Karczma Bida – GŁOGOCZÓW

W niedzielny styczniowy wieczór (2016) wracając ze Słowacji pamiętając ciągle kulinarne doznania ze Starej Mamy i Restauracji Bistro przyszedł czas na kolację. Jadąc zakorkowaną Zakopianką trochę nas przegłodziło, ale wybór miejsca na kolację dokonany został już wcześniej. Pod koniec postu jest też wpis z kwietnia 2016.

Karczma o której mowa, nie ma NIC wspólnego z Bidami koło Lublina i na trasie na Olkusz. Sporo osób może mylić nazwa, stąd to wyjaśnienie.

Konstrukcja z bali, w środku ciężkie dębowe stoły i ławy, bardzo dużo miejsca na dolnym i górnym poziomie.  Bida znajduje się przy trasie Kraków – Zakopane więc często jest tam sporo gości.

Ze wcześniejszych wizyt pamiętam firmowe lekko pikantne placki z gulaszem i smacznego de volaille’a z wylewającym się masłem ze środka.

Tego dnia zupy były zjedzone po stronie naszych słowackich sąsiadów, wiec zamówiliśmy tylko drugie dania z pysznym, zimnym kompotem (0,3 za 4PLN). Schabowy z frytkami 19PLN oraz grillowana pierś z kurczaka w sosie śmietanowo – kurkowym (specjalność zakładu) z gotowanymi ziemniakami 27PLN. Chciałem pieczone ziemniakiale po zapytaniu Pani czy rzeczywiście są pieczone usłyszałem że są jednak smażone w oleju. Nie rozumiem, więc skąd pieczone w nazwie?

Talerz surówek za 8 złociszy komponujemy w barze sałatkowym. W naczyniu zmieści się spokojnie 5-6 rodzajów różnych opcji. Wszystkie bardzo dobre, w dwóch z nich wyczaiłem kminek którego nie cierpię, ale nawet mimo tego, kiszona kapusta nawet mi podeszła.

Zanim przyszły zamówienia pojawiło się czekadełko. Dwie kromki chleba plus smalczyk i masełko paprykowo – ziołowe. Taka jedna kromeczka na osobę  podrażniła żołądek.

OK do meritum. Frytki standardowe, cienkie, chrupiące około 150g. Schabowy rozmiar XL – był zdecydowanie za duży dla K., więc dostało mi się jego 1/3. Chrupiąca panierka i miękkie, soczyste mięso, grubość w sam raz.

Moja pierś z kurczaka niestety wypadła blado. Tzn smakowo całkiem ok – sos intensywny, śmietanowy z wystarczającą ilością grzybów, pierś dobrze doprawiona. Ale wielkość to jakiś żart. Na oko 70g – chłop sobie tym nie poje. Danie zwące się specjalnością karczmy, powinno być minimum 50% większe.

Obsługa mogłaby być trochę żwawsza. Po otrzymaniu karty rozglądając się na lewo i prawo zamówienie złożyliśmy po ok 10 minutach. Panie pewnie już były zmęczone po całym dniu pracy, ale jakakolwiek forma interakcji nawet wymuszonym uśmiechem, byłaby wskazana.

Finalnie wyszliśmy najedzeni (ja tylko dlatego, że K. nie dała rady swojemu schaboszczakowi) i w miarę usatysfakcjonowani. Polecam i jest szansa, że wrócę.


Wpis z kwietnia 2017: Po godzinie 21ej w niedziele na Zakopiance, Karczma Bida jest chyba jedynym otwartym miejscem na trasie. Wstąpiliśmy tam wraz z J. i P. na obiadokolację.

Zamówiliśmy :

  • flaki wołowe (12 PLN) – staropolski styl, tradycyjna receptura, J. zachwalała.
  • placki ziemniaczane „Bartosza” z mięsem wieprzowym i marchwią (23 PLN) – bardzo chrupiące na zewnątrz, miękkie i dobrze usmażone w środku. Soczyste i lekkie mięso, smaczny niechemiczny sos.
  • pierś z kurczaka z grilla (13 PLN) z własnoręcznie komponowanym zestawem surówek (8 PLN).  Około 100 gramowy filet był bardzo cienko rozbity i całkiem soczysty. Surówek mamy do wyboru około 8 także całkiem w porządku.
  • polskie zrazy zawijane ze słoniną i ogórkiem w sosie (21 PLN)  zamówione z kaszą gryczaną z boczkiem (6 PLN) – miękkie mięso bardzo dobrze się kroiło, sos był gęsty i konkretny.

Mimo późnej godziny kelnerka była miła i uprzejma. Jedzenie pojawiło się na stole po około 15 minutach, ale byliśmy w porze zamawiania chyba jedynymi gośćmi w lokalu.

Bida dalej podaje czekadełko w gratisie co jest bardzo przyjemne dla wygłodniałych żołądków.

Karczmę polecam w dalszym ciągu i jeszcze pewnie nie raz się tam zatrzymam.

http://www.karczma-bida.com/

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

lokal / wystrój 4
wielkość porcji 3,5
smak 3,5
obsługa 3
cena / jakość 3,5

SUMA 17,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s