W tej karczmie byłem już parę razy. Położona przy trasie Olkuskiej – dobra alternatywa dla Chochołowego Dworu (o tym w innym poście).
Wnętrze całkiem przytulne i typowe dla drewnianych karczm regionalnych. Jeśli aura sprzyja można zająć miejsca na zewnątrz.
Wybór dań przyzwoity od 19 do 40 PLN w zależności od rodzaju mięsa. W cenę wliczone są ziemniaki / frytki / ryż, ale nie ma już surówek.
Ja miałem okazje spróbować de Volaille’a i nie powalił mnie na kolana. Po jego przekrojeniu nie wylało się masełko – wielkość też nie była satysfakcjonująca. Należy przyznać, że mięso było świeże i dobrze przyprawione.
Pierogi z kapustą i grzybami smaczne, z mięsem też w porządku. 15PLN za 10 pierogów jest ceną uczciwą
Kiedyś próbowaliśmy również kwaskowatego barszczyku z uszkami – w środku pływały tylko cztery sztuki uszek ale były naprawdę smaczne.
Innym testowanym daniem był bardzo chrupiący filet z kurczaka w sezamowej panierce.
Pani obsługująca była mało ogarnięta. Z zerowym uśmiechem i bez pytań o poziom naszej satysfakcji.
Ogólnie odniosłem wrażenie, że trochę się pogorszyło w stosunku do tego jak było rok wcześniej. Głównie mam na myśli wielkość porcji. Ale do trzech razy sztuka – następnym razem trzeba będzie spróbować korytka mięs i pierogów.
http://www.karczmamaciejowka.pl/
OCENY (1-TRAGEDIA 2-SŁABO 3-OK 4-BARDZO DOBRZE 5-REWELACJA):
- lokal / wystrój 4
- wielkość porcji 3
- smak 3
- obsługa 3
- cena / jakość 3,5
SUMA 16,5 (tutaj sprawdzisz co się składa na oceny)
Polub bezfarmazonu na facebooku aby być na bieżąco z nowymi recenzjami.
Zobacz pełną listę odwiedzonych przez nas miejsc albo sprawdź je wszystkie na posegregowanej wg ocen naszej mapie Krakowa i okolic.