Pierwsza gwiazdka Michelin dla streetfoodu w Singapurze!

********* zdjęcia dzięki uprzejmości danielfooddiary.com **********

O przewodniku Michelin słyszał chyba każdy kto od czasu do czasu lubi zjeść w restauracji.

Jeśli chodzi o gwiazdki które przyznaje Michelin w zdecydowanej większości są to miejsca z super podanymi wykwintnymi i wyszukanymi  potrawami. Obsługa w tych restauracjach jest (albo przynajmniej powinna być) również zawsze na najwyższym poziomie.

Po raz pierwszy w historii Michelin nagrodził jedną gwiazdką dwa miejsca ze streetfoodem w Singapurze.

Hill Street Tai Hwa Pork Noodle  oraz Chinatown’s Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle 

Co łączy te obie miejscówki ? Po pierwsze nie posiadają klimatyzacji. Po drugie są to szybkie bistra gdzie człowiek zamawia, zjada przy standzie i najedzony odchodzi. Po trzecie porcje kosztują od 3-5$ – tak nie pomyliłem się – to jest około 15 PLN !

Hill Street Tai Hwa Pork Noodle specjalizuje się w ugotowanym al-dente makaronie ‚noodles’ wraz z delikatną mieloną wieprzowiną i kawałkami wątróbki zmieszanymi z sosem vinegret. Danie to dopełniają małe pierożki chińskie z wieprzowiną oraz smażoną solą (rybą).

hillstreet1hillstreet2

http://danielfooddiary.com/2016/07/22/hillstreettaihwaporknoodles/

Chinatown’s Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle jak sugeruje nazwa serwuje potrawy z kurczakiem, ryżem oraz makaronem chińskim.

hkchicken15hkchicken3hkchicken2hkchicken9

http://danielfooddiary.com/2016/07/22/hongkongsoyasauce/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s