Pierogarnia Krakowiacy – KRAKÓW, ul. Szewska

Tym razem będzie o pierogach, lepionych codziennie ręcznie. Tak to prawda. Widziałem to na własne oczy – w sensie widziałem lepiące owe pierogi panie, nie wiem jednak czy robią to codziennie 😉

W menu znajdziecie około 10 rodzajów pierogów. Główny lokal Krakowiaków znajduje się na ulicy Szewskiej, ja próbowałem z drugiego miejsca, gdzie można tylko zamówić na wynos, z ulicy Zarzecze 60.

Porcja ruskich 10 PLN, a porcja z mięsem wieprzowym i wołowym 14 PLN. Bardzo fair kwoty jak na 10 sztuk. Smak domowy, prawdziwy, nie sztuczny. Farsz serowy w ruskich czuć wyraźnie, dobrze przyprawiony. Mięsne pierogi naprawdę mięsne, myślę, że można się pokusić o stwierdzenie, że nie są z żadnego taniego mięsa garmażeryjnego. Samo ciasto też w sam raz, nie dominuje w smaku, nie czuć mąki.

IMG_5592

Pierogi z przysmażaną cebulką z trochę za dużą ilością tłuszczu. Tak jak w przypadku Pierogowego Raju opisywanego wcześniej, następnym razem trzeba pamiętać żeby zamówić z połową tej polewki.

Konsumpcja z opakowania na wynos odbywała się na ławce obok miejsca lepienia pierożków.  Najadłem się do syta.


OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):

  • lokal / wystrój  3
  • wielkość porcji  4
  • smak  3,5
  • obsługa  3
  • cena / jakość  4
OCENA KOŃCOWA:  3,5 / 5  (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny) Screenshot 2020-06-03 at 00.26.30

Polub bezfarmazonu na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z nowymi postami.

Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen mapie Krakowa i okolic.

Dodaj komentarz

NASZE SOCIALE

NEWSLETTER

Zapisz się do naszego newslettera, a od razu po publikacji nowego posta dostaniesz od nas maila.

Nie martw się nikomu nie przekażemy Twojego adresu

PRZESZUKIWANIE BLOGA PO KATEGORIACH LUB TAGACH

burgery covid19 deser Foodtruck frytki gdzie zjeść w krakowie gdzie zjeść w nowej hucie Hotele kaczka kanapki Kanapki na ciepło Karczmy na trasie Kazimierz Kraków krewetki Kuchnia azjatycka Kuchnia polska Kuchnia włoska kurczak makarony Nowa Huta owoce morza pierogi pierogi ruskie pierś z kurczaka Pizza Pizzeria Podgórze prezent Restauracja restauracja włoska restaurant week rosół rybka rynek sałatka schabowy smażona ryba Stare miasto stek steki Streetfood Sushi tatar wołowina współpraca zupy Śniadanie śledź żeberka żurek