Jet Airways BNG – HKG; Air China HKG – DLC

Podróż z Bangalore do Dalian składała się z trzech odcinków

  1. Jet Airways: Bangalore – Mumbaj
  2. Jet Airways: Mumbaj – Hong Kong
  3. Air China: Hong Kong – Dalian

Przesiadki oryginalne zmienione przez Jet Airways. Miało być Bangalore-Delhi-Pekin-Dalian i jakże spore było moje zdziwienie kiedy na 2h przed wylotem planowanym do Delhi usłyszałem przez megafon lotniskowy swoje nazwisko łamaną indyjsko-angielszczyzną i okazało się, że już wiedzieli, że nie zdążę na drugi lot Delhi-Pekin i że zabookowali mi alternatywne loty.

  1. JET AIRWAYS: Bangalore – Mumbaj

Jet_Airways_Boeing_737-800_Spijkers

Samolot Boeing 737-800, siedzenia 3-3, szybki lot, półtorej godzinki. Start był z lotniska Bangalore z terminalu krajowego na którym było WIFI za free przez 45min, mało sklepów, i nie było za bardzo co robić.

Podczas tak krótkiego lotu na kolacje serwowano kurczak masala oraz coś indian vegetarian. Grzecznie podziękowałem za indyjskie smaki i zjadłem owoce oraz smaczny waniliowy pudding z czoko posypką.

IMG_6113

Nie było TV ale przez 1.5h nie byłoby i tak kiedy oglądać. Duży plus za catering podczas tak krótkiego lotu.

Po przylocie na lotnisko krajowe w Mumbaju wszyscy pasażerowie na loty poza Indie zaproszeni zostali do autobusu czekającego na płycie, skąd zostali zabrani na lotnisko międzynarodowe. Przejazd z jednego lotniska na drugie trwał około 25min i na chwilkę znaleźliśmy się nawet na zwykłej, miejskiej drodze. Ciekawa widokowa trasa.

Lotnisko międzynarodowe Mumbaj jak muzeum. Rzeźby i freski na ścianach, szkoda że miałem mało czasu żeby wszystko dobrze pooglądać.

IMG_6119 IMG_6124 IMG_6125 IMG_6126

     2.  JET AIRWAYS: Mumbaj – Hong Kong

a330200airbusjet

Airbus a330-200 w ustawieniu 2-4-2. Dobre ekrany TV z własnym sterowaniem. Na kolacje tortilla wegetariańska – nie próbowałem. Śniadanie 4h później składało się z omletu z bliżej nieokreślonym kurczakiem – dla mnie niezjadliwym. Do tego bułka z masłem i owoce oraz ziemniaczki.

IMG_6128

Podczas lotu alkohol i soft drinki za free, była nawet wódka i whisky. Sok pomarańczowy paskudny – strasznie słodki i sztuczny.

Przylot na lotnisko Hong-Kong i tam niespodzianka. Nie 4h jak mówili w Indiach ale 6h czekania na ostatni lot do Dalian. Lotnisko duże z darmowym stabilnym i w miarę szybkim WIFI, oraz całym górnym piętrem z miejscami do jedzenia. Chińskie fast foody i restauracje i bardzo zakolejkowany McDonald’s.

Płyta lotniska jest przy samej wodzie, więc ciekawe morskie krajobrazy. Z drugiej strony obrzeża miasta i nieśmiało wyłaniające się z mgły wieżowce.

3.  AIR CHINA: Hong Kong – Dalian

Air_China_Boeing_737-800;_B-5196@HKG;04.08.2011_615hd_(6207295821)

Wylot z HKG fajny, bo nieźle widać miasto i drapacze chmur. Boeing 737-800, rozmieszczenie 3-3, full squad i same Chińczyki. 3h lot bez TV na pokładzie.

Smaczny posiłek – wieprzowina z ryżem i chińską kapustą. Do tego sałatka w postaci zimnego twardego makaronu ryżowego (takie niespotykane połączenie zimnego makaronu z warzywami), bułka z masłem i ciastko bliżej nieokreślonego smaku (niedobre). Mięso miękkie, w aromatycznym kwaskowatym sosie, ryż lekko sklejony.

Welcome to China.

IMG_6161

Po prawie 20h podróży wylądowałem na lotnisku w Dalian na którym UWAGA nie ma bankomatu. Dobrze, że miałem parę euro to było na taxi do hotelu.

To co zapamiętałem z całej tej wyprawy to kłamliwa obsługa Jet Airways na pierwotnym lotnisku w Bangalore. Przekabacili mnie na zmodyfikowany lot i bardzo długie czekanie w HKG. Następnym razem unikam Jet Airways.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s