********* zdjęcia dzięki uprzejmości danielfooddiary.com **********
O przewodniku Michelin słyszał chyba każdy kto od czasu do czasu lubi zjeść w restauracji.
Jeśli chodzi o gwiazdki które przyznaje Michelin w zdecydowanej większości są to miejsca z super podanymi wykwintnymi i wyszukanymi potrawami. Obsługa w tych restauracjach jest (albo przynajmniej powinna być) również zawsze na najwyższym poziomie.
Po raz pierwszy w historii Michelin nagrodził jedną gwiazdką dwa miejsca ze streetfoodem w Singapurze.
Hill Street Tai Hwa Pork Noodle oraz Chinatown’s Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle
Co łączy te obie miejscówki ? Po pierwsze nie posiadają klimatyzacji. Po drugie są to szybkie bistra gdzie człowiek zamawia, zjada przy standzie i najedzony odchodzi. Po trzecie porcje kosztują od 3-5$ – tak nie pomyliłem się – to jest około 15 PLN !
Hill Street Tai Hwa Pork Noodle specjalizuje się w ugotowanym al-dente makaronie ‚noodles’ wraz z delikatną mieloną wieprzowiną i kawałkami wątróbki zmieszanymi z sosem vinegret. Danie to dopełniają małe pierożki chińskie z wieprzowiną oraz smażoną solą (rybą).
http://danielfooddiary.com/2016/07/22/hillstreettaihwaporknoodles/
Chinatown’s Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle jak sugeruje nazwa serwuje potrawy z kurczakiem, ryżem oraz makaronem chińskim.