Jet Airways BNG – HKG; Air China HKG – DLC

Podróż z Bangalore do Dalian składała się z trzech odcinków

  1. Jet Airways: Bangalore – Mumbaj
  2. Jet Airways: Mumbaj – Hong Kong
  3. Air China: Hong Kong – Dalian

Przesiadki oryginalne zmienione przez Jet Airways. Miało być Bangalore-Delhi-Pekin-Dalian i jakże spore było moje zdziwienie kiedy na 2h przed wylotem planowanym do Delhi usłyszałem przez megafon lotniskowy swoje nazwisko łamaną indyjsko-angielszczyzną i okazało się, że już wiedzieli, że nie zdążę na drugi lot Delhi-Pekin i że zabookowali mi alternatywne loty.

  1. JET AIRWAYS: Bangalore – Mumbaj

Jet_Airways_Boeing_737-800_Spijkers

Samolot Boeing 737-800, siedzenia 3-3, szybki lot, półtorej godzinki. Start był z lotniska Bangalore z terminalu krajowego na którym było WIFI za free przez 45min, mało sklepów, i nie było za bardzo co robić.

Podczas tak krótkiego lotu na kolacje serwowano kurczak masala oraz coś indian vegetarian. Grzecznie podziękowałem za indyjskie smaki i zjadłem owoce oraz smaczny waniliowy pudding z czoko posypką.

IMG_6113

Nie było TV ale przez 1.5h nie byłoby i tak kiedy oglądać. Duży plus za catering podczas tak krótkiego lotu.

Po przylocie na lotnisko krajowe w Mumbaju wszyscy pasażerowie na loty poza Indie zaproszeni zostali do autobusu czekającego na płycie, skąd zostali zabrani na lotnisko międzynarodowe. Przejazd z jednego lotniska na drugie trwał około 25min i na chwilkę znaleźliśmy się nawet na zwykłej, miejskiej drodze. Ciekawa widokowa trasa.

Lotnisko międzynarodowe Mumbaj jak muzeum. Rzeźby i freski na ścianach, szkoda że miałem mało czasu żeby wszystko dobrze pooglądać.

IMG_6119 IMG_6124 IMG_6125 IMG_6126

     2.  JET AIRWAYS: Mumbaj – Hong Kong

a330200airbusjet

Airbus a330-200 w ustawieniu 2-4-2. Dobre ekrany TV z własnym sterowaniem. Na kolacje tortilla wegetariańska – nie próbowałem. Śniadanie 4h później składało się z omletu z bliżej nieokreślonym kurczakiem – dla mnie niezjadliwym. Do tego bułka z masłem i owoce oraz ziemniaczki.

IMG_6128

Podczas lotu alkohol i soft drinki za free, była nawet wódka i whisky. Sok pomarańczowy paskudny – strasznie słodki i sztuczny.

Przylot na lotnisko Hong-Kong i tam niespodzianka. Nie 4h jak mówili w Indiach ale 6h czekania na ostatni lot do Dalian. Lotnisko duże z darmowym stabilnym i w miarę szybkim WIFI, oraz całym górnym piętrem z miejscami do jedzenia. Chińskie fast foody i restauracje i bardzo zakolejkowany McDonald’s.

Płyta lotniska jest przy samej wodzie, więc ciekawe morskie krajobrazy. Z drugiej strony obrzeża miasta i nieśmiało wyłaniające się z mgły wieżowce.

3.  AIR CHINA: Hong Kong – Dalian

Air_China_Boeing_737-800;_B-5196@HKG;04.08.2011_615hd_(6207295821)

Wylot z HKG fajny, bo nieźle widać miasto i drapacze chmur. Boeing 737-800, rozmieszczenie 3-3, full squad i same Chińczyki. 3h lot bez TV na pokładzie.

Smaczny posiłek – wieprzowina z ryżem i chińską kapustą. Do tego sałatka w postaci zimnego twardego makaronu ryżowego (takie niespotykane połączenie zimnego makaronu z warzywami), bułka z masłem i ciastko bliżej nieokreślonego smaku (niedobre). Mięso miękkie, w aromatycznym kwaskowatym sosie, ryż lekko sklejony.

Welcome to China.

IMG_6161

Po prawie 20h podróży wylądowałem na lotnisku w Dalian na którym UWAGA nie ma bankomatu. Dobrze, że miałem parę euro to było na taxi do hotelu.

To co zapamiętałem z całej tej wyprawy to kłamliwa obsługa Jet Airways na pierwotnym lotnisku w Bangalore. Przekabacili mnie na zmodyfikowany lot i bardzo długie czekanie w HKG. Następnym razem unikam Jet Airways.

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek