Grill Box, KRAKÓW, ul. Bora Komorowskiego

Grill box ulokowany przy biurowcach Quattro na Bora – Komorowskiego pierwszy raz odwiedziłem we wrześniu 2015.

W godzinach obiadowego szczytu 12.30 – 15.00 musimy liczyć się z czekaniem na bułkę nawet i pół godziny, ale jest na to alternatywa. Chłopaki mają opcję zamawiania telefonicznego (533 776 999). Kiedy to zrobimy, o ustalonej porze idziemy, płacimy i odbieramy gotowe bułki bez czekania.

Menu liczy około 5 burgerów, jest też opcja z kurczakiem. Co tydzień wymyślana jest nowa kombinacja składników i powstają ciekawe kompozycje smakowe. Burgery w cenie około 14PLN. Najtańszy Classic kosztuje 12PLN, w zestawie z frytkami/wedgesami posypanymi ciekawym mixem przypraw za 14PLN. Mięso ma około 150g. Można też zamówić zapiekankę albo hot-doga.

Burger podany na tekturowej tacce i opakowany cienkim papierem otwartym do połowy. Frytki w pudełku. Klasyczny burger jest w porządku, mięso soczyste i pachnące, składniki  i sos majonezowo – jogurtowy nie zabijają smaku i nie dominują. Bułka delikatnie przypieczona. Problemem jest to, że zawsze coś wypada i trzeba wyjadać z papieru w którym burger jest zapakowany. Całość wygląda bardzo estetycznie, ale za każdym razem 1/4 składników ląduje właśnie w papierze.

Raz skusiłem się na opcję Qwadrat w specyficznej kwadratowej bułce. Niestety porażka. Trochę więcej mięsa bo 200g, ale niestandardowe pieczywo nie daje rady. Po paru gryzach zaczyna sie rozpadać od sosu, nie da się go wygodnie złapać i znowu kończy się na wyjadaniu resztek z papieru.

IMG_5529 IMG_5530 IMG_5531

Polecam spróbować dobrej wołowiny, ale pamiętajmy, żeby zaopatrzyć się w serwetki, bo wszystko jak wspomniałem będzie nam wypadać dookoła. To psuje ogólne wrażenie i  za to  minus, bo inne burgerownie jakoś sobie z tym radzą. Smakowo ‚kozak’ – polecam zdecydowanie.

Updejt z marca 2016: Spróbowałem burgera z kurczakiem oraz z classica z podwójnym wołowym mięsem.

Pierwszy z delikatnie ostrym sosem, nie lubię pikantnych tematów, ale ten był w sam raz. Pierś soczysta i dobrze ugrilowana.

Podwójny wołowy daje nam około 50g białka także jest to idealny wybór w dzień treningowy. Mięso wysmażone w sposób należyty, przez dwa kawałki czuć było zdecydowany jego smak. Składniki dobrze sklejone.

 

Te dwie bułki potwierdziły mi wciąż mistrzowską formę Grill Boxa.

Update z grudnia 2016: podwójny kurczak super pożywny, dla kogoś potrzebującego sporej ilości biała jest opcją doskonałą.

OCENY (1-TRAGEDIA  2-SŁABO  3-OK  4-BARDZO DOBRZE  5-REWELACJA):

  • lokal / wystrój     3
  • wielkość porcji    4
  • smak                    4
  • obsługa              3,5
  • cena / jakość      4 4,5

SUMA                    19 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s