikami na przyprawy oraz nie do końca czystym stołem. Około 1/3 stolików ma bezpośredni widok na morze więc mając odrobinę szczęścia (albo rezerwację) możemy mieć taki widok:

img_0398

Menu jest “tourist-friendly”, oprócz opisów w paru językach znajdują się tam też zdjęcia potraw.  Byliśmy tam dwa razy więc spróbowaliśmy paru dań. Wspólnym ich mianownikiem jest świeżość, odpowiedni rozmiar porcji i dobre ceny.

Podczas pierwszej wizyty zamówiliśmy: kotlet z kurczaka, frytki i surówki oraz rybki (prawdopodobnie śledzie) z dodatkową porcją frytek. Wszystko kosztowało około 45PLN.

Jak widać na zdjęciu poniżej, porcja frytek w zestawie była o połowę mniejsza, od tej oddzielnej. Bardzo smaczna ale i tłusta panierka, soczyste i miękkie mięso, dobre sałatki oraz warzywa – jak za tą cenę lepiej niż przeciętnie. Rybki też były niczego sobie.

img_0319

img_0320

Podczas drugiej wizyty chciałem koniecznie spróbować owoców morza i podładować się odpowiednią ilością konkretnego mięsa.

Zamówiliśmy więc:

  • zestaw mięs z grilla za około 20 PLN który prezentował się jak poniżej, były dobre – może odrobinę za słone, ale zjedliśmy wszystko;

img_0410

  • frytki z białym serem – 10 PLN – jak się później okazało bardzo popularne w Bułgarii – znajdziemy je w każdej jadłodajni. Tutaj były zdecydowanie najlepsze ze wszystkich jakie próbowaliśmy podczas wakacji. Grube, soczyste, chrupkie – nie twardniały po tym jak wystygły. Ser nie przypominał naszego polskiego nabiału, był intensywniejszy w smaku;

img_0409

  • smażone na głębokim oleju kalmary w cieście – 10PLN – 8 sztuk chrupiących,  złocistych krążków – bardzo smaczna przekąska;

img_0408

  • coś mnie jeszcze wzięło na sałatkę z małży – kosztowała około 15PLN ale jak widać poniżej owoców morza było chyba z 300g. Podane ze szczypiorkiem i surową cebulą, posypane koperkiem. Szczerze trochę się ich bałem. W smaku i zapachu sprawiały wrażenie surowych. Dodatkowo nie jestem zwolennikiem wymienionej zieleniny, więc nie za bardzo mi podeszły;

img_0407

W tym miejscu spełniły się też opinie o bułgarskiej obsłudze.  Kelner spróbował na mnie oszukańczego tricku. Po okazaniu poniższego rachunku dałem mu 2 sztuki banknotów o nominale 20, kelner zniknął i wrócił za moment z resztą – niecałymi 7 lewami i szybko udał się parę stolików dalej. Po tym jak upewniłem się, że to jest standardowy wałek na turyście przywołałem go i powiedziałem, że coś jest nie tak. W moment zaczął przepraszać z całego serca i od razu wydał należną dodatkową 10tkę… Zdecydowanie było to zrobione z premedytacją. Zdziwiło mnie to o tyle, że cały serwis przebiegał super i z uśmiechem. Szkoda, bo nawet szykowałem niezły napiwek. Dlatego przestroga – uważać na rachunki i na wydaną resztę w lokalach, sklepach, na parkingach – bułgarzy często lubią się „pomylić”.

img_0324

Nord to szybkie, tanie i świeże jedzenie. Na pewno nie jest miejscem jeśli mamy ochotę na bardziej wyrafinowany posiłek.


OCENY:

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 4
smak 3,5
obsługa 2 (kelnerka z pierwszej wizyty zasłużyła na 3, kelner wałkarz na 1, więc średnia to 2)
cena / jakość 3,5


SUMA 16,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek