Street Slow Food – KRAKÓW, ul. Kupa i inne lokalizacje

Przyszedł czas na opis jednego z pierwszych food trucków burgerowych w Krakowie.

Jak na food trucka przystało jest ciężarówka- koloru zielonego, zaparkowana na ogół na ulicy Kupa na Kazimierzu. Przed nią drewniane palety służące za siedziska i metalowe beczki robiące za standy. W lecie spoko klimat, ale zimą jedzenie w takich warunkach jest ciężkie, więc na wieczorną kolację podczas minusowych temperatur raczej odpada. Ruch w interesie jest spory. Przy sprzyjającej aurze w porze obiadowo-kolacyjnej trzeba być przygotowanym na co najmniej 20 minutowe czekanie na burgera.

Zamawiamy spośród około 10 opcji (ceny od 15PLN Classic do około 20PLN w zależności od dodatków, mają też opcję z kurczakiem). Nasz burger smaży się na grillu z prawdziwym ogniem. Mięso grillowane standardowo parę minut z każdej strony, pod koniec dorzucana jest bułka.

Gotowego burgera dostajemy zapakowanego w gruby biały papier. Po otwarciu nic się nie wylewa i nie wypada, wszystkie składniki grzecznie w środku się trzymają, sosy nie szukają od razu luki żeby znaleźć się na naszych spodniach czy bluzce.

Bułeczka smaczna i chrupiąca i w sam raz wielkościowo pasuje do całej kompozycji burgera, lekko posypana sezamem. Mięso za każdym razem wyborne i super ugrillowane, czuć zapach ognia oraz pieprzu, soczyste. Chłopaki w sumie nigdy mnie nie zapytali jak ma być zrobione, ale przy takiej ilości zamówień mogliby się pogubić. Dodatki nie zakłócają smaku wołowiny, którą panowie kupują podobno od zaprzyjaźnionego masarza, a nie z dyskontów. Mięsiwo waży 200g, więc posiłek jest naprawdę spory – spokojnie można najeść się podstawowym Classic’kiem.


W chwili pisania tego postu uważam, że jest to NAJLEPSZY BURGEROWY FOOD TRUCK w Krakowie, a z wielu już jadłem.


Wizyta listopad 2015:  W Aniburgerze mieszanka rukoli,  oscypka i żurawiny rozwaliła mnie na łopatki.

Bacon smakiem i zapachem bekonu oraz sosu BBQ dostaje maksymalnie maksymalną notę. W obu przypadkach sosy, a w szczególności majonezowo jogurtowy są super dodatkami idealnie komponującymi się z kanapką – nie przeważają w smaku i nie zabijają dodatków czy mięsa. Perfecto.

Wszystko to co zostało napisane wcześniej potwierdzam po raz kolejny. Dwa burgery wyśmienite w smaku.


Wizyta czerwiec 2016: Chutney z batatem i sosem mango. Wielki jak wszystkie inne, ale UWAGA z dodatkiem kolendry, która jest bardzo wyczuwalna i intensywna.

img_8967img_8966

Od maja 2017 chłopaki zajeżdzają co wtorek swoją ciężarówką pod wieżowce na Armii Krajowej co nie ukrywam bardzo, ale to bardzo mnie cieszy. Poniżej zdjęcia Batataja (20 PLN) oraz Dyniowego z wymienionym mięsem wołowym na kuraka (20 PLN)

Oba bydlęce, ciężkie, masywne, pachnące, soczyste – no zajebiste cóż tu wiele pisać.

img_5320img_5319

OCENY:

  • lokal / wystrój     3
  • wielkość porcji    4 4,5
  • smak                    5 4,5
  • obsługa                3
  • cena / jakość      4,5

SUMA                    19,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Streat Slow Food Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

One thought on “Street Slow Food – KRAKÓW, ul. Kupa i inne lokalizacje

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s