Mistrz sezonowanej wołowiny – Ed Red – KRAKÓW, ul. Sławkowska

Ed Red jakiś czas temu został wyróżniony widelcem od Michelina. Plotki głosiły, że można zjeść tam dobrego steka. Postanowiliśmy więc w marcowy 2016 wieczór sprawdzić ile w tym prawdy. (Na dole postu znajdziecie recenzję z maja 2018) 

Lokal podzielony jest na trzy pomieszczenia. W sali na prawo od wejścia, jest dużo stolików i troszkę brakuje przez to prywatności – większe osoby mogą się niemalże ocierać barkami. Jeśli szukamy miejsca gdzie spokojnie pogadamy np o interesach to nie polecam tej sali Ed Reda. Widziałem, że w innych pomieszczeniach jest w tym temacie lepiej.

W menu znajdują się już wcześniej wspomniane steki, owoce morza, przekąski zimne i ciepłe oraz różne dodatki do mięs i ryb. Więcej tutaj.

Obsługa przywitała nas przy samym wejściu i pani zaprowadziła do 4 osobowego stolika. Karty znalazły się na stole minutę później. Kelner wytłumaczył czym są poszczególne dania i jak są przyrządzane. Sztućce zostały rozłożone dla każdego oddzielnie na stole. Takiego konkretnego noża do steka nie widziałem w żadnej restauracji – super ostry i wygodny.

IMG_3162

Na przystawkę wzięliśmy grzanki z podrobami cielęcymi 28PLN oraz deskę wędlin dojrzewających ze śmietaną 26PLN. Pierwsze spostrzeżenie zanim zabraliśmy się do jedzenia – ładnie podane małe porcyjki. Grzanki z wątróbką, grasicą, móżdżkiem, ozorkiem i policzkami ciekawe. Nie jestem fanem tego typu potraw ale 2/5 mi smakowały 😉  Trzy rodzaje wędlin w zależności od gustu, od delikatniej po bardzo „aromatyczną”.

IMG_3163IMG_3158

Jako dania główne męska część ekipy zamówiła stejki: Rib Eye oraz New Yorkpierwszy z antrykotu, drugi z rostbefu. Przy składaniu zamówienia padło pytanie jakiej wielkości chcemy steka – stawka to 20PLN za 100g. Kwoty i wagi za dwa wyszły podobne – w rejonach 60PLN.

Warto zaznaczyć iż prawie wszystkie steki pochodzą z sezonowanej na sucho wołowiny. Mięso wisi sobie kilkadziesiąt dni w specjalnej szafie i dzięki temu staje się bardziej soczyste i łapie super skoncentrowany smak.

Podane zostały na drewnianych deskach w towarzystwie dodatkowego sosu/masła i gruboziarnistej soli. Po pierwszym kęsie już wiedziałem, że to najlepiej zrobiony stek jaki jadłem dotychczas. Wysmażony idealnie pod moje zamówienie, kroił się z łatwością i niesamowicie smakował. Przyjaciel od rostbefu miał takie samo zdanie. Do wołowiny  zamówiliśmy  puree ziemniaczane z serem i czosnkiem 8PLN – idealna konsystencja i smak – chyba też najlepsza forma ziemniaków jakie przyszło mi spróbować. Polecam.

 

IMG_3159

Płeć damska zamówiła policzki wołowe podane na kaszy oraz kopytka z szarpaną golonką i sosem z piwa porter. No i niestety w drugim przypadku duży negatyw – sos był zbyt intensywny i słony oraz było go zdecydowanie za dużo. Wszystko przeszło jego smakiem i K. zostawiła 1/3 dania, które i tak do wielkich nie należało.

IMG_3161

M. miała więcej szczęścia – jej policzki były tak delikatne, że mięso rozpadało się po ukłuciu widelca.

IMG_3160

Gdyby nie totalna porażka dania K. to byłaby szansa na ocenę 5 w kwestii smaku.

W międzyczasie nikt się nie upewniał czy nam czegoś nie brakuje, po konsumpcji nie było pytania o poziom satysfakcji z potraw – oczekiwałbym trochę więcej po kelnerach niż tylko zabranie talerzy – nie padło nawet pytanie o deser czy rachunek – sami musieliśmy się dopraszać – słabo.

Jeśli jednak jesteście w stanie znieść słabą obsługę, pewne jest to, że jak złapie Was ochota na  steka, bez wahania powinniście skierować się do Ed Reda – ja jadłem u nich jednego z lepszych w życiu. Dziękuję.


W maju 2018 odwiedziliśmy Ed Reda w pięciu chłopa i jako, że byliśmy przed baletami na Rynku na co nieco sobie pozwoliliśmy 🙂

Na początek zamówiliśmy trzy talerze fantastycznych przystawek do podziału ;>

IMG_2643

  • plastry dojrzewającego antrykotu Hereford z piklami i crème fraiche (34 PLN) bez zarzutu. Pachnące, cienko krojone mięso wraz z super kremową, tłustą śmietaną.

IMG_2645

  • tatar z polędwicy wołowej (34 PLN) o wyjątkowej perlistej strukturze. Mięso doskonałe plus nieprzekombinowane dodatki. Całość idealnie doprawiona. Cudo.

IMG_2646

  • podana na wybornej smażonej chlebowej grzance kaszanka z cebulową konfiturą i jabłkiem (22 PLN) była dosłownie idealna.  Słodkawa dzięki konfiturze, a jednocześnie mocna w smaku.

IMG_2644

Po degustacji przystawek przyszedł czas na cięższy kaliber.

IMG_2647

  • sezonowany 40 dni 280g polski Rib Eye w cenie 125 PLN. Fantastyczny, skoncentrowany i mocny smak kruchego mięsiwa doskonale pasował do super kremowego ziemniaczanego puree (9 PLN) i sosu demi-glace.

IMG_2650

IMG_2651

  • Rib Eye / Argentyna (300g) w cenie 87 PLN z puree również niczego sobie, ale nie ma co ukrywa – opisana wyżej sezonowana opcje zdecydowana górowała smakiem nad tym moim stekiem niesezonowanym. Nie ma co gadać – sezonowanie doskonale poprawia walory smakowe stejka.

IMG_2648

  • polędwica wołowa (250g) w cenie niecałych stu PLNów z sałatką (9 PLN) oraz domowymi frytkami (9 PLN) miękka i usmażona pod zamówienie. Grzybowy sos wyrywał z butów.

IMG_2649

  • boeuf stroganow z super miękkim mięsem z polędwicy z przepysznymi kawałkami pieczonych ziemniaków (39 PLN).

IMG_2652

Obsługująca nas Pani dbała, aby niczego nam nie brakowało i w mgieniu oka interweniowała kiedy mieliśmy puste kieliszki 🙂 Była przy tym miła, nienachalna i profesjonalna.

Jak więc podsumować wizytę podczas której wszystko co jedliśmy było bluźnierczo pyszne? Jak ocenić miejsce w którym podczas konsumpcji zastanawiasz się kiedy znowu tam wrócisz? Tylko i wyłącznie maksymalną notą smaku – 5!


W sierpniu 2018 w pięciu chłopa we did it again. UWAGA! Ed redowskie jedzenie SILNIE UZALEŻNIA.

http://www.edred.pl/

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 3,5
wielkość porcji 3
smak 4,5 5
obsługa 3 3,5
cena / jakość 4,5 5

SUMA 18,5 20 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Ed Red Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

 

Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

2 myśli w temacie “Mistrz sezonowanej wołowiny – Ed Red – KRAKÓW, ul. Sławkowska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s